SCOLI-MONUMENT ISTORIC LA NASAUD

Granicerii regimentului de infanterie Nasaud au ramas in memoria colectiva nu numai pentru meritele militare dar mai ales prin optiunea pentru educatie. Lor si celor ce i-au urmat imediat, le datoram institutii si scoli remarcabile de care se leaga personalitatea celor 19 academicieni care au adus renume tinutului in domenii variate: botanica, filologie, geografie, istorie, lingvistica, matematica, numismatica, teologie etc.

Inteleapta optiune se reflecta intr-un fond construit valoros, partial conservat, care poate si este firesc sa particularizeze imaginea orasului Nasaud.

Lucrarile agresive realizate in ultimii ani, asupra imobilelor istorice dar in zona de protectie a unicului imobil clasat ca monument istoric din Nasaud, Muzeul Graniceresc Nasaudean, regretabile demolari, cum ar fi cea a fostei scoli de fete, in 2007, urmand interese conjuncturale, releva vulnerabilitatea acestui fond construit. Aceasta stare de fapt ingrijoratoare dar si evaluarea cladirilor / vechime; valoare arhitecturala, artistica si urbanistica; reprezentativitate pentru o perioada istorica; dar mai ales valoarea memorial-simbolica, marturia despre rolul scolii in formarea intelectualitatii romanesti din nordul tarii / ne-au determinat sa propunem clasarea din oficiu pentru :

Colegiul National”George Cosbuc”, fost Gimnaziul Superior Greco-Catolic Românesc / 1887 – 1888 / Nasaud, Bd. Granicerilor, nr.2

Scoala Generala”Mihai Eminescu” fost Internat al Şcolii Normale /

1929 – 1933 / Nasaud, Bd. Granicerilor, nr.15

Grupul Scolar Silvic, fosta Scoala Normala /

1929 – 1933 / Nasaud, str.Garii, nr.1

Clasarea s-a realizat prin ordin al ministrului culturii şi cultelor, in baza dosarelor de clasare inaintate de Directia Judeteana de Cultura, Culte si Patrimoniu Cultural National Bistrita-Nasaud si a avizului favorabil al Comisiei Nationale a Monumentelor Istorice, acordat clasarii celor trei imobile.

Clasarea imobilelor ca monument istoric s-a realizat simultan cu cea a zonei de protectie a acestora, a zonei tampon intre monument si mediul inconjurator actual, care le asigura nealterata perceptia. Aceste zone de protectie au fost stabilite, in aceasta situatie, prin Planul Urbanistic General Orasul NASAUD, pr. 7/2006, proiect avizat de MCC/ DGPCN.

Imobilelor clasate si zonelor lor de protectie li se aplică regimul juridic al monumentelor istorice, fiind supuse protecţiei conferite prin Legea 422 / 2001 privind protejarea monumentelor istorice, Republicata si Ordonanta Guvernului 43 / 2000, privind protecţia patrimoniului arheologic si declararea unor situri arheologice ca zone de interes national, Republicata.

Din fericire, actuala clasare nu epuizeaza marturiile cultural-istorice remarcabile ale localitatii. Orasul detine atat imobile cat si structuri urbana care pot face obiectul unor viitoare clasari.

Speram ca Nasaudul isi va gestiona cu grija si responsabilitate fata de generatiile viitoare valorile patrimoniale, care ii asigura ”marca” si ca se va intra intr-o stare de normalitate, pe care au prefigurat-o cu intelepciune ctitorii/finantatorii precum Administratia Fondurilor Graniceresti / Fonduri de montur si provente, Ministerul Instrucţiunii Publice. Un prim pas a fost facut prin elaborarea PUG-ului, pe care Primaria Orasului Nasaud l-a inaintat la avizare Comisiei Nationale a Monumentelor Istorice, obtinand avizul favorabil.

arh. Mihaela Somesan

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5