Schullerwald – Pădurea-parc a elevilor bistriţeni, mai frumoasă, mai atrăgătoare

Bistriţa are o nouă structură de agrement turistic şi de recreere, odată cu implementarea proiectului „Modernizarea şi extinderea infrastructurii turistice de agrement şi a utilităţilor conexe – Pădurea Schullerwald”. Cofinanţat din fonduri europene, proiectul s-a derulat în perioada decembrie 2012 - iunie 2014.
În acest week-end, bistriţenii sunt invitaţi să participe în număr cât mai mare la evenimentele de deschidere ale acestei zone de agrement, organizatorii propunând întreceri, demonstraţii sportive, jocuri şi concursuri, meciuri demonstrative de fotbal cu “Gloriile” fotbalului bistriţean. Sâmbătă, pe scena amenajată în Pădurea Schullerwald vor urca artiştii ansamblului “Cununa de pe Someş” al Centrului Culturak Municipal “George Coşbuc”. Duminică, alături de Floris, Top Dance Life, BN Rirm, Reborn, EMP, All for one, Hemera’s şi Gravity, un concert extraordinar va fi susţinut de DIRECŢIA 5, începând cu ora 19.00.
***
Povestea acestui proiect începe în 2009, când a fost depus la Agenţia de Dezvoltare Regională Nord-Vest – Organismul Intermediar pentru Programul Operaţional Regional, în vederea solicitării finanţării prin Programul Operaţional Regional 2007-2013, Axa prioritară 5 – „Dezvoltarea durabilă şi promovarea turismului”, Domeniul major de intervenţie 5.2 – „Crearea, dezvoltarea, modernizarea infrastructurilor specifice pentru valorificarea durabilă a resurselor naturale şi pentru creşterea calităţii serviciilor turistice“. Contractul de finanţare a fost semnat în data de 12 decembrie 2012.
“Pădurea Schullerwald, care a fost până în urmă cu ceva timp o pădure obişnuită, în care lumea venea la picnic, am transformat-o într-o pădure-parc. (…) Valoarea totală a proiectului este de 1,572 milioane euro, din care contribuţia proprie este una însemnată de 683.197 euro”, a explicat, într-o conferinţă de presă, primarul municipiului Ovidiu Creţu.

În urma procedurii de achiziţie publică, execuţia lucrărilor a fost adjudecată de asocierea CML.RO, INST NISTOR SRL şi ELECTRO-URSA. Lucrările sunt aproape de final, săptămâna viitoare fiind programată recepţia la finalizarea acestora.
“Am dorit să avem un loc de picnic adevărat în Bistriţa şi cu finanţările europene am reuşit să transformăm pădurea obişnuită care a fost înainte, cu mici amenajări, într-o pădure-parc. (…) Este încă un loc unde cetăţenii din municipiu pot să-şi petreacă timpul liber, sunt convins că va ridica presiunea de pe parc, care este supraaglomerat în week-end.
Dacă fondurile europene ne vor permite, putem să extindem acţiunile şi în zona Schiferberg, nu la nivelul de aici, cu terenuri de sport, ci cu alei, cu bănci, cu pergole, pavilioane”, a menţionat edilul Bistriţei.
Pădurea va fi dată în grija elevilor de la şcolile de pe raza municipiului Bistriţa, urmând să fie promovat un parteneriat de acest gen.
***
Modernizarea şi extinderea infrastructurii de agrement din Pădurea Schullerwald s-a realizat pe o suprafaţă de peste 30 de hectare.
În fapt, au fost construite cinci terenuri de sport - două terenuri multifuncţionale pentru fotbal/baschet/handbal, un circuit de skateboard şi role, un perete pentru căţărări, un teren de paintball. De asemenea, au prin proiect au fost create locuri pentru recreere, cu locuri de joacă pentru copii şi adolescenţi, inclusiv destinate persoanelor cu dizabilităţi, spaţii pentru tiroliană sau tenis de masă. La acestea se adaugă 10 locuri de popas cuprinzând bănci, foişoare, turnuri de observare, hrănitoare pentru animale etc.;
Nu în ultimul rând, vorbim despre amenajarea a 20 locuri de picnic dotate corespunzător, cu mese şi bănci pentru picnic, dar şi un spaţiu pentru ceaun, la liziera pădurii.
Au fost modernizate utilităţile aferente prin realizarea a aproximativ 6,3 km de alei destinate accesului în toate zonele funcţionale ale Pădurii Schullerwald, precum şi pentru promenadă. De asemenea, a fost realizată o reţea de apă şi canalizare în lungime de 2,240 m, fiind amplasate cişmele şi hidranţi, şi o reţea de iluminat pe o lungime de 630 m. La acestea se adaugă reabilitarea drumului de acces la structura de agrement, dar şi o parcare cu 30 locuri.
Accesul este gratuit la oricare dintre obiective, cu excepţia locului unde este nevoie şi de materiale consumabile, gen terenul de paintball. Bistriţenii se pot bucura de un spaţiu care se ridică, într-adevăr, la standardele europene. Să sperăm că s evor comporta ca nişte adevăraţi europeni.

Comentarii

03/07/14 08:32
Vizitator

Pădurea Schullerwald aflata la marginea oraşului Bistriţa, a fost si va ramane locul ideal pentru iesirile la iarba verde la sfarsit de saptamana sau cu ocazia diferitelor serbari campenesti. Finalizarea lucrarilor de amenajare intreprinse aici contribuie la diversificarea posibilitatilor de petrecere a timpului liber si la cresterea gradului de atractivitate turistica a zonei, mai ales in contextul aplicarii legii picnicului. Si totusi, pentru cea mai mare parte dintre bistriteni, distanta pana la Pădurea Schullerwald, face ca locul acesta sa poata fi folosit doar in zilele libere sau la serbarile campenesti. In schimb, Padurea Codrisor care se afla practic in inima orasului, ar putea fi la randul ei reabilitata devenind locul ideal de petrecere diversificata a timpului liber pe tot timpul saptamanii. In plus Padurea Codrisor este acompaniata de cursul raului Bistrita, ceea ce sporeste posibilitatile de petrecere a timpului liber. Si nu in ultimul rand, dealul Codrisor ofera o priveliste splendida asupra orasului, prin numeroasele “puncte belvedere”, conferind zonei un potential de atractie turistica aparte. Ar fi un beneficiu si pentru complexele hoteliere din apropiere.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5