Sărbătoarea romilor bistriţeni: dans, muzică şi voie bună

Sărbătoarea etniei romilor, la Bistriţa, a reunit atât lideri ai comunităţilor din judeţul nostru, cât şi din judeţele Sălaj, Cluj, Maramureș, Mureş. De asemenea, au răspuns invitaţiei lui Emil Neia Lăcătuş, preşedintele Partidei Romilor Pro-Europa,  o serie de colegi din Partidul Naţional Liberal, printre care liderul Ioan Turc, consilierul municipal Diana Morar, Calo Viorica etc., dar şi colegi din Consiliul Judeţean, precum Constantin Braşoveanu (ALDE).

Evenimentul găzduit de Restaurantul Ardealul a fost organizat de Consiliul Județean Bistrița-Năsăud, Centrul Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud prin Serviciul Conservarea, Cercetarea, Protejarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale şi Multimedia în colaborare cu Partida Romilor „Pro-Europa“ - sucursala județeană Bistrița-Năsăud.

Invitaţi în spectacol au fost soliştii Cristina Retegan, Ioachim Spân şi Anuţa Motofelea, alături de un grup instrumental din cadrul Ansamblului Profesionist „Dor Românesc“. Grupul „Inima țiganilor” din Sîncraiu de Mureș, formația de dansuri „Tărne Talente” a Centrului Școlar de Educație Incluzivă nr. 2 din Bistrița şi Ansamblul folcloric „Ciobănașul” Șieuț au pus în scenă dansuri țigănești.

Ziua internațională a romilor este marcată, în fiecare an, la 8 aprilie, însă a coincis cu Sfintele Paşti. Această zi a fost proclamată în cadrul celui de-al IV-lea Congres al Uniunii Internaționale a Romilor, desfășurat în anul 1990, la Varșovia, și amintește de data la care, în anul 1971, a avut loc, lângă Londra, prima reuniune la nivel internațional a reprezentanților etniei rome, ocazie cu care a fost acreditat oficial termenul ''romi'',ușita evenimentului!

Cu această ocazie, au fost adoptate, ca simboluri internaționale, drapelul și imnul ''Djelem, Djelem'' (''Mergeam, mergeam''), compus de muzicianul Jarko Jovanovic. Drapelul este format din două culori, jumătatea de jos fiind verde, ca simbol al câmpurilor înverzite, iar cea de sus fiind albastră, simbolizând cerul senin, se arată pe site-ul http://artoteca.ro. La mijlocul steagului, este înfățișată o roată de culoare roșie, care simbolizează nomadismul, spiritul călător al etniei, dar care amintește, totodată, de vechea roată indiană a sorții.

Scopul acestei zile este acela de a atrage atenția societății asupra problemelor cu care se confruntă romii, pentru îmbunătățirea situației educaționale și, deopotrivă, pentru revendicarea drepturilor civile ale romilor. 

În România, la data de 8 aprilie se marchează ''Sărbătoarea etniei romilor din România'', în urma adoptării de către Parlamentul României a Legii nr. 66/2006, publicată în Monitorul Oficial, partea I, nr. 276 din 28.03.2006. Legea prevede celebrarea, în data de 8 aprilie a fiecărui an, a acestei sărbători, implicarea autorităților administrației publice centrale, cu atribuții în domeniul asigurării egalității de șanse și al combaterii discriminării, precum și a celorlalte autorități centrale și locale, pentru a sprijini organizarea de manifestări publice și a unor acțiuni social-culturale dedicate acestei zile a etniei romilor. În același timp, Societatea Română de Televiziune și Societatea Română de Radiodifuziune vor reflecta, în cadrul programelor special destinate minorităților naționale, manifestările respective.

 

Comentarii

17/04/18 11:09
Nasaudean

Mereti mai cu totii, ca am auzit ca dupa "bal-amuc " vi se dