SATUL BUDEȘTI PE HARTA IOSEFINĂ A TRANSILVANIEI

Prof. pens. Rus Augustin

Un izvor istoric cartografic important care ne dă informații prețioase despre Transilvania din a doua jumătate a secolului al XVIII-lea, este Harta topografică Iosefină, numită așa deoarece acțiunea de ridicare topografică a teritoriului Imperiului Habsburgic a început în timpul împărătesei Maria Tereza (1740-1780) și s-a finalizat în timpul urmașului său, Iosif al II-lea (1780-1790). Rezultatul ridicărilor topografice a fost alcătuirea a peste 4.000 de planșe, desenate de mână, la o scară de 1/28.800, planșe în care variațiile de altitudine nu erau redate prin curbe de nivel ci prin hașuri.
Din studierea hărții ne putem da seama de formele de relief predominante, de cursurile de ape și a împrejurimilor lor, de existența pădurilor, de modul de dispunere a gospodăriilor, de existența bisericii etc., putem afla denumirea localităților cu care satul se învecina – Kapor (Copru), Nagy Czeeg (Țagu), Viszulya (Visuia), Kiszud (Micești), Lomperd (Zoreni), Szent Mihalitelek (Sânmihai), Fizkut (Sălcuța), Bongard (Bungard), Solymos (Stupini), de faptul că așezarea era inclusă pe vremea aceea în Comitatul Dăbâca.
Așezarea gospodăriilor care formau satul, redată prin semne convenționale specifice, consemnează aproximativ 100 de poziții, iar în partea de nord, la o mică distanță de acestea, biserica, ce ar putea fi identificată cu vechea biserică în jurul căreia s-a format cimitirul satului care există și azi, cu toate că biserica a fost „coborâtă” mai târziu spre centrul satului.
O privire atentă asupra acestei hărți, ne dă posibilitatea să vedem evoluția redării cartografice a spațiului geografic, a denumirii localităților și a evoluției vetrei locuite pe parcursul a peste două veacuri și jumătate. Dintre satele ce compun azi comuna Budești, nu apar pe Harta Iosefină, Țăgșorul (pe care alt document îl consemnează cu denumirea de Minor Czeeg) și Budești-Fânațe, sat apărut mult mai târziu prin fenomenul de „roire”.
Atașez (trimit prin fax) o copie a planșei în care este redat satul Budatelke (Budești).

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5