Sfârşit de toamnă liric la Palatul Copiilor!

Ioana Ilinca Moldovan, clasa a VII-a, Palatul Copiilor Bistriţa

În cadrul proiectului Comenius „Să unim Europa printr-un fir muzical” şi al Festivalului Naţional al Şanselor Tale, cercurile de Teatru/ Creaţie literară, Jurnalism şi Engleză de la Palatul Copiilor au desfăşurat Săptămâna Toamnei Muzicale. Aceasta a constat în ateliere de lucru interactive – părinţi-copii, expunerea creaţiilor pe frunze, „recitarea în orchestră”, micro-scenarii încropite de copii şi... poezia părinţilor! Grupa de engleză, coordonată de profesorul Ioan-Sabin Mureşan, făcând un liant comeniusian cu Europa, a prezentat un colaj de versuri în engleză, scrise de membri cercului, pe tema dans şi cântec în plină toamnă, cu o frumoasă regie. Elevii de la teatru creativ şi-au mimat propriile povestioare/ poezii – concerte nenumărate de toamnă – pentru ca publicul să poată ghici ce se întâmplă în creaţia scrisă, urmând ca părinţii să facă un pas pe scenă pentru a clarifica, lecturând. După 4-5 intervenţii, urma „recitarea în orchestră”, moment în care actorii îşi mimau creaţiile concomitent (muzica mişcării!), sub bagheta-dirijoare a creionului cu aripi de frunze. Ca un fel de feed-back şi pentru un spectacol de imagine suplimentar. Apoi rămâneau nemişcaţi, oarecum blocaţi în poveste, dar, un clopoţel îi trezea şi reveneau în patria realităţii. Actorii din ciclul primar au gândit/ prezentat şi mici scenete, încropite/ improvizate în timpul atelierului de lucru, cu personaje din povestioarele lor. Elevii creativi de gimnaziu/ liceu au susţinut o lectură publică, expresivă, în faţa auditoriului din texte proprii, pe teme precum „Pagini din cartea acestui anotimp”, „Reţete mai altfel”, „Pe portativul toamnei”, „Lasă-mi, toamnă, pomii verzi”, „Scrisoare adresată timbrului” etc. La final, părinţii/ bunicii au fost puşi în lumina reflectoarelor prin intermediul unor gânduri de toamnă scrise de aceştia pe şabloane de frunze şi expuse mai apoi pe un panou auriu – pagina dânşilor de creaţie – sub formă de poem. Apreciem sensibilitatea şi entuziasmul cu care s-au prins în jocul nostru. Din când în când, au răsunat şi fragmente muzicale de sezon, pe versurile unor poeţi îndrăgiţi – Ana Blandiana, Nichita Stănescu, George Topârceanu, interpretate de mari artişti şi fredonate şi de noi.
Pe parcursul celor patru activităţi cu public din această săptămână, au fost implicaţi cam 99 de copii şi cam tot atâţia părinţi, bunici, fraţi şi alţi apropiaţi. Invitaţi, şi colaboratori în acelaşi timp, au fost şi doamna inspector pe probleme educative, Monica Buboly, alături de Nora, actriţa care a deschis printr-un fermecător „Hello!” şi o ploaie de frunze una dintre activităţi, domnul director, profesor Sever Şuteu, care ne susţine mereu, şi doamna profesoară Iulia Istrate, coordonatoarea proiectului Comenius pe rol de la Palat, care a punctat şi cu această ocazie aspecte speciale ale oportunităţii internaţionale deosebite pe care o avem.
Îndrumătoarea noastră, profesoara Ionela-Silvia Nuşfelean, a încercat să modereze cu naturaleţe workshop-urile lirice. Textele copiilor, de la clasa pregătitoare (după benzi desenate, înregistrate, traduse în cuvinte) până la clasa a XII-a, clipesc în aceste zile pe holul Palatului, ca o ultim flash de sensibilitate din această toamnă, într-un fir muzical, fiind găzduite, în curând, şi-n spaţiu on line bistritanews. Lectură plăcută a frunzelor literare, chiar printre primii fulgi!

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5