SOS Copiii Romi. 34 de elevi au optat pentru locurile speciale în licee și școli profesionale

Un număr de 34 de elevi de etnie romă, absolvenţi de clasa a VIII-a, aproape dublu față de anul trecut, şi-a depus dosarele în vederea repartizării pe locurile speciale din licee şi şcoli profesionale. Aceştia au avut la dispoziţie nu mai puţin de 150 de locuri în licee şi 62 locuri în şcolile profesionale.

         Astăzi, la sediul Inspectoratului Şcolar Judeţean a avut loc şedinţa publică de repartizare, coordonată de inspectorul şcolar adjunct Zoltan Deak, care a precizat că acest moment este o şansă deosebită pentru elevii romi, recomandându-le să facă o alegere în concordanţă cu preferinţele, dar şi cu capacitatea fiecăruia. Şedinţa publică a fost condusă de inspectorul pentru minorităţi Balazs Denes, care le-a explicat tinerilor absolvenţi metodologia de repartizare, în ordinea descrescătoare a mediilor de admitere, pentru liceele vocaţionale  (Pedagogic, Arte, Muzică etc.) fiind obligatorie susţinerea probelor eliminatorii.

La eveniment a fost prezent şi consilierul judeţean Emil Neia Lăcătuş, preşedintele Partidei Romilor Pro Europa Bistriţa-Năsăud. „Noi am derulat Campania educaţională SOS Copiii romi în toate şcolile din judeţ, având un parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Bistriţa-Năsăud. Mă bucur că este un număr destul de mare faţă de anul trecut de elevi care s-au înscris pe locurile destinate elevilor romi. Se vede diferenţa de implicare a Partidei Romilor faţă de anul trecut, când am avut doar 19 elevi. Acum am ajuns în fiecare şcoală, am fost pe înţelesul vostru, chiar pe limba voastră pentru a vă informa despre aceste locuri. Am avut şi o întâlnire la sediul Partidei Romilor cu părinţii şi elevii, pentru o consiliere pe tema locurilor disponibile. Gândiţi-vă fiecare unde vreţi să mergeţi la o şcoală, unde vă ţin puterile şi sunteţi capabili să puteţi continua un liceu până la final, decât să renunţaţi după un an sau după un semestru, să avem abandon şcolar”, a declarat Neia Lăcătuş.

         Preşedintele Partidei Romilor le-a spus elevilor că s-ar bucura să se întâlnească cu ei peste patru ani pentru a le da o recomandare pentru facultate. Acesta a menţionat că deja a acordat zece astfel de adeverinţe de apartenenţă la etnie pentru tot atâţia absolvenţi de liceu care vor să urmeze o şcoală de ofiţeri sau subofiţeri MAI. Numai anul acesta sunt 960 locuri în facultăţi pentru candidaţii de etnie romă. „Vă rog frumos să nu abandonaţi, să mergeţi mai departe. Mă adresez în special părinţilor: investiţi în copiii dumneavoastră pentru că educaţia este calea de succes. Dacă ai carte, ai parte”, a mai spus Neia Lăcătuş.

         Cea mai mare medie de admitere, respectiv 7,81, i-a aparţinut lui Francisco Bancu de la Şcoala Gimnazială Şieu Măgheruş, care a optat pentru profilul Matematică-informatică la C.N. „Andrei Mureşanu”. A doua medie, 7,74, este a lui Marian Varga, de la Viile Tecii, care a ales profilul Economic de la C.N. „Andrei Mureşanu”. Cu 7,25, Antonia Pancea de la Şcoala Gimnazială „Grigore Silaşi” din Beclean, ar fi vrut să opteze pentru colegiul naţional din localitate, însă eleva este internată în spital. Alexandra Lăcătuş, din Viile Tecii, cu 7,12, va merge la profilul Matematică-informatică de la CN „Liviu Rebreanu”. De asemenea, sunt două eleve care au optat pentru profilul pedagogic de la Liceul de Muzică „Tudor Jarda”, acestea trecând de probele eliminatorii.

         Foarte mulţi absolvenţi de ciclu gimnazial de etnie romă vor rămâne la liceele şi şcolile profesionale din proximitatea localităţilor de domiciliu şi astfel nu au accesat locuriler speciale. Un alt caz este cel al elevilor din Petru Rareş, Silivaşu de Câmpie care au primit adeverinţe de la Partida Romilor, dar se vor înscrie la licee din Cluj şi Mureş. Oportunitatea a fost pentru cei ce-şi doresc să vină la un liceu din Bistriţa şi care, în condiţii normale, nu ar fi avut o şansă la şcoli de renume.

 

       

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5