I.S.A.-Fii Inteligent, învață în Siguranță, comunică Amabil pe Internet!

Școala Gimnazială ”Avram Iancu” Bistrița, „față în față” cu digitalizarea mediului școlar de învățare

Safe Internet Day este o zi specială, marcată anual în lume la începutul lunii februarie, cu scopul de a crește gradul de constientizare al utilizatorilor de internet asupra pericolelor la care se expun în lumea virtuală.  Această zi a fost celebrată  pentru prima data în anul 2004, anticipând cumva timid tumultul schimbărilor aduse de așa numitul ” al 4-lea val ” al secolului XXI, odată cu intrarea în noul Timp al informației digitale, prin Internet. Treptat, evenimentul inițiat de Safer Internet Centre, ca parte a proiectului European Safe Borders cu scopul de a pune în balanță oportunitățile aduse de utilizarea Internetului și riscurile asociate, a luat amploare, fiind extins la nivel mondial și devenind astăzi, după 20 de ani, un eveniment global, celebrat în aproximativ 200 de țări din lume, de pe toate continentele.

Evenimentul Safe Internet Day implică acțiuni complexe de învățare deoarece nu vizează doar atenționarea actorilor digital asupra pericolelor din mediul online, ci oferă strategii, metode, mijloace, instrumente și căi de cultivare a cetățeniei digitale active, de creștere a responsabilității, a empatiei și respectului față de ceilalți utilizatori digitali; de asemenea, vizează creșterea gradului de încredere ca navigator digital prin alfabetizarea digitală și dezvoltarea competențelor digitale.

Și în România digitalizarea accelerată  a mediului educațional  din ultimii trei ani a  adus în prim plan, evident și incontestabil,  o serie de situații nedorite cu care se confruntă copii, tinerii și adulții în special în zona de social media: hărțuire pe internet, folosirea identităților virtuale false, furt de date personale, distribuire neautorizată de fotografii, alte forme de cyberbullying, precum și un nivel scăzut de alfabetizare digitală sau slaba implicare și lipsa de responsabilitate în gestionarea ritmului  provăcărilor trecerii de la mediul de învățare real, față-în-față, la unul hibrid sau/și 100% online, a includerii noilor versiuni de învățare în practica reală, curentă, în cazul sistemului educational formal sau/și a  altor sisteme profesionale.

 Pusă față în față cu noile provocări determinate de mediul digital de învățare, divertisment social media și comunicare virtuală, Școala Gimnazială ”Avram Iancu” din Bistrița a marcat Ziua navigării pe internet în siguranță  în data de 6 februarie 2024, prin activități de învățare experiențială și de descoperire a unor soluții reale,  adaptate nevoilor socio-emoționale specifice vârstei elevilor din ciclul gimnazial și gradului de comprehensiune a problematicilor mediului digital, asociat acesteia.

Elevii din clasele a V-a au experimentat metoda-jocul de învățare Interland, cu scopul de a le întări încrederea  în abilitățile de navigare și utilizare a internetului în siguranță; fiecare elev, prin intermediul Interland, poate deveni un explorator-erou al mediului online, își poate crea un cod de valori specific tipului de erou dorit  care să și influențeze luarea deciziilor în  noile ipostaze.

Interland este un joc educativ dezvoltat de Google în parteneriat cu profesori, cercetători și experți în domeniul siguranței online de la The Net Safety Collaborative și iKeepSafe.org, „Eroii Internetului” oferă experiențe de învățare distractive, adecvate vârstei, construite în jurul a cinci lecții fundamentale:  Distribuie cu prudență, Nu te lăsa păcălit, Securizează-ți secretele, E cool să fii amabil, Dacă ai îndoieli, întreabă. Acesta oferă participarea la lumi diferite acoperind subiecte precum: protejarea datelor personale, crearea de parole sigure, evitarea escrocilor online și recunoașterea știrilor false. Prin intermediul activităților interactive și a lecțiilor practice, Interland îi ajută pe utilizatori să dobândească abilități esențiale pentru a rămâne în siguranță online.

Opiniile copiilor în privința siguranței pe internet pot varia în funcție de experiențele personale și de nivelul lor de înțelegere a riscurilor online. În general, unii copii pot fi conștienți de importanța siguranței pe internet și pot fi precauți în privința informațiilor pe care le împărtășesc și a activităților pe care le desfășoară online, în timp ce alții pot fi mai puțin conștienți sau mai puțin interesați de aceste aspect, fiind mai susceptibili la expunerea la riscuri online.

Este important să încurajăm comunicarea deschisă și să oferim copiilor resurse și educație adecvată pentru a-i ajuta să navigheze în siguranță pe internet; ascultându-le opiniile și oferindu-le suport și îndrumare, putem contribui la dezvoltarea unei atitudini responsabile și precaute în privința utilizării internetului.

Pentru cei interesați să folosească acest instrument de învățare, jocul digital educativ Interland este disponibil aici:

 https://beinternetawesome.withgoogle.com/ro_ro/interland/taramul-amabilitatii.

Fii Super Erou în orice lume…Fii I.S.A.-Inteligent, în Siguranță și Amabil!

Prof. Nelca Mirela Venera

Prof. Gîmbuță Alina

Școala Gimnazială „Avram Iancu” Bistrița

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5