Sezonul estival a fost deschis la Băile Figa printr-un triplu eveniment

Sute de bistriţeni au ales ca destinaţie de week-end Băile Figa şi nu au regretat. Autorităţile din Beclean le-au pregătit turiştilor evenimente culturale, gastronomice, concerte şi multe concursuri, deschiderea oficială a sezonului estival fiind punctată şi de inugurarea altor două obiective de la Băile Figa, “Râul leneş” şi Lacul sărat “Cerbul”.

Invitaţi ai primarului Nicoale Moldovan au fost colegii săi de partid, preşedintele Victor Ponta, deputatul Constantin Niţă, ex-ministrul de Interne – Ioan Rus, liderul judeţean Emil Radu Moldovan, dar şi colegi din administraţie.

“Mi-am propus o anumită perspectivă a ceea ce înseamnă turism în Ardeal. Tot ceea ce vedeţi aici s-a pus la punct în ultimele două luni de zile, a fost o provocare, foarte multă muncă şi sigur că, alături de mine, am avut funcţionarii Primăriei Beclean. (…) În ascest sezon, dăm în folosinţă două noi locaţii, un râu leneş, destinat în special copiilor, şi lacul sărat Cerbul, a cărei salinitate este greu de depăşit”, a declarat edilul beclenar. Nicolae Moldovan a anunţat că proiectul de la Băile Figa va continua, la finalul sezonului, cu investiţii susţinute prin fonduri europene. Finalmente, la Băile Figa va fi şi un mini Aqualand, cu tobogane ultramoderne cu jeturi de apă, piscină pentru copii, piscine cu jaccuzi şi alte elemente moderne de divertisment acvatic.

Toate aceste investiţii se adaugă “infrastructurii” deja existente, şi anume bazinul acoperit (inlusiv saună, jacuzzi, săli de masaj etc.), bazinul cu apă sărată (cu miniplajă de nisip), băi de nămol (pentru tratamente împotriva bolilor reumatice, ale aparatului locomotor, ale sistemului nervos şi chiar afecţiuni ginecologice), loc de joacă pentru copii şi terenuri de fotbal/tenis.

Băile Figa au şi brand, căluţul, acesta fiind desemnat din dorinţa de a promova acestă destinaţie “la pachet” cu Herghelia Beclean. Primul însemn i-a fost oferit duminică preşedintelui Victor Ponta, care l-a dat mai departe fiului… Andrei Ponta.

Comori de aur – folclorul românesc

Ajuns la cea de a patra ediţie, festivalul “Comori de aur – folcorul românesc” a debutat cu o paradă a portului popular. Elevi der la şcolile din Sângeorz-Băi, Lechinţa, Leşu, Piatra (Chiuza), Beclean au concurat la mai multe secţiuni – prezentarea costumului popular, interpretarea unei melodii, dansuri şi obiceiuri polulare. O pată de culoare a fost dată de formaţia de dansuri populare “Brădeţul” din Dorna Arini (Suceava). Participanţii au fost răsplătiţi cu aplauze, dar şi cu diplome înmânate de deputatul Emil Radu Moldovan.

Promotorul acestei manifestări a fost prof. Denisa Manea de la Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă Beclean, care i-a avut alături pe reprezentanţii Departamentului pentru Pregătirea Personalului Didactic UBB Cluj-Napoca, ai CJ BN şi ai Primăriei şi Consiliului Local Beclean.

Polonicul cel mai …cel l-a avut Direcţia Silvică Bistriţa-Năsăud

Băile Figa au găzduit şi cea de a doua ediţie a concursului de de preparare la ceaun a cărnii de vânat, proiect promovat de Filiala de Vânătoare şi Pescuit Beclean, Muzeul “CASA DE VÂNĂTOARE” Beclean, AJVPS BISTRIŢA-NĂSĂUD, Primăria şi Consiliul Local Beclean.

Echipele participante au gătit după o reţetă proprie (care desigur a rămas secretă) carne de vânat la ceaun – urs, mistreţ, căprior etc., mâncarea vânătorească fiind acompaniată de o ţuică…pentru digestie.

La standul propriu, echipele au expus elemente de cultură artizanal-vânătorească, de la trofee, embleme până la alte elemente de personalizare cu specific vânătoresc.

În urma jurizării, cel mai mare punctaj atât din punct de vedere gastronomic, cât şi ca promovare a culturii vânătoreşti, a fost obţinut de Direcţia Silvică Bistriţa-Năsăud, căreia i-a fost înmânat trofeul “Polonicul cel mai…cel”.

Trofeul “Polonicul cel mai …vânătoresc”, adică cel mai expresiv stand, a fost adjudecat de Asociaţia Privată de Vânătoare “Plaiuriel Bistriţei”.

Cea mai gustoasă mâncare a fost gătită de cei de la Filiala de Vânătoare şi Pescuit Beclean, cărora le-a fost acordat “Polonicul cel mai…gustos”.

Ca în fiecare an, echipele participante au desemnat şi pe cârcotaşul şef din juriu. Preşedintelui FVPS Beclean, Sorin Gârjan, de altfel iniţiatorul evenimentului, i-a fost decernat premiul “Polonicul cel mai…înjur(i)at”.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5