Secţia de Oncologie Medicală a Spitalului Judeţean de Urgenţă Bistriţa, inaugurată în prezenţa ministrului Sănătăţii. Alexandru Rafila: Bistriţa este un exemplu de bună practică

Secţia externă de Oncologie Medicală a Spitalului Judeţean de Urgenţă Bistriţa se va muta de săptămâna viitoare în casă nouă, pe str. Ghinzii, nr. 26. Vineri, la orele amiezii, a fost programată recepţia lucrărilor din cadrul proiectului „Creşterea eficientizării energetice a Secţiilor externe ale SJU Bistriţa”, un proiect cu finanţare mixtă, din fonduri europene, din bugetul Consiliului Judeţean şi al unităţii spitaliceşti.
Au dat curs invitaţiei formulate de preşedintele Emil Radu Moldovan şi managerul Gabriel Lazany, ministrul Sănătăţii – Alexandru Rafila, prof. univ. dr. Ovidiu Cotoi – decanul Facultăţii de Medicină din cadrul UMFST Târgu Mureş, Cosmin Nicolescu – directorul Extensiei Bistriţa a UMFST Târgu Mureş, prof. univ. dr. Horaţiu Suciu – 
Primarul municipiului Bistriţa – Ioan Turc, senatorul Ioan Deneş, deputaţii Diana Morar, Daniel Suciu şi Bogdan Ivan, secretarii de stat Monica Săsărman şi Terente Ciui, vicepreşedintele CJ, Camelia Tabără, subprefecţii Ioan Zăgrean şi Decsei Atilla, primarii Nicolae Moldovan (Beclean), Dorin Vlaşin (Năsăud) şi Cătălin Bota (Sângeorz-Băi), şefii inspectoratelor militarizate din subordinea MAI, directori de instituţii deconcentrate, primari din judeţ.
Alături de echipa managerială  - director medical - dr. Gabriela Deak, director de îngrijiri – Gabriela Remeş, director administrativ – Paul Szekely – au fost medici de alte specializări din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Bistriţa, dar şi colectivul de medici, asistente, infirmiere care vor lucra în noua secţie.
Evenimentul a debutat cu o slujbă de binecuvântare oficiată de un sobor de preoţi conduşi de protopopii Alexandru Vidican (Bistriţa), Ioan Dâmbu (Năsăud) şi Dragoş Cristian (Beclean), invitat fiind şi preotul reformat Andras Peter.
Ne rugăm ca toţi cei care intră să iasă sănătoşi. De acum înainte, în acest spital şi în toate celelalte este prezent şi Dumnezeu, care este cel dintâi medic şi care face bine tuturor oamenilor, indiferent de culoarea pielii şi statutul social”, a rostit protopopul Ioan Dâmbu, amintindu-le cadrelor medicale că medicina este, în primul rând, o speranţă pe care o dăm oamenilor.
Preşedintele Consiliului Judeţean, Emil Radu Moldovan, a menţionat că e  o altă mare bucurie pentru toată comunitatea judeţului Bistriţa-Năsăud faptul că este inaugurată Secţia externă de Oncologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă. „Sper ca cât mai puţini dintre noi să avem nevoie de aceste spaţii, dar atunci când vom avea nevoie să fiţi liniştiţi şi siguri că sunteţi într-o secţie modernă, ultradotată, cu personal de specialitate care poate să acorde sprijin atunci când vom avea nevoie. E o investiţie cu finanţare mixtă – finanţare europeană din Fondul European pentru Dezvoltare Regională – 500.000 euro, şi finanţare de la Consiliul Judeţean şi Spitalul Judeţean de Urgenţă Bistriţa – 2,5 milioane euro. De regulă, ştiţi că sunt fonduri europene mai multe şi cofinanţări mai mici. 
Am început acest proiect în 2018, a venit peste noi pandemia, am văzut că suntem nepregătiţi, că nu avem secţii pe care să le izolăm, că avem saloane cu prea multe paturi pe care trebuie să le închidem pentru un singur pacient şi, la propunerea managerului Spitalului Judeţean de Urgenţă, colegii mei de la Investiţii de la Consiliul Judeţean au purtat o discuţie cu finanţatorul, cu cei de la ADR Nord-Vest pentru a accepta modificarea proiectului. Au fost mai mult decât drăguţi, au acceptat absolut orice fel de modificare, dar pe banii noştri. Atunci, împreună cu colegii de la Consiliul Judeţean am găsit soluţii să facem şi modernizări ale clădirii, să avem rezerve, să avem saloane cu baie, să avem circuite, să avem paturi dotate în regim de Terapie Intensivă care pot fi utilate într-un termen foarte scurt, în situaţie de epidemie sau de pandemie”, a explicat preşedintele Moldovan. 
