Scaunul Domnului deasupra Bârgaielor

La poalele sudice ale Muntelui Heniu, denumit în istoria orală şi „Scaunul Domnului”, pentru că ocrotea prima aşezare bărgăuană cu denumirea de „Prundu Sec”, exista o biserică veche din lemn, situată în Cimitirul Ilea, unde se mai păstra, până nu demult, piatra de altar a construcţiei străvechiului lăcaş de cult.
Biserica actuală din Prundu Bârgăului, a fost ridicată în anul 1837, anul trecut, în 2012, împlinindu-se 175 de ani de la construirea ei din piatră de râu. Arhitectura bisericii este de sorginte catolică, ea fiind construită după un model al unei biserici din Viena. Altarul ei este îndreptat spre nord, nu spre răsărit, cum sunt făcute bisericile ortodoxe. Lăcaşul de cult a fost reabilitat, în 2007, când s-a realizat şi ultima pictură, iar biserica a fost resfinţită de IPS Bartolomeu Anania.
Ca un semn de la Dumnezeu, în dimineaţa de duminică 24 martie 2013, ziua sosirii pentru săvârşirea Sfintei Liturghii, în biserica din Prundu Bârgăului, de către cei doi erarhi, I.P.S. Andrei Andreicuţ Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului şi P.S. Efrem, Episcopul de Seleucia, venind dinspre Bistriţa se vedea Muntele Heniu învăluit de o ceaţă albă, care înconjura vârful muntelui rămas în lumină, strălucind în soare ca o înaltă grădină suspendată, asemeni Olimpului, după cum Eminescu a asemuit Heniul, în trecerea sa prin capitala bârgăuană, întâmplare rămasă vie în memoria localnicilor.
Semnul cerului care a luminat „Scaunul Domnului” în „Duminica Ortodoxiei”, aşa cum se poate observa, cu oarecare atenţie, în fotografia alăturată, ne îndeamnă cu încredere spre drumul nesfârşit şi evlavios al credinţei noastre ortodoxe. Să credem că fenomenul a fost un semn de la Dumnezeu!

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5