SCUTUL ANTIRACHETĂ ÎN ROMÂNIA, CEA MAI IMPORTANTĂ DECIZIE DIN ULTIMII 50 DE ANI

Preşedintele Traian Băsescu a anunţat că intrăm în scutul antirachetă promovat de SUA. CSAT a aprobat şi urmează ca Parlamentul să ratifice această hotărâre.

Aşadar CSAT a aprobat amplasarea scutului antirachetă pe teritoriul ţării noastre, începând a fi aplicabil în anul 2015, iar preşedintele Traian Băsescu a precizat că Acordurile bilaterale dintre România şi SUA, pe acest subiect, vor fi ratificate de Parlament. Preşedintele Băsescu a mai spus că invitaţia ca România să participe la dezvoltarea sistemului american de apărare antirachetă a fost lansată de preşedintele SUA, Barack Obama. Pe teritoriul României vor fi amplasaţi „interceptori tereştri”, reprezentând componente ale sistemului antirachetă.

Vicepreşedintele SUA, Joe Biden, aflat la 22 octombrie la Bucureşti, a spus că SUA apreciază în mod deosebit că Guvernul României a adoptat cu bucurie noul sistem antirachetă şi că l-a înţeles imediat, înaintea altor ţări. Noul plan al SUA pentru apărarea antirachetă va începe în zona de sud a continentului european, axându-se pe interceptarea rachetelor cu rază scurtă şi medie. Teritoriul României devine apărat în totalitate, varianta Busch lăsa descoperită o mare parte din sudul şi estul ţării, regiuni la care ar putea ajunge rachetele iraniene Shahab. Această invitaţie din partea Administraţiei Obama demonstrează interesul arătat regiunii şi puterea parteneriatului strategic al României cu SUA.

Preşedintele Rusiei, Dimitri Medvedev, a aprobat noua Doctrină militară a Rusiei, care permite atacuri nucleare preventive şi consideră NATO şi scuturile antirachetă o ameninţare la securitatea Rusiei.

România a adoptat poate cea mai importantă decizie de securitate din ultimii 50 de ani. Unii ziarişti şi politicieni au minimalizat şi chiar trivializat acest moment atât de important, manifestându-şi în primul rând grija faţă de reacţia Rusiei în loc să studieze semnificaţia acestei hotărâri. Până acum, Emil Boc, Adrian Năstase şi Theodor Meleşcanu s-au pronunţat clar în sprijinul deciziei CSAT. Adrian Năstase a spus textual, „Este un lucru util şi bun”, iar Theodor Meleşcanu a arătat că „Decizia de a avea un scut antirachetă în România va avea sprijinul Parlamentului.” Cea mai enervantă reacţie vine din partea celor care ar vrea ca România să stea deoparte, să nu se bage, dacă se poate să joace la două capete, dar să beneficieze, dacă ar fi cazul, de toate garanţiile de securitate fără a-şi asuma nici un risc.

Scutul antirachetă în România reprezintă un mare succes al României, al preşedintelui Traian Băsescu, al Guvernului şi al Parlamentului [atunci când va fi ratificată importanta hotărâre]. România nu a dezamăgit SUA prin politica sa externă, printre altele, a contat şi neretragerea trupelor din Irak, în 2006, atunci când Guvernul Tăriceanu era invers, sau când nu s-au făcut vizite secrete la Moscova, la cel mai înalt nivel. SUA au ales România să participe la programul american antirachetă, dându-ne o puternică dovadă de încredere. Este un succes politic, militar şi diplomatic fără precedent al ţării noastre, care a intrat astfel pe scena marilor decizii strategice, devenind un important partener, consecvent şi de încredere al SUA. În primul mandat, preşedintele Traian Băsescu a pariat corect pe relaţii privilegiate cu SUA şi astăzi România se bucură de un important prestigiu internaţional, cu consecinţe deosebit de favorabile privind securitatea sa naţională.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5