Astăzi,

Sfânta Fecioară se înalţă la ceruri pentru a fi mijlocitoare între om şi Fiu

Mari pelerinaje sunt, încă de aseară, la bisericile din judeţ ce poartă hramul „Adormirea Maicii Domnului”.

La Mănăstirea Dobric, ceremonialul religios dedicat Maicii Domnului a început încă de aseară, de la ora 20,00, cu Vecernia şi Litia, urmate de la 21,30 de Paraclisul Maicii Domnului şi la ora 23,00 de Prohodul Maicii Domnului, înconjurarea mănăstirii şi citirea Molitfelor Sfântului Vasile cel Mare. În această dimineaţă, de la 1,30, a avut loc Utrenia şi Sfânta Liturghie, de la 6,00 – Sfântul Maslu şi Acatistul Adormirii Maicii Domnului, iar de la ora 10,00 – maica stareţă Veronica Monahia ne invită la Sfânta Liturghie.

La mănăstirea Nuşeni, deşi aşezarea spirituală de aici nu are hramul „Adormirea Maicii Domnului”, sute de pelerini au venit pentru a o cinsti pe Fecioara Maria, pentru ca totul să fie rânduit părintele Paisie, stareţul mănăstirii, solicitând ajutorul pompierilor pentru distribuţia de apă deoarece fântânile mănăstirii au secat.

Astăzi este o zi însemnată pentru creştinătate, zi în care Maica Domnului se înalţă la cer pentru a fi alături de fiul ei. Îndreptându-şi privirea sufletului spre adormirea Sfintei fecioare, creştinii pot contempla biruinţa spiritului asupra materiei, trupul în totalitate curat al Maicii Sfinte, nefiind dat ţărânii, ci înălţat cu cinste la cereştile lăcaşuri. Arhanghelul Gavriil, cel ce o binevestise odinioara ca-L va naste pe Mantuitorul lumii, ii da acum de veste Maicii Domnului ca a venit vremea stramutarii ei la Cer: “Acestea zice Fiul tau: Vremea este a muta pe Maica Mea la Mine. Nu te teme de aceasta, ci primeste cuvantul cu bucurie, de vreme ce vii la viata cea nemuritoare”. Ca si Fiul mai inainte, Maica Domnului s-a mutat la cer cu trupul ei feciorelnic, iar acolo mijloceste neincetat pentru oameni in fata lui Dumnezeu. Icoana ortodoxa a Adormirii ne-o infatiseaza pe Nascatoarea de Dumnezeu intinsa pe un pat, cuprinsa de un somn senin; apostolii se prosterneaza in jur, iar Hristos, in mijloc, circumscris in nimbul luminos al slavei Sale, ii tine sufletul in palme. Apostolii i-au pus trupul in mormant, dar deschizandu-l dupa 3 zile (pentru ca si Toma, care nu fusese de fata, sa se inchine trupului preasfant), ei s-au minunat afland mormantul gol, doar cu giulgiul ramas drept marturie. Dupa o alta traditie, ea a fost rapita la cer chiar din drumul catre mormant.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5