Stelian Dolha: La invitația mea, ministrul agriculturii, Adrian Oros, și-a rezervat agenda pentru o vizită în județul Bistrita-Năsăud

La invitația mea, ministrul agriculturii, Adrian Oros, și-a rezervat agenda zilei de vineri pentru o vizită în județul Bistrita-Năsăud. Programul a fost extrem de dens și a inclus întalniri cu fermierii, agenții economici, reprezentanții unor cooperative agricole și cu medici veterinari.
...................
Alături de ministrul agriculturii, Adrian Oros, am participat la sfârșitul săptămânii la întâlniri cu fermierii din comunele Nimigea, Budești și Sânmihaiu de Câmpie.
La întâlnirea de la Nimigea, unde au venit inclusiv legumicultori din Salva, Șintereag și Dumitra, alături de Gabi Mureșian, propunerea PNL la funcția de primar în Nimigea, am discutat despre necesitatea ca instituțiile statului să fie mai aproape de fermieri dar și despre nevoia ca administrațiile locale și județene să vină în întâmpinarea nevoilor acestora cu consultanță în finanțare, promovare și sprijin concret pentru desfacerea produselor.
În Budești întâlnirea cu ministrul Oros a fost pregatită minuțios de organizația PNL Budești și candidatul liberal la Primăria comunei, Sebastian Dumitru Moldovan, alături de numerosi simpatizanți. Discuțiile cu fermierii de aici au ridicat aceeași spinoasă problemă a desfacerii produselor pe care le obțin si pentru care administrațiile locale, care pot sa aibă altă implicare, mai ales dacă ne uităm la finanțările europene din 2021-2027, dar fac încă mult prea puțin.
Și în Sânmihaiu de Câmpie, acolo unde alături de candidatul PNL Ioan Verjel au fost prezenți numeroși fermieri din Silivașul de Câmpie, Miceștii de Câmpie, Lechința și Matei, s-a discutat despre finanțarea agriculturii în perioada 2021 - 2027 și de oportunitățile mari care deschid pentru fermieri si fermele de familie, dar si pentru cei care se asociază.
Ministrul Oros ne-a promis sprijin în numele Guvernului Ludovic Orban pentru toate aceste comunități harnice, care după 27 septembrie vor avea administrații conduse de primari cu inițiativă și dorință de a dezvolta în alt ritm localitățile.
..............
Alături de ministrul agriculturii și dezvoltării rurale, Adrian Oros am discutat vineri cu locuitorii din Șieu și din Teaca, dar și din comunele învecinate acestora despre problemele la ordinea zilei legate de creșterea animalelor, subvenții, asigurarea încărcăturii pe pășune, dar și probleme legate de contextul pandemic cum ar fi redeschiderea târgurilor pentru animale.
Oamenii au solicitat asigurarea pășunilor pentru deținătorii de animale și în funcție de numărul acestora, dar și reconsiderarea zonelor defavorizate, probleme pentru care am făcut demersuri inclusiv atunci când eram deputat de opoziție, în comisia pentru agricultură.
Prețul laptelui, sub 1leu pe litru a rămas și acum una din marile supărări ale crescătorilor de animale din această zonă, așa cum a fost și în urmă cu ani de zile când dezbăteam problemele agriculturii județene în caravanele agroinfo. Asocierea, inclusiv in ceea ce priveste procesarea rămâne principala soluție pentru obținerea unui preț mai bun, dovada sunt cei care au reușit, și mă gândesc aici la cooperative de productie care lucreaza deja cu marile retail-uri. Evident primăriile trebuie sa fie mult mai implicate si sa ofere consultanță și sprijin activ producătorilor si fermierilor, iar candidații nostri, Roxana Pasc din Sieu și Florin Oltean din Teaca vor fi acei primari inimoși, eficienți și implicați.
Pe de altă parte Consiliul Județean poate si trebuie sa fie implicat mult mai activ în a oferi un suport real fermierilor dintr-un județ preponderent rural, de la creearea unor platforme online pentru vânzarea produselor autohtone până la forme de sprijin concret pentru învățământul dual agricol si multe altele.

Articol electoral comandat de Partidul Naţional Liberal – Organizația Județeană Bistrița-Năsăud, executat de SC RĂSUNETUL MEDIA SRL – WWW.RASUNETUL.RO, CUI mandatar financiar 21200012

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5