Străzile noastre, alegerea noastră

Săptămâna Europeană a Mobilităţii a debutat în anul 2002 cu sprijinul Comisiei Europene, Directoratul General de Mediu, pentru a trage un semnal de alarmă asupra poluării urbane şi a contribui la creşterea calităţii vieţii în mediul urban.
Săptămâna Europeană a mobilităţii este marcată la Bistriţa, în perioada 16 – 22 septembrie 2014 printr-o serie de evenimente de conştientizare a importanţei unui mediu urban sănătos şi de a contribui la creşterea calităţii vieţii în municipiul Bistriţa.

La nivel european, în perioada 16-22 septembrie se derulează “Săptămâna Mobilităţii”, al cărei punct culminant îl reprezintă ziua de 22 septembrie „Ziua fără autoturism”. Pornind de la succesul “Zilei internaţionale fără autoturism” iniţiată în Franţa în 1998, “Săptămâna Europeană a Mobilităţii” organizată de Comisia Europeană, a fost lansată în aprilie 2002, la Bruxelles.

Obiectivul general al Săptămânii Europene a Mobilităţii este conştientizarea cetăţenilor cu privire la efectele intensificării traficului motorizat în centrele urbane. Ţinta finalã este aceea de a lupta împotriva poluării atmosferice sau fonice şi, în mod special, de a contribui la îmbunătăţirea calităţii vieţii în mediul urban.

Având ca slogan "Străzile noastre, alegerea noastră!”, Săptămâna europeană a mobilităţii 2014 are scopul de a reevalua modul în care privim spaţiul urban şi încurajează oamenii din întreaga Europă să creeze tipul de oraş în care doresc să trăiască.

Camera de Comerţ şi Industrie Bistriţa-Nãsãud prin Centrul Europe Direct Bistriţa se raliază şi în acest an campaniei „Săptămâna europeanã a mobilităţii”. Evenimentele organizate de Centrul Europe Direct la standul informativ amenajat în Zona Pietonală Liviu Rebreanu includ: minicampanie de informare „Săptămâna europeanã a mobilităţii 2014”; Concursul „Seniorul bicicliştilor” - vor fi premiaţi cei mai vârstnici 3 biciclişti peste 60 ani, care vor fi prezenţi între orele 12,00 – 14,00 la standul Centrului Europe Direct Bistriţa (participanţii vor prezenta un act de identitate); premiile vor consta în accesorii pentru bicicletã.

Scopul acţiunilor este acela de a încuraja locuitorii oraşelor să aleagă mijloace de transport nepoluante sau cât mai puţin poluante. Astfel, este recomandatã renunţarea la deplasarea cu autoturismul personal atunci când pot fi folosite mijloace de transport în comun, bicicleta sau chiar mersul pe jos.

SĂPTĂMÂNA EUROPEANĂ A MOBILITĂŢII
16 - 22 SEPTEMBRIE 2014

16 - 19 septembrie: Un PET pentru Traffic Snake! Colectare de PET-uri în şcolile municipiului Bistriţa

18 - 22 septembrie: Expoziţie şi realizare bannere pentru promovarea mijloacelor de transport sustenabile

Joi 18 septembrie: „TRASHED” – proiecţie de film documentar

Sâmbătă-Duminică/ 20-21 septembrie ora 11.00
Târg de biciclete şi piese de schimb, organizat de Asociaţia Bikenews Rutieriştii
Loc de desfăşurare: Curtea Complexului Muzeal Judeţean Bistriţa-Năsăud

Luni 22 septembrie, Ziua Europeană Fără Autoturism
Ora 8.00 – 17.00: Trafic rutier suspendat în perimetrul str. Dornei - Piaţa Centrală – str. Gh. Şincai
Ora 10.00 – 12.00: Oscar, şarpele hoinar mascotă realizată din PET-uri, în Piaţa Centrală
Ora 10.00 – 12.00: „Bicicleta mea” – desene pe asfalt realizate de preşcolari
Ora 10.00 – 16.30: Expoziţie de promovare a mijloacelor de transport sustenabile.
Ora 12.00 Deschiderea oficială a evenimentului sub mottoul „Our streets, our choice”
Ora 12.05 – 13.00 Flashmob „OSCAR, ŞARPELE HOINAR”, realizat cu sprijinul REBORN DANCE STUDIO
Ora 12.00 – 14.00 „Seniorul bicicliştilor„ - înscrierea în vederea premierii a celor mai vârstnici biciclişti peste 60 ani, care vor fi prezenţi la eveniment cu bicicleta. Minicampanie de informare în standul EDIC Bistriţa. Evenimente organizate de Centrul Europe Direct Bistriţa.
Ora 13.30 – Lansare concurs de idei cu tema: „Mascota ECO” pentru tinerii din şcolile bistriţene (premiu - bicicletă urbană)
15.30 - 17.30 – “Seminţele in imagini”
Ora 17.30 -18.00 – „Familia pe două roţi” – va fi premiată familia care participă la Turul ciclistic cu cel puţin 2 membri cu biciclete. Premiile sunt acordate de Asociaţia Ascendent
Ora 17.45 – Premierea concursului „Seniorului bicicliştilor. Centrul Europe Direct va acorda 3 premii pentru cei mai vârstnici 3 biciclişti cu vârsta de peste 60 ani.
Ora 18.00 – 19.00 Turul oraşului pe bicicletă
Traseul: Primărie – str. Gh. Şincai - B-dul Independenţei - Întoarcere sens giratoriu Kaufland si retur –B-dul Independenţei (Aleea de biciclete)- str. Alex. Odobescu – str. Parcului – str. Vasile Conta- str. CR Vivu – Bistricioarei - Piaţa Petru Rareş - str. Dornei – Piaţa Centrală Primărie. Participanţii trebuie să aibă vârsta de peste 14 ani.
Ora 19.00 – „Dăm culoare străzilor noastre”

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5