Societatea Literar – Artistică „TIBISCUS” – din Uzdin (Voivodina)

Cred că această societate este cea mai activă dintre toate societățile culturale din Serbia. Spun acest lucru și nu greșesc cu nimic, dar de peste 19 ani, această societate este prezentă cu creații literare ale scriitorilor din Voivodina la cele trei festivaluri de la Bistrița: Mărul de Aur, Colocviile și Festivalul Național de Poezie „George Coșbuc”, Saloanele și Festivalul Național de Proză „Liviu Rebreanu”.
În toamna anului trecut, la manifestările organizate în județul nostru cu prilejul sărbătoriri a 150 de ani de la nașterea poetului George Coșbuc, a fost prezentă la Bistrița, o delegație din Voivodina – Serbia compusă din: Marcel DRĂGAN – secretar al Consiliului Național al Românilor din Serbia, Vasile BARBU – președinte SLA – TIBISCUS și Ovidiu LUPȘOR – redactor la Televiziunea Novi – Sad, invitați de către Casa de Cultură a Sindicatelor Bistrița la cea de-a 32-a ediție a Festivalului Național de Poezie „George Coșbuc”.
Membrii delegației au fost primiți de președintele Consiliului Județean Bistrița Năsăud, Emil Radu Moldovan, prilej cu care secretarul general al Consiliului Național al Românilor din Serbia a dăruit conducerii județului un album monografic al bisericilor românești din Voivodina și s-a discutat despre realizarea unui schimb cultural, în august 2017, între județul nostru și Serbia cu cele două provincii autonome, Voivodina și Belgrad, care cuprinde și Valea Timocului, obiectiv care cu certitudine va fi împlinit. Conducerea județului nostru a mai realizat astfel de schimburi preietenești cu ținuturile locuite de români în Bucovina de Nord, la Cernăuți și în Basarabia, la Chișinău.
Societatea Literar Artistică „Tibiscus” a luat ființă în anul 1990 la Uzdin. Este o societate non – guvernamentală și non – profit și este o societate cu activitate culturală românească. Până în prezent „Tibiscus” s-a impus ca una dintre cele mai de seamă societăți de acest gen din Banatul sârbesc; care face o legătură strânsă între Serbia și România, mai ales între Banatul sârbesc și cel românesc și nu numai. Despre „Tibiscus” ne mărturisește cel mai bine, fondatorul și președintele acesteia:
Domnule Vasile Barbu, ce ne puteți spune despre activitatea acestei societăți culturale?
„Activitatea societății se desfășoară în mai multe domenii, cel mai de seamă fiind compartimentul editorial. Revista „Tibiscus” apare deja de 27 de ani cu același nume, și este o revistă independentă. Apare lunar la Uzdin cu un tiraj de 500 exemplare, fiind distribuită atât în Serbia cât și în străinătate. Editura „Tibiscus” publică în mare parte cărți în limba română precum și în limba sârbă. Până în prezent, de sub tipar au apărut în jur de 200 de titluri, au fost ani când au fost publicate 12 cărți, în funcție de sursele financiare. La fel, societatea organizează o manifestare dedicată cărții, intitulată „Punți de Lumină” ,când juriul alege cea mai bună carte apărută în cursul anului respectiv. Există un alt compartiment al manifestărilor culturale, cea mai importantă fiind, fără îndoială, festivalul internațional de poezie „Drumuri de spice”. Până în prezent au fost organizate 23 de ediții, în care societatea acordă multe premii mai ales prestigiosul Premiu pentru poezie „Sf. Gheorghe”, ai cărui laureați au fost nume sonore ale poeziei române: Grigore Vieru, Leonida Lari, Slavco Almăjan, Mircea Dinescu, Nicolae Dabija, Adrian Păunescu, Ioan Baba, Petru Stoica, Ana Niculina Ursulescu, Aurel Turcuș, Florian Copcea, Arcadie Suceveanu, Cezar Ivănescu, Ion Miloș, Petru Cârdu, Ileana Roman ș.a. S.L.A. „Tibiscus” acordă și alte premii, precum este Marele premiu al culturii românilor „Podul lui Traian”, care în 2016 a fost acordat lui Al. Câțcăuan de la Bistrița, Teodor Ardelean de la Baia Mare și Ionel Iacob Bencei din Timișoara precum și premiile „Casa Românească”, „Gheorghe Bulic”, „Tibiscus”, „Pro Fidelitas”, premiul pentru debut editorial, premiul „Pelerin pe meridianele românești” și alte premii importante pentru biografia artistică al fiecărui creator literar.”
