SOARELE PRIETEN SI DUSMAN ATENTIE CARDIACI, VARSTNICI, COPII MICI

La fel ca la orice medicament care in doza normala este benefic pentru sanatate, iar supradozat poate fi extrem de daunator, la fel se intampla si cu soarele.

Expunerea cu masura la soare confera pielii stralucire si un aspect sanatos, crescandu-i elasticitatea. O piele moderat bronzata este mai rezistenta la infectii si la arsuri solare decat pielea nevazuta de soare. Soarele are capacitatea de a spori buna dispozitie si de a ridica moralul (este cunoscut faptul ca sub actiunea razelor solare organismul produce o substanta care este responsabila cu schimbarea starii de spirit in bine). Alaturi de exercitiile fizice active, lumina solara constituie un foarte eficace tratament adjuvant in caz de depresie acuta sau cronica.

Razele solare previn de asemenea aparitia rahitismului la copii si a osteoporozei la adulti.

Razele solare au si alte efecte benefice:

 scad nivelul colesterolului in sange

 intaresc sistemul imunitar

 grabesc vindecarea afectiunilor articulare (a puseurilor de activare a artritei)

 diminueaza unele simptome (dureri, etc) ale sindromului premenstrual.

Sa vedem acum si reversul medaliei: In caz de supradozare apare insolatia.Aceasta se datoreaza contactului prelungit cu razele soarelui, care degaja caldura, ce se transmite oaselor capului si creierului. Apare atunci cand se sta mult timp in soare, cu capul descoperit. Poate insa aparea si insolatia pielii asociata cu arsura. Insolatia se manifesta prin cefalee difuza, greturi, varsaturi, stari de lesin, toate fiind urmare a instalarii edemului cerebral. Primul lucru care se face: bolnavul va fi transportat la umbra si i se pun comprese reci in regiunea cervicala (ceafa).

Din cauza caldurii excesive, organismul transpira mult si, in acest fel, au loc pierderi mari de apa, 3-4 l, saruri minerale si microelemente ca: Mg, Na, K, Ca etc. Persoanele prezinta astenie fizica marcata, stari de lesin, inapetenta, somnolenta. Este obligatoriu consultul unui medic, urmarile insolatiilor putand fi, uneori grave. Pana atunci, ca tratament, se recomanda consum mare de apa minerala, sucuri de fructe si fructe in cantitati mari, pentru compensarea dezechilibrului apei si al sarurilor minerale si administrarea de antitermice, in special aspirina.

Persoanele cu risc ridicat la expunerea la caldura(sugarii si copiii de pana la patru ani,varstnicii,supraponderalii,cei cu diverse boli si in special cardiacii) vor face (sau vom face daca ne sunt in ingrijire) tot posibilul pentru a limita expunerile la caldura si de aici riscurile care decurg din aceasta,iar expunerea in intervalul orar 11-17 este strict contraindicata tuturor.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5