Scandal „penal” la Sângeorz Băi. Poliţia a cercetat o faptă de furt care nu a existat, cazul fiind clasat de către un procuror năsăudean. Astăzi: Marea Demascare!

Situaţia de la Sângeorz Băi începe să capete accente tragico-comice după ce Instituţia Prefectului a anunţat că o primă reunire a comisiei care se va ocupa de organizarea referendumului  ar putea avea loc chiar la începutul lunii noiembrie. După o plângere penală făcută pe numele celui de la care a pornit ideea referendumului, edilul din Sângeorz Băi i-a chemat pe sîngeorzeni să se „autodemaşte” dacă ar fi semnat în locul altora pe listele aflate acum la Prefectură.

Povestea continuă… Reacţia imediată…

Reacţia primarului Traian Ogâgău a fost una cel puţin ciudată. În context, el a postat pe pagina sa de socializare o „chemare” adresată tuturor sângeorzenilor care au semnat pe listele celor care cer organizarea referendumului pentru propria-i demitere. Practic, Ogâgău le cere respectivilor cetăţeni să vină la  primărie şi  să se „autodemaşte”. Iată cum sună postarea:

„Dragi sângeorzeni.

În urma analizei listelor de semnături pentru referendum și a multor sesizări din partea dumneavoastră, s-au constatat foarte multe nereguli care se vor lăsa cu consecinţe GRAVE!!! Pentru a evita orice implicaţii penale, sunteţi invitaţi mâine, vineri, la ora 12.00, la primărie pentru a da o declaraţie toţi cei care aţi semnat în locul altora sau aţi dat datele altor persoane, astfel încât să nu aveţi probleme ulterior. Ştim cu toţii că aţi fost manipulaţi și mai ales de către cine.
Eu sunt primarul tuturor sângeorzenilor atât timp cât Dumnezeu va rândui acest lucru. De supărări nu avem timp și nici fonduri pentru așa ceva! 
Rog anuntaţi şi distribuiţi. Mulţumesc.
Doamne ajută!”.

 

Primul pas: Plângere penală pe numele lui Leon Costan

Pe data de 19 septembrie 2017, primarul Traian Ogâgău depunea la Poliţia oraşului Sângeorz Băi o plângere penală înregistrată sub numărul 405528-1442/P/2017 în care susţinea că Leon Costan s-ar face vinovat de furt calificat. Potrivit documentului respectiv, Costan ar fi pătruns prin efracţie în clădirea Clubului Tineretului din oraş şi, a permis intrarea altor persoane şi, susţinea tot Traian Ogâgău, ar fi sustras mai multe bunuri. Tot în acceaşi zi, poliţia începe cercetarea penală a lui Leon Costan pentru infracţiunea de furt calificat şi pătrunderea prin efracţie într-o clădire publică.

Cu toate acestea, în urma cercetării efectuate de subinspector de poliţie Alin Mureşan, reiese următoarea stare de fapt: „ În luna august a anului 2017, Dumitru Virgil, viceperimar al oraşului Sângeorz Băi, a dat cheile de la Clubul Tineretului preotului Nicolae Jarda, acesta, la rândul lui, dându-le soţiei lui Leon Costan în vederea organizării unui eveniment şi, care, în cele din urmă, a fost organizat fără probleme deosebite. La data de 19.09. 2017, Traian Ogâgău, în calitate de primar, întrucât nu a cunoscut aceste aspecte a formulat o plângere penală faţă de Leon Costan pentru infracţiunea de furt calificat. Ulterior, a fost contactat de numitul Dumitru Virgil care i-a spus că el i-a dat cheile soţiei lui Leon Costan şi i-a permis să transporte vase acolo, nefiind vorba de nicio faptă penală. Ulterior, cheile de la Clubul Tineretului au fost predate unui funcţionar al primăriei iar cu ocazia unu inventar s-a dovedit faptul că nu există lipsuri!”, se arată în referatul cu propunere de clasare a faptei din Dosarul 405528-1442/P/2017.

 

Aşa cum era de aşteptat, în momentul audierii, primarul Traian Ogâgău, a retras plângerea penală, motivând în faţa anchetatorilor faptul că nu ştia toate aceste amănunte.

Ce spune deputatul Daniel Suciu?

Deşi, de la începutul scandalului dintre o parte din cetăţeni şi Traian Ogâgău, deputatul Daniel Suciu a refuzat să vorbească despre situaţia din oraşul unde a candidat în luna iunie a anului 2016, acum el a făcut următoarele precizări: „ În acest moment, în oraşul Sângeorz Băi, există o falie deschisă între primarul Traian Ogâgău şi cetăţeni. Esenţa democraţiei spune un lucru foarte clar – cetăţenii prin votul lor decid viitorul acestui oraş. Ştim că prin vot, alegem un primar din patru în patru ani, dar tot prin vot, mai devreme, aceiaşi cetăţeni pot iniţia demersuri pentru schimbarea primarului votat”, spune Suciu.

