Şcoala Generală „Artemiu Publiu Alexi” Sângeorz-Băi şi un nou început

În intenţia mea de a relatat unele aspecte de la Şcoala Generală din Sângeorz-Băi am avut ca interlocutoare pe distinsa doamnă Zinuca Szabo, directoare la acest important lor educaţional. Iar, dat fiind faptul că este început de an şcolar 2008-2009, voi începe cu întrebarea firească de altfel:

- Cum şi în ce condiţii au fost primiţi la data de 15 septembrie elevii claselor I-VIII la Şcoala Generală „Artemiu Publiu Alexi” Sângeorz-Băi.

-Spre deosebire de multe aspecte nedorite care s-au întâlnit în ţară, dar şi în judeţul nostru, şcoala noastră a fost perfect pregătită, din toate punctele de vedere, pentru a primi elevii în cele mai bune condiţii, în spaţii dintre cele mai curate şi confortabile.

Încă din perioada vacanţei de vară, la şcoala noastră s-a lucrat de zor. Este foarte adevărat că noi, singuri, n-am fi putut face faţă multora dintre probleme, dar am fost ajutaţi cu înţelegere şi promptitudine de către Primăria şi Consiliul Local al oraşului la lucrările de igienizare, reparaţii, refaceri ale unor obiecte deteriorate (băi, uşi, geamuri etc.). Am avut, aşadar, înţelegere şi ajutor special prin echipele de muncitori ale Consiliului Local în rezolvarea acestor probleme, dar am contractat, în limita banilor, atribuiţi în acest scop de către Consiliul Local schimbarea uşilor vechi cu altele noi, din termopan, dar şi a unor geamuri care au mai trebuit schimbate ori reparate. Din ac est punct de vedere mulţumirile noastre sunt depline şi sperăm ca şi în continuare colaborarea dintre instituţiile noastre să fie benefice pentru elevi şi personalul din învăţământul gimnazial.

În 15 septembrie, Şcoala Generală din str. Republicii arăta ca nouă. Impresiile părinţilor, dar şi ale elevilor sunt edificatoare în acest sens.

De aceea, cred că festivitatea de deschidere a noului an şcolar a fost un deosebit succes, foarte mulţi elevi recunoscând că multe s-au schimbat în bine în cadrul şcolii în perioada acestui an.

La început de an şcolar, noi, Şcoala Generală „Artemiu Publiu Alexi”, am avut înscrişi un număr total de 1091 elevi pentru clasele I-VIII. Dintre aceştia, numai în clasa I avem înscrişi 126 de elevi, repartizaţi în şase clase. Pe cicluri, avem înscrişi pentru clasele I-IV un număr total de 506 elevi, dintre care 65 sunt înscrişi şi frecventează şcoala de pe Valea Borcutului, arondată nouă. Pentru ciclul gimnazial, V-VIII, avem înscrişi un număr de 585 elevi. Trebuie să menţionăm faptul că aceste cifre fluctuează datorită unor elevi care vin pe parcursul anului şcolar din ţările europene, unde părinţii lor sunt plecaţi la muncă…

Nu ne confruntăm cu probleme deosebite la categoria cadrelor didactice, colectivul de profesori şi învăţători fiind unul bun şi bine închegat, aproape toate cadrele fiind calificate şi tutelare pe post, dar şi suplinitorii sunt bine pregătiţi, cu calificare în domeniu şi foarte bine pregătiţi profesional.

Voi mai anunţa aici că la şcoala de pe Valea Borcutului se mai lucrează şi în prezent, dar aceasta nu împiedică absolut deloc desfăşurarea procesului de învăţământ, lucrările care se execută fiind doar acelea de reabilitare în care sunt prevăzute lucrările de la băi şi instalarea încălzirii centrale proprii.

Din punct de vedere al aprovizionării cu materiale combustibile pentru sezonul de iarnă, noi ne-am procurat lemnele de foc încă de pe timpul vacanţei, acest lucru putându-se rezolva mai ales cu sprijinul Consiliului Local şi, implicit, a Ocolului Silvic, prin conducătorul acestei instituţii, dl. Tomi.

Acum se lucrează intens la secţionarea lemnului de foc şi depozitarea acestuia în încăperi ferite de intemperii şi care pot asigura conservarea pe tot timpul iernii. Personalul auxiliar al şcolii este li el foarte bine pregătit şi bine intenţionat în asigurarea funcţionării procesului de învăţământ la standardele cele mai pretenţioase.

În concluzie, parcă nu-mi vine bine să mai vin cu alte precizări, cele expuse de d-na director Zinuca Szabo acoperind tot ce s-a realizat în aceste spaţii de cultură şi învăţământ, tot ce s-a realizat fiind lucruri necesare şi care contribuie din plin la confort sporit şi condiţii foarte bune pentru elevi şi profesori. Voi mai aduce în atenţie doar faptul că Sângeorzul mai dispune de o Şcoală Generală pe strada Teilor şi încă una pe Cormaia, în sistemul general de învăţământ fiind cuprins şi creşa şi grădiniţele, iar în toate aceste locuri au intrat, anul acesta, copii şi elevi mulţi la număr, dornici să cunoască şi că s-au bucurat de o primire bună şi foarte bună din partea tuturor celor îndrituiţi să asigure astfel de condiţii.

A consemnat Pop Gheorghe Scuturici

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5