Ana-Maria Simion

SCRIITORI LA CATEDRĂ: DUPĂ I. A. BASSARABESCU, CARMEN CĂTUNESCU

Colegiul Național Mihai Viteazul din Ploiești este unul dintre cele mai renumite instituții de învățământ din țară, având rezultate deosebite, recunoscute și apreciate. Se află în clădirea unuia dintre primele licee de la noi din țară, Sfinții Petru și Pavel, situat pe Bulevardul cu castani, creând tradiție, competiție, competență. Celebrul liceu a dat generații întregi de personalități remarcabile, dintre care enumerăm pe Valeriu Râpeanu, Eugen Simion, Nichita Stănescu. Aici au fost profesori de un profesionalism excepțional, în fața cărora îți scoteai pălăria de la un metru distanță, cadre didactice sobre, riguroase, cu o pregătire vastă. O figură aparte o constituia I. A. Bassarabescu, profesor de geografie, un prozator deosebit de înzestrat, care a știut a sădi în mintea și sufletul elevilor săi pasiunea pentru citit, pentru descoperire, explorare, descifrare a misterelor. Povestirile și nuvelele sale relevă o bună cunoaștere a comportamentului uman, un spirit de observație dezvoltat, trădând un dascăl cu experiență, abil, priceput, talentat.
Astăzi Mihai Viteazul duce mai departe tradiția cadrelor didactice riguroase, competente, pline de pasiune în ceea ce realizează, ca și a elevilor de excepție, cu merite deosebite. Un realizator al unei emisiuni de cultură întreba plin de curiozitate dacă mai scriu cărți și alți dascăli din colegiu precum o anume profesoară. El nu știa, așa cum nu știu, poate, unii, că aproape toți profesorii din colegiul ploieștean au mai multe cărți de specialitate publicate, manuale, culegeri etc.
Doctor în filologie, cu o experiență de peste douăzeci și cinci de ani la catedră, membru al Uniunii Scriitorilor din România, Carmen Cătunescu îmbină munca de dascăl cu cea de creație, transmițând elevilor săi pasiunea lecturii, dorința de a crea, imagina, gândi. Apreciată de mari critici și istorici literari contemporani, cum sunt: Ov. S. Crohmălniceanu, Al. Piru, Dumitru Micu, Valeriu Râpeanu, Ion Bălu, profesoara de limba și literatura română scrie o proză caracterizată prin ambiguizare, acuitatea percepției, spirit analitic, descifrarea nucleelor psihice, modalitatea de a combina perspectivele diverse și aptitudinea de a mânui cu dezinvoltură registrele limbajului. E important ca profesorul să aibă pasiuni. Să constituie pentru elev un exemplu. Cred că e benefic ca un scriitor să fie la catedră, pentru că devine un risipitor în sensul dezvoltat de Marin Preda. Față de alți scriitori-profesori de altă specialitate, Carmen Cătunescu are un avantaj, pentru că limba și literatura română este domeniul ei ca scriitoare și ca profesor. Îmbinând o profesiune de suflet, activitatea de creator și de critic cu munca de la catedră, prozatoarea reușește să-i aducă pe discipolii săi la credința că literatura română înseamnă mult mai mult decât o simplă disciplină de examen. Reprezintă o fereastră, o deschidere spre culoare, idee, inițiativă, prin care vezi viața cu alți ochi. Pentru că, la urma urmei, NON SCHOLAE, SED VITAE DISCIMUS.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5