Deputatul PSD explică că la Sângeorz Băi, situaţia este una extrem de complicată din punct de vedere juridic, mai ales că nici la această dată, consiliul local nu şi-a desemnat reprezentantul  cerut de  Instituţia Prefectului în vederea completării comisiei de organizare a referendumului: „ Cu sau fără acest reprezentant, comisia se va întruni şi va purcede la organizarea referendumului, sigur, conform legislaţiei în vigoare. Trebuie ştiut gaptul că decizia de convocare aparţine exclusiv Guvernului României care stabileşte data organizării. Cred că este singurul oraş din Bistriţa-Năsăud unde se întâmplă acest lucru, ceea ce ne conferă imaginea unui oraş dezbinat şi în care nu se mai face nimic”, susţine deputatul Suciu.

El a mai precizat că nu mai vrea alte polemici cu Traian Ogâgău, dar trebuie să spună următoarele: „ În ultimul an s-au pierdut o serie de proiecte, preocupările Executivului fiind de-o cu totul şi cu totul altă natură decât rezolvarea adevăratelor probleme ale comunităţii. De ce oare nu am auzit la Beclean sau la Năsăud de o agendă publică aşa cum este cea de la Sângeorz Băi. De ce nu sunt scandaluri? Pentru că şi la Năsăud sau la Beclean există opoziţie, însă nu există nevoie de spectacol şi de postări pe facebook. Ceea ce mă deranjează foarte mult este că preoţii sunt atacaţi de primar sau oamenii primarului, am văzut că singurul artist care a primit în judeţ premiul naţional Constantin Brâncuşi, este terfelit. Sunt prea multe de spus! Eu îmi doresc ca toată această situaţie să ia sfârşit, dar am certitudinea că acest lucru nu se va întâmpla, cunoscând personajul sau personajele de acolo”, a conchis primarul Ogâgău.

Reamintim faptul că subprefectul Ciprian Ceclan-Oprea a anunţat, în cadrul Colegiului Prefectural, că patru instituţii din cele cinci prevăzute de lege şi-au desemnat reprezentanţii în Comisia pentru organizarea referendumului local de la Sângeorz Băi. Este vorba despre Instituţia Prefectului, Consiliul Judeţean, Judecătoria Năsăud şi reprezentantul primarului oraşului Sângeorz Băi. Doar Consiliul Local  Sângeorz Băi nu a reuşit să îşi desemneze membru în această comisie, termenul final dat de Instituţia Prefectului fiind 31 octombrie.

 „În data de 23 am primit nominalizarea, a patra, a reprezentantului primarului. În urma celor trei solicitări făcute de Instituţia Prefectului către Consiliul Local nu am primit încă reprezentantul desemnat. Ieri, în 24 octombrie, am transmis şi către petiţionari în care am comunicat stadiul în care ne aflăm, iar către Consiliul Local Sângeorz Băi am dat o ultimă solicitare, ca până la sfârşitul lunii octombrie să ne trimită reprezentantul, mai ales că în aceste zile au şi şedinţă ordinară de Consiliu Local. Dacă nu, condiţiile sunt îndeplinite, iar la începutul lunii noiembrie vom elibera Ordinul de Prefect în ceea ce priveşte constituirea comisiei care organizează referendumul şi îşi va intra în atribuţii. Avem patru reprezentanţi din cinci, dacă Consiliul Local consideră că solicitările a 25% pe care-i reprezintă nu sunt importante, nu-şi desemnează reprezentant”, a declarat subprefectul Ceclan-Oprea.

 

Subprefectul a mai  adăugat că acea Comisie de organizare a referendumului va propune data referendumului şi va face demersurile către Guvern. „Aici intervin şi alte probleme. Trebuie să vedem dacă Primăria alocă bani. Banii pentru referendum se alocă de Primărie şi Consiliul Local Sângeorz Băi. (…) Dacă nu vor aloca bani vom vedea, sesizare… Există un vid legislativ în unele probleme. Să fie foarte clar, nu Instituţia Prefectului se ocupă de referendumul de la Sângeorz Băi, cum s-a vehiculat. Instituţia Prefectului face demersurile legale pentru constituirea acestei comisii care se va ocupa de organizarea referendumului. Comisia trebuie să facă demersuri către Guvernul României, stabileşte data referendumului, transmite adrese către Consiliul Local şi Primăria Sângeorz Băi ca să aloce bani. Haideţi să vedem dacă îi alocă sau nu-i alocă. Nu există o reglementare clară în lege ce se întâmplă dacă nu alocă. Legea spune clar că banii pentru organizarea referendumului se alocă din bugetul local”,a spus Ceclan.

 

În context, subprefectul a menţionat că de pe lista depusă de petiţionari, cu aproape 3000 de semnături, nu au fost considerate în regulă aproximativ 100 de persoane. Semnăturile nu au fost verificate de Poliţie, pentru că legea nu prevede acest lucru.

 

 

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5