Sf. Constantin și Elena, ocrotitorii Brigăzii 81 Mecanizată. Col. dr. Cornel-Traian Scurt a primit „Crucea Transilvană”, lt. col. Ilie Sas și preotul Cristian Marțian - Ordinul „Mihai Vodă”

Sfinții Mari Împărați, întocmai cu Apostolii, Constantin și mama sa, Elena, prăznuiți în Biserica Ortodoxă la data de 21 mai, au devenit ocrotitorii spirituali ai Brigăzii 81 Mecanizată „General Grigore Bălan” din Bistrița. Proclamarea solemnă a avut loc în ajunul prăznuirii Sfinților Împărați, vineri, 20 mai 2022, în prezența Preasfințitului Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, a oficialităților militare și civile, a militarilor bistrițeni. Printre invitați au fost președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Emil Radu Moldovan, subprefectul Ioan Zăgrean, viceprimarul Sorin Hangan.
Cu acest prilej, la sediul Brigăzii 81 Mecanizată din Bistrița, Părintele Episcop-vicar Benedict Bistrițeanul, înconjurat de un sobor de clerici, a oficiat un Te Deum și a binecuvântat o placă comemorativă în amintirea primei capele militare din Garnizoana Bistrița. Apoi, ierarhul le-a adresat celor prezenți un scurt cuvânt de învățătură despre semnul și rolul crucii în viața noastră.
De asemenea, din încredințarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul i-a oferit preotului militar Cristian Marțian, din Garnizoana Bistrița, Ordinul „Mihai Vodă” pentru clerici. De asemenea, comandantul Brigăzii 81 Mecanizată „General Grigore Bălan” din Bistrița, col. dr. Cornel-Traian Scurt, a primit „Crucea Transilvană” pentru mireni, cea mai înaltă distincție a Mitropoliei Clujului, iar locotenentul-colonel Ilie Sas a primit Ordinul „Mihai Vodă” pentru mireni. Diplome de aleasă cinstire au primit și alți binefăcători din cadrul unității militare.
Comandantul Brigăzii 81 Mecanizată, col. dr. Cornel-Traian Scurt, a mulțumit ierarhului și tuturor celor prezenți, apoi a vorbit despre importanța istorică a zilei și despre motivul alegerii Sfinților Împărați Constantin și Elena ca ocrotitori spirituali ai Brigăzii 81 Mecanizată, iar prof. univ. dr. Mircea Gelu Buta, cadru universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, a vorbit despre istoricul primei capele militare din Bistrița și despre importanța și rolul preoților în viața Armatei.
La finalul evenimentului, Preasfinția Sa a vizitat biserica și Așezământul misionar „Sfinții Martiri Năsăudeni” din cadrul unității militare bistrițene.
Scurt istoric
Brigada 81 Mecanizată „General Grigore Bălan” este continuatoarea tradiţiilor militare ale Regimentului 81 Infanterie „Dej”, înfiinţat în anul 1919, şi a Regimentului 223 Mecanizat „Bobâlna”, înfiinţat în anul 1968.

Autor: Darius Echim / Mitropolia Clujului

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5