Schimbarea directorilor în şcoli, în stand-by

Ioan Oltean( PDL): „Prin semnarea acestui ordin, doamna ministru Andronescu şi-a semnat demisia”

Radu Moldovan (PSD) : „ Nu poate fi remaniată doamna Andronescu fără acordul PSD”

Măsura ministrului Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a provocat reacţia furibundă a celor din PDL. Democrat-liberalii au solicitat premierului să o revoce pe Ecaterina Andronescu de la conducerea Ministerului Educaţiei, dacă aceasta nu revine asupra deciziei de a demite toţi directorii de şcoli şi inspectorii numiţi prin detaşare.

Deputatul PDL Ioan Oltean a declarat în cadrul unei conferinţe de presă, că va cere luni în cadrul Biroului Permanent Naţional, demisia ministrului Educaţiei, Ecaterina Andronescu, dacă va pune în aplicare ordinul de numire a directorilor de şcoli deoarece această prevedere nu este regăsită în legile asumate al educaţiei.

„ Doamna ministru Andronescu şi-o caută cu lumânarea.Este inadmisibil ca un ministru să ia o măsură departe de politica pe care o conduce Guvernul Boc care militează pentru descentralizarea învăţământului. Prin semnarea acestui ordin, doamna ministru şi-a semnat demisia şi sper ca domnul Boc să nu mai stea pe gânduri şi să-i semneze doamnei ministru, revocarea din funcţie. Pixul lui Mischie trece în pixul doamnei Andronescu. Sper ca săptămâna viitoare să înceapă cu un alt ministru în fruntea Ministerului Educaţiei”, a spus deputatul PDL Ioan Oltean.

Acelaşi lucru l-a susţinut şi senatorul PDL Ioan Sbîrciu, preşedintele Universităţii de Arte şi Design din Cluj-Napoca care şi-a exprimat dezacordul faţă de ordinul ministrului Andronescu. „Este o mare greşeală să se introducă politicul în şcoli”.

Nici în tabăra social-democrată gestul propriului ministru nu a căzut prea bine. dornic de linişte în coaliţie înainte de alegerile prezidenţiale. Liderul PSD, Mircea Geoană, a declarat joi seară, la Antena3 că a rugat-o pe Ecaterina Andronescu să renunţe la ordinul privind schimbarea directorilor de şcoli, în contextul unei ,,suspiciuni” de politizare a învăţământului.

În replică, deputatul PSD Radu Moldovan a declarat că ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, nu poate fi revocată din funcţie fără acordul PSD.

„Au fost foarte multe discuţii legate de prestaţia doamnei ministru Ecaterina Andronescu. Am avut şi eu nemulţumiri pe care mi le-am exprimat public. Vă precizez că doamna ministru Andronescu nu poate fi remaniată fără acordul PSD. Adopt poziţia lui Geoană care i-a cerut doamnei Andronescu să nu dea drumul acestui ordin care se va interpreta în acest mod. Nu am nicio poziţie oficială vizavi de ordinul MECI”, a precizat Radu Moldovan.

Andronescu ameninţată cu demiterea

Vineri, şeful Guvernului, Emil Boc, a declarat că a avut cu ministrul Educaţiei o discuţie telefonică în care i-a cerut să retragă acest ordin şi că a fost asigurat că noua prevedere nu va fi pusă în aplicare. Boc a criticat ordinul semnat de ministru ca fiind total opus viziunii promovate prin proiectul de lege al educaţiei naţionale, asumat de Guvern în faţa Parlamentului.

În replică, Ecaterina Andronescu a declarat că singurul lucru pe care şi-l reproşează este că nu a dat mai multe informaţii înainte de a emite acest ordin. Ecaterina Andronescu a explicat că a luat această decizie ca urmare a numărului tot mai mare de directori de şcoli numiţi în teritoriu doar cu delegaţie şi fără concurs, pe fondul primirii unor reclamaţii care sugerau chiar anumite numiri politizate. Ordinul ministrului Educaţiei abrogă prevederile Legii statului cadrului didactic ce abilitau inspectorii şcolari generali să facă detaşări pentru funcţiile de conducere, noii directori urmând să fie numiţi prin ordin de ministru, la propunerea inspectoratelor.

În judeţul Bistriţa-Năsăud, potrivit ordinului ministrului Educaţiei, urmau să fie demişi 83 de directori de unităţi şcolare.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5