Societatea pe care o conduceți de atâția ani, ce face pentru păstrarea memoriei personalităților marcante ale Banatului?
„Pentru a păstra în memorie viața, opera și contribuția persoanelor importante de pe meleagurile noastre, „Tibiscus” organizează Simpozionul Internațional „Oamenii de seamă ai Banatului”, care până în prezent a fost ajuns la a 21 – a ediție și trebuie menționat că după fiecare ediție a fost tipărit un volum de lucrări care a îmbogățit biblioteca oamenilor Banatului. La fel, societatea organizează și un concurs de recitatori, „Buna vestire”, manifestări dedicate literaturii dialectale, adică întâlniri cu scriitori în grai bănățean, „Ioța Vinca” și festivalul de creație în grai bănățean. Iarna, în preajma sărbătorilor, „Tibiscus” organizează festivalul de datini și obiceiuri la români, care a fost foarte bine primit la noi și peste hotare. Sunt și alte manifestări, precum „Unire în cuget și simțiri”, „Roadele toamnei”, Festivalul berii, festival de țuică bănățeană, diferite manifestări gastronomice și altele”
Domnule Vasile Barbu, cum a reușit societatea dumneavoastră să zidească atâtea instituții sub cupola sa și care sunt acestea?
Acestea sunt: Centru Cultural „Casa Românească”, Muzeul Memorial al Uzdinului, biblioteca „Petru Mezin”, galeria „Torna, torna, fratre”, Muzeul de literatură dialectală bănățeană „Ștefan Pătruț”. Nu trebuie uitat că tocmai la S.L.A. „Tibiscus” este și sediul Uniunii scriitorilor în grai bănățean. În curând trebuie să apară o carte de poezie în acest grai bănățean, care va fi editată de Institutul de Cultură al Românilor din Voivodina din Zrenjanin. Trebuie menționat că va apare și albumul monografic „Uzdin 3”, cu peste 800 de fotografii despre acest sat. Autorii acestui album monografic sunt Elena Maria Murgu, Alexandru Vasile Barbu și Vasile Barbu, care au adunat fotografii autentice, pentru a se păstra în memoria istoria și trecutul acestui sat. Cea mai mare satisfacție pentru membrii societății este tocmai colaborarea foarte fructoasă, mai ales cu asociațiile culturale din Iași, Bistrița, Drobeta Turnu – Severin, Craiova, Făget, Reșița, Mehadia, Timișoara și Lugoj, precum și în diferite sate românești, mai ales în cele bănățene. În orice caz S.L.A. „Tibiscus” de 27 de ani, prin diferite manifestări, cu sincer devotament, pasiune și dragoste, promovează valorile autentice ale Uzdinului și ale Banatului sârbesc, cu intenția ca trecutul să nu fie uitat niciodată.
De câți ani cunoașteți Bistrița și ce amintiri și lucruri vă leagă de ea?
Cred că primele relații culturale le avem din 1997/1998, prin participarea scriitorilor noștri cu creațiile lor la Colocviile și Festivalul Național de Poezie „George Coșbuc”, Saloanele și Festivalul Național de Proză „Liviu Rebreanu” și Festivalul de satiră și umor „Mărul de Aur”. Aceste manifestări ne-au unit și am realizat multe schimburi culturale cu Bistrița. Avem prieteni permanenți și veșnici la Bistrița! În primăvara acestui an, la Mărul de Aur vom fi prezenți cu un grup satiric.”
Vă mulțumesc domnule Barbu!
La o așa o activitate intensă nici nu mai încap alte comentarii. Noi le urăm mult succes în anul care abia începe.
A consemnat Al. Câțcăuan

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5