Şi caii se împuşcă

În comuna Teaca există în prezent un număr de aproximativ 250 de cai, ca principal mijloc de muncă pentru deţinătorii lor, în lupta zilnică pentru supravieţuire, azi, la început de secol XXI. Cei mai mulţi cai se regăsesc în satele Pintic şi Viile Tecii, în care trăiesc şi nu prea muncesc mari comunităţi de romi, acest nobil animal făcând parte din viaţa lor. Dar şi caii se îmbolnăvesc, ca oricare animal. Aşa se face că un mare număr de cai, 48, s-au îmbolnăvit de anemie infecţioasă, 46 dintre aceştia fiind într-o formă agravantă, care a dus la decizia medicului veterinar Marius Molnar ca să fie destinaţi sacrificării.

Cei mai mulţi afectaţi de această boală, un număr de 30 de cai, au fost depistaţi în satul Pintic şi, ca o ironie a soartei, majoritatea fiind din rândul deţinătorilor români. Caii bolnavi au fost îmbarcaţi într-un mijloc auto specializat către destinaţia Alexandria din judeţul Teleorman, unde există singurul abator din ţară care se sacrifică şi se valorifică specialităţi din carnea de cal, destinată exclusiv exportului, în mod deosebit în Italia. De menţionat că cei care au achiziţionat aceşti cai, prin negociere directă cu deţinătorii lor, plătesc în jur de 6 lei pentru un kilogram de carne în carcasă.

În perioada 15.20 mai a.c., s-a organizat de către organele sanitar-veterinare acţiunea de inventariere a cailor din comuna Teaca şi efectuarea de analize din probele de sânge colectate în vederea depistării altor îmbolnăviri, pentru izolarea lor şi dirijaţi către destinaţie Alexandria.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5