Acesta i-a felicitat pe specialiştii de la Serviciul  Achiziţii Publice şi cei de la Direcţia de Investiţii şi Drumuri Judeţene din Consiliul Judeţean,  care au făcut echipă bună cu cei de la SJU Bistriţa. 
În context, preşedintele Radu Moldovan i-a mulţumit ministrului Sănătăţii, Alexandru Rafila, care în mai puţin de un an a venit de trei ori la Bistriţa. „Prezenţa dumnealui ne onorează, ne obligă în acelaşi timp şi ne dă speranţa că proiectele noastre importante pentru comunitate vor avea sprijin în continuare”, a spus preşedintele Radu Moldovan.
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a ţinut să precizeze că este absolut impresionat de ceea ce se întâmplă la Bistriţa, în dezvoltarea sectorului de sănătate. „Ceea ce se întâmplă în domeniul sănătăţii aici la dvs. în oraş şi în judeţ este extraordinar. (...) Vreau să dezvoltăm o conferinţă de bună practică în ceea ce priveşte managementul serviciilor de sănătate şi modul de dezvoltare raţională a investiţiilor din sectorul de sănătate. Sunt convins că acest exemplu de bună practică poate fi replicat în multe alte zone din ţara noastră. Trebuie să facem neapărat o conferinţă şi chiar un training pentru colegii noştri ca să vină să vadă ce se întâmplă aici, la Bistriţa. (...) Vă rog să mă credeţi – am văzut foarte multe spitale şi în România şi în alte ţări – spitalele avansate din Europa  nu diferă cu mult sau deloc în ceea ce priveşte modul de realizare, calitatea investiţiilor şi a echipamentelor. Am văzut echipa de la Secţia de Oncologie, resursa umană calificată din sănătate, sunt şase medici oncologi, doi medici hematologi, este un concept integrat, pentru că nu trebuie doar să tratăm pacientul într-un anumit moment – spitalizare continuă, spitalizare de zi şi paleaţia. Trebuie să fim foarte atenţi, grijulii, compasionali, să-i îngrijim pe cei cu o formă avansată de boală încât ultimele lor zile de pe această lume să le petreacă în armonie şi cu cât mai puţină suferinţă”, a spus ministrul Alexandru Rafila.
Managerul SJU Bistriţa, ec. Gabriel Lazany, a remarcat faptul că fiecare proiect realizat este un pas înainte, iar fiecare investiţie reprezintă o provocare. Acesta a ţinut să-i felicite pe colegii săi din departamentul administrativ al spitalului, dar şi personalul Secţiei de Oncologie. „Am continuat proiectul de artă fotografică din Spitalul Judeţean. Vreau să le mulţumesc tuturor celor care au trimis sute de fotografii. Aproximativ 100 au fost printate şi puse ca tablouri pe pereţi, unii au ales să le semneze, alţii au dorit să rămână anonimi. Important este că vor însenina viaţa şi perioada petrecută în spital de pacienţii oncologici. Prima fotografie pe care o vor vedea, la Biroul de Internări, este o lalea pestriţă acoperită de chiciură, simbol al luptei pacientului cu viaţa”, a menţionat managerul Lazany.
În finalul evenimentului, preşedintele Consiliului Judeţean a ţinut să acorde două Diplome de Recunoştinţă pentru doi ingineri – ing. Răzvanţă Dezideriu şi ing. Ovidiu Smadici -  care au coordonat lucrările la cele două proiecte de eficientizare energetică ale secţiilor externe, de pe str. Alba Iulia şi str. Ghinzii.
***
În urma procedurii de achiziţii publice, constructor a fost desemnat S.C. INST-NISTOR S.R.L. (lucrări de construcții și instalații) – lider de asociere, iar  KES BUSINESS S.R.L. pentru servicii de proiectare. Valoarea totală a proiectului a fost de 14.355.931 (2.9 mil euro), din care finanțare nerambursabilă (FEDR) a fost de 2.554.898 lei-(500.000 euro) şi 11.801.033 lei (2.4 mil euro) au reprezentat finanțare de la CJ BN şi SJU Bistrița. 
Durata contractului de execuție a fost de 33 de luni (2 ani și 9 luni). Secţia are 60 de locuri în total- spitalizare continuă și de zi. La spitalizarea continuă sunt 32 de paturi pentru oncologie și 10 paturi pentru îngrijiri paliative pentru pacienții oncologici.    
 
 
Dotări ale secției de oncologie:
45 de paturi noi + 15 fotolii , 3 saloane pentru tratament( la foile de zi), 3 cabinete pentru medici- consultații, 2 cabinete pentru asistente, 2 săli de tratament, registratură, birou internări, garderobă, grupuri sanitare, 8 saloane cu 4 paturi, 2 saloane cu 3 paturi,  2 rezerve cu 1 pat.
         
1.,,Reabilitarea corpurilor de clădire (C2) și (C7)- (Laboratorul TBC și Arhiva Secțiilor externe)- 2 mil. lei (406.000 euro)
2. ”Construire clădire stație de oxigen locație Str. Ghinzii, nr.26”
                     - Valoare contract: 532.097,79 lei (447.141,00 lei + TVA)
3 ”Echipamente aferente Stație oxigen Locație Ghinzii”
- Valoare contract: 3.177.567,75 lei (2.670.225,00 + TVA)
 4. Alte investiții: 2.550.150 lei
(studiu de soluție alimentare electrică, demolare turn, construcție gard, iluminat incintă, rețele exterioare de apă caldă, încălzire tur-retur, recirculare, grup electrogen, toaletare arbori, lucrări de reparații clădiri-corp radiologie, dispensar TBC, casă poartă, centrală termică, reparații la instalația de fluide medicale, reparații curenți slabi, sistem de supraveghere video, etc)
 
 
 

Comentarii

30/09/22 15:25
Leon

Din anul 2012, de când la conducerea consiliului judetean se află Radu Moldovan, orasul Bistrita a intrat in epoca improvizatiilor. Lucrul acesta se manifestă cel mai evident in domeniul medical unde nu există o viziune clară de dezvoltare apelându-se la tot felul de cârpeli costisitoare si ineficiente. Un exemplu concret este tocmai in cazul Sectiei de Oncologie Medicală care a functionat in locatia de pe strada Alba Iulia. In anul 2013 aici a fost inaugurată Secţia de Oncologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă Bistriţa-Năsăud, reabilitată cu 1,5 milioane de lei bani de la Guvern şi CJ. (vezi: https://timponline.ro/conditii-moderne-in-sectia-de-oncologie-a-spitalul...)
La nici zece ani, tocmai această sectie modernizată a fost mutată in localul spitalului TBC de pe strada Ghinzii, ceea ce denotă tocmai lipsa de viziune soldată cu o imensă risipă de bani publici.
Prin urmare, Sectia de Oncologie Medicală a SJU Bistrita se muta in casa noua, veche de peste 120 de ani. Este vorba de o cladire construita de oficialitatile austriece intre anii 1899-1901, la marginea orasului Bistrita, sub Padurea Ghinzii (Rubental), cu destinatia de spital militar avand o capacitate de 60 de paturi, precum si dotare corespunzatoare ingrijirii militarilor din garnizoana, precum si celor din trupele stationate in zona. Ulterior aici a functionat sectia de ftiziopediatrie (TBC). Acum clădirea urmează să găzduiască sectuia de Oncologie Medicală inaugurată in prezenta ministrului sănătătii Alexandru Rafila, cel care la inceputul lunii august, 2022 într-o conferință la Spitalul Fundeni din Bucuresti, renovat cu banii unei fundații, declara următoarele: „Este foarte greu să adaptezi clădiri vechi la standarde actuale. Să ştiţi că problema aceasta a amenajării unei secţii de spital, mai ales o secţie unde au loc manevre invazive, este o problemă şi toată lumea discută şi o să discutăm, poate şi astăzi la Ministerul Sănătăţii, puţin mai mult acest subiect, discută despre infecţiile asociate asistenţei medicale, aşa-zisele infecţii nosocomiale, nu se mai numesc nosocomiale, e un termen puţin mai extins şi orice infecţie care e asociată cu o manoperă medicală sau chiar cu prezenţa într-un spaţiu medical se numeşte infecţie asociată asistenţei medicale. E foarte greu să lupţi împotriva acestor tipuri de infecţii dacă nu ai nişte condiţii minimale, iar zona de grupuri sanitare este o zonă vitală pentru ca să poţi să controlezi acest fenomen”. Oare aceste norme nu sunt valabile si pentru Spitalul Judetean Bistrita-Năsăud?
Vezi: https://www.g4media.ro/ministrul-rafila-in-conferinta-la-spitalul-funden...

30/09/22 22:29
prof. Găurean V

Bun lucru!Felicitări tuturor factorilor implicați și personalului ce va munci acolo.

04/10/22 10:26
Gica

Un lucru excelent ptr bolnavii din zona noastra si nu numai ... dar n-am inteles , unde va fi amplasata sectia de Radio-Terapie Oncologica .

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5