SATUL BUDEȘTI … LA 1785

Prof. pens. Rus Augustin

În studierea evoluției așezărilor rurale din Transilvania, un loc important îl ocupă Conscripțiile sau Urbariile, documente din ce în ce mai complexe, alcătuite din ordinul autorităților habsburgice începând cu secolul al XVIII-lea, prin care se urmărea stabilirea potențialului economic și uman al provinciilor, al raporturilor dintre locuitori etc.
Pentru satul Budești (numit până în 1924 Budatelek, Budatelke), primul Urbariu complex este finalizat la data de 9 decembrie 1785 de către o comisie din care făceau parte 16 bărbați din sat cu vârste cuprinse între 30 și 67 de ani, condusă de Franciscus Szacsvai și Ladislaus Decsei. În prima parte se consemnează răspunsurile la un chestionar referitor la starea terenurilor arabile situate în hotarul satului, la existența fânețelor, a pășunilor și pădurilor, a „locurilor de topit cânepa”, a posibilităților de a valorifica produsele agricole la târguri, dacă există resurse de subsol (piatră, nisip, pietriș, etc.) și posibilitățile de prelucrare a lor. Marea majoritate a locuitorilor satului au statutul de „coloni” iar obligațiile acestora față de nobilul de la care foloseau pământul sunt stabilite conform „obiceiului” rămas din bătrâni, adică trei zile de clacă pe săptămână pentru iobagi și două zile pentru jeleri, a 10-a parte din grâu, mei, trifoi, o măsură de ovăz, o găină și 10 ouă de Crăciun. Se menționează faptul că pădurile sunt puține și fără lemne de lucru, că lipsesc locurile cu trestie multă, plantațiile de vie și de pomi, râturile mari, sursele de apă amenajate și râurile mari, morile.
În partea a doua a Urbariului sunt recenzați 123 de capi de familie țărani cu suprafața de pământ pe care îl lucrează și cărui nobil îi aparține. Dacă luăm în calcul faptul că numărul mediu de membrii pe familie era de 5, reiese un total de 615 locuitori ai satului. Numele predominante sunt de Aruncutean, Banai, Buzan, Codrea, Coprean, Dorhoi, Faur, Chirilă, Filip, Frătean, Ghirosă, Hedeș, Iușan, Lumperdean, Macavei, Mândrean, Morcotan, Oltean, Pop, Tofană, Tomșa.
Extras din Urbariul din 1785 „Lokul gye arat nyi gye nyilzsok, finaczu hotaruluj îi bun, numaj odate intru an putyemull all koszi, finuj fartye bun gye ingreșatul mărhăilor, hotarul gye peszkut teet feljur gye dobitok nyi buget gye mare, lokul gye Târguri avem nu gye partye, prekumu Tyaka, mai departe Bisztricze, Gyerla, Regin, lemnye gye lukru nu avem, dar jesztye o peduricse gye nujele, atita nyi tete averea lemnyilor, lokul gye ginde nu avem,”

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5