Statuia domnitorului Petru Rareş va străjui piaţa ce-i poartă numele. Catargul va fi reamplasat!

Consiliul Judeţean Bistriţa – Năsăud va amplasa un monument de for public – Statuia Domnitorului Petru Rareş  - în Piața Petru Rareș, în acest sens solicitând aprobarea administraţiei municipale. De altfel, cererea face obiectul unui proiect de hotărâre care va fi discutat de Consiliul Local Bistriţa în şedinţa ordinară de marţea viitoare.

     Proiectul mai prevede şi reamplasarea catargului - port drapel al României  - din Piaţa Centrală a municipiului Bistriţa în Piaţa Petru Rareș.

„Amplasarea statuii domnitorului Petru Rareş, ca lucrare de for public este pe deplin justificată, mai ales într-un an cu importanţă istorică deosebită-anul Centenarului Marii Uniri de la 1918.

 Drapelul României este simbolul statal care se arborează în locuri publice stabilite de autorităţile naţionale şi locale cu ocazia festivităţilor şi ceremoniilor oficiale cu caracter naţional şi internaţional. Amplasarea unui catarg de mari dimensiuni în această piaţă pentru arborarea drapelului României subliniază caracterul spaţiului public administrativ, piaţa devenind astfel locul desfăşurării unor manifestări şi programe cultural-educative, dar şi ceremonii militare specifice organizate în anul Centenarului Marii Uniri”, se arată în expunerea de motive a acestui proiect.

Piaţa Petru Rareş s-a conturat în anii 1970, odată cu organizarea centrului administrativ al judeţului, în vecinătatea centrului istoric al oraşului Bistriţa. Şi-a câştigat importanţa prin amplasament, prin fondul construit ca valoare arhitecturală şi funcţiuni. Piaţa Petru Rareş este o piaţa civică importantă, în jurul ei fiind amplasate instituţiile publice ale oraşului: Consiliul Judeţean Bistriţa - Năsăud, Prefectura, dar şi spaţii cu destinaţie comercială, hotelieră, de cultură sau bancară dar şi clădiri de locuinţe colective. Datorită rolului său de piaţă civică, i-a fost dat şi un nume potrivit, cu rezonanţă istorică – Piaţa Petru Rareş. 

Comentarii

23/11/18 15:07
Balan Marius- c...

Vorba unei ziariste ; TOCANA de monumente la Prefectura. Astfel monumentul in forma de SULA de la Prefectura va avea noi parteneri.

26/11/18 11:35
Comentator

Aia ( cu s.u.la ) a fost ideia fostului ex primar Moldovan , dupa cate stim si a liderilor judeteni aflati la putere in acea vreme , a caror proiecte si planuri de guvernare seamana , la fel ...

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5