STAȚIUNEA POMICOLĂ BISTRIȚA AR PUTEA SCĂPA DE CELE 1,7 MILIOANE DE LEI DATORII CĂTRE BUGETUL DE STAT

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a luat o decizie radicală. Prezent la un eveniment, ministrul de resort a declarat, luni, că, până la finalul anului, datoriile stațiunilor de cercetare ar putea fi șterse, prin hotărâri de Guvern, astfel încât activitatea de cercetare din sectorul agricol să se poate dezvolta.

Daea a fost întrebat de jurnaliști care sunt planurile ministerului privind ștergerea datoriilor institutelor de cercetare din acest sector.

„În acest an ne-am propus să rezolvăm toate problemele pe care le avem la stațiunile de cercetare, în așa fel încât, prin hotărâre de Guvern, să le curățim (n.r. – de datorii) și să le dăm o șansă meritată și obligatorie, astfel încât activitatea de cercetare în România să se îmbunătățească. Din fericire, am reușit să dăm drumul la 17 hotărâri de Guvern care au văzut lumina tiparului la Monitorul Oficial. Sunt în lucru, în avizare, 13 și alte 19 care au avut mici observații și sperăm ca, până la sfârșitul anului — eu îmi propusesem până la 1 noiembrie să fac acest lucru, din nefericire nu am reușit — dar până la sfârșitul anului să scoatem toate hotărârile de Guvern, astfel încât să dăm un cadru juridic clar, limpede, pentru stațiuni, pentru a intra în direcție dreaptă pe culoarul acesta al cercetării”, a afirmat ministrul, conform Agerpres. Daea a susținut că dezvoltarea sectorului de cercetare este esențială, în contextul schimbărilor climatice. El a adăugat că, anul viitor, programul de irigații va fi obiectivul principal de investiții al Ministerului Agriculturii.

Reamintim faptul că Directorul Staţiunii de Cercetare- Dezvoltare pentru Pomicultură Bistriţa, Ioan Platon, a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă, că instituţia se confruntă cu probleme financiare, având datorii acumulate de 1,7 milioane lei, la care se adaugă dobânzi şi penalităţi, asta pentru că din 2010 nu a mai primit niciun ban de la stat. Speranţele se leagă de adoptarea HG 422/2017 privind reorganizarea Staţiunii şi a posibilităţii de a primi finanţare de acum înainte.

Comentarii

11/10/17 10:47
Vizitator

Iertarea de datorii reprezinta pe moment o gura de oxigen, care insa nu rezolva problrma cercetarii agricole pe termen lung. Fara o reforma profunda a cercetarii agricole romanesti, aceste datorii vor fi la loc.
In cei 28 de ani de la revolutie, cercetarea agricola romaneasca nu s-a reformat, ajungand in prezent la capatul posibilitatilor de supravietuire. In aceste conditii, fara o reforma profunda este aproape imposibil ca eficienta cercetarii romanesti din agricultura sa poata face fata competitivitatii existente pe plan mondial.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5