SIMPOZION NATIONAL FOLCLORIC LA MAIERU

Sambata 13 decembrie 2008, intr-o atmosfera sarbatoreasca, de buna tinuta artistica, s-a desfasurat la Maieru Simpozionul National Folcloric « De la lume adunate si iarasi la lume date » editia intai, in remarcabila organizare a Grupului Scolar « Liviu Rebreanu », care a avut ca parteneri, Inspectoratul Scolar Judetean Bistrita-Nasaud, Primaria Maieru, Centrul Judetean pentru Cultura B-N Casa Corpului Didactic Bistrita, ASTRA Nasaud, Muzeul Cuibul Visurilor Maieru.

Simpozionul s-a derulat pe patru sectii, in incinta Grupului Scolar si Caminului Cultural, frumos pregatite pentru spectacol.

A fost o impresionanta participare, de la prescolari, la elevi de liceu, aproape 500, iar cu insotitori, peste 700 de persoane, care au fost atent incadrate in program de inimosii organizatori de aici, in frunte cu directorul coordonator al scolii, prof. Nelu Bindea, si directorii adjuncti,Ion Ratiu si Alexandru Buia, si , de asemenea, cele sapte invatatoare, de la Maieru,care au avut un rol deosebit in organizarea festivalului, pe care le amintesc cu placere, Mariuta Pop, Lucretia Parlea, Victoria Carbune, Simona Rebrisorean, Silvia Rauca, Geta Botca, Leontina Sidor.

Au venit la Maieru formatii folclorice scolare din cele patru zari ale tarii si au dat Maierului o bucurie a culorii si a romanismului crestin, nemaivazute aici, ca amploare si tinuta artistica. Va prezentam scolile generale, liceele si grupurile scolare care au venit cu bucurie aici la Maieru. Scoli Generale- « Horea Closca si Crisan » Turda, Vatra Moldovitei Suceava, « Octav Bancila » Botosani, Mititei Romanul »Lechinta, Poiana Ilvei, Valea Magurii-Lesu, Sant, Ilva Mica, Sangeorz Bai, Anies, din judetul nostru. Licee-« Ion Barbu » Pitesti, Recas Timis, Centrul Pedagogia Curativa Simeria, Colegiul Tehnic Cai Ferate « Unirea » Focsani,Colegiul Tehnic « Ioan Ciordasi » Beius Bihor, Ansamblul « Doina Muresului » Arad. Grupuri Scolare- « Liviu Rebreanu » Maieru, « Ion Caianul Romanul » Caianul Mic. Scoli de Arte si Meserii-Budacu de Sus, Zagra, toate din judetul nostru.

La ora 9 si jumatate, incepe defilarea impresionanta a celor aproape 500 de prescolari si elevi mici si mari, costumati in minunate costume traditionale, a fost o revarsare a tineretii, bucuriei si romanismului. Dupa aceea participantii au fost impartiti pe sectiuni, s-au prezentat referate dintre care a dominat « Micul folclorist ». Spectacolul artistic a fost impartit in patru mari grupe, solisti vocali, dansuri populare, acestea desfasurate in cochete sala a Caminului Cultural, obiceiuri populare si datini la romani si prezentarea portului popular, acestea doua, in incinta bine amenajata a scolii.

Au fost si premii speciale, dar acestea conteaza mai putin, toti au venit cu ceva frumos contribuind la marea hora romaneasca. Amintim totusi ca marele premiu la dansuri populare a fost castigat de elevii din Poiana Ilvei, iar la obiceiuri si datini, marele premiu a fost adjudecat de Sc. Gen. Vatra Moldovitei, Suceava, cu « Strigare la fereastra gospodarului » si « Capra », indrumatori, Ilaria si Traian Pusca.

Tot la Obiceiuri, premiul intai a revenit micilor scolari din ciclul primar de la Maieru, grupati in formatia « Flori maierene », cu « Talgerile », indrumator sufletista invatatoare Mariuta Pop.

Ne-a placut valoroasa Fanfara militara, a Garnizoanei Bistrita, condusa de capitanul Dumitru Stangaciu, Grupul « Pro Opera » a Centrului Judetean pentru Cultura B-N, - a fost prezent si directorul Centrului, prof. Nicolae Galatean, a carei contributie o salutam- si-n special Corala « Osana » a Protopopiatului Ortodox Bistrita, care a impresionat pe toata lumea din sala. Imi face placere sa-i scriu pe cei 7 membri (toti sunt 11) ai Coralei. Preotii Cristian Dragos (Budesti, dirijor), Eugen Raida, Corneliu Muresan, Dorel Moldovan, Clen Vladimir, Lucian Blaga si prof. Religie Stefan Nechiti.Corala ne-a dus in alta lume, linistita si senina.

Personal, am stat la masa juriului la « Obiceiuri populare » alaturi de patriarhul cultural al Maierului, domnul profesor Sever Ursa, de domnisoarele Dalma Szekelz si Anca Rad, de la Centrul Judetean pentru Cultura B-N si responsabila programului, Mariuta Pop. Am vazut sezatori, colinde, Banda Jianului, Cununa graului, Strigari la ferestrele gospodarilor, Capre, Masti, Caiutii, Talgerile, Turca, Craiul, plugusoare. Din cand in cand, domnul Ursa imi soptea cate ceva : »Mama lui Liviu Rebreanu a adus in Maieru, pentru prima data, « Banda lui Jianu », ardelenii sunt mai potoliti, in 1762 la Botsana (Suceava) au emigrat 100 de familii maierene, din cauza prigoanei contra ortodocsilor, si au intemeiat localitatea de aici. »

S-au adresat participantilor directorul scolii Nelu Bindea, Teologul Vasile Bors, primarul Maierului (« avem o continuitate , aici, in limba romana, de aproape 600 ani ») Ioan Costea, de la Inspectoratul Scolar Judetean B-N, Nicolae Galatean (« profesorul Sever Ursa este prototipul dascalului roman »), subprefectul judetului B-N Radu Tamasoiu, si in sfarsit, domnul Sever Ursa, care a spus, « am lucrat in scoala aceasta peste 50 de ani. Aici este gustul rafinat pentru traditie. Fara dragoste nu se poate intampla nimic. Am invatat verbele a canta, a bucura, a trudi »).

Acest Simpozion National Folcloric ne-a invatat si pe noi verbele a canta si a bucura, proiectate pentru totdeauna in unitatea de neam, limba, traditie, credinta crestina ale poporului roman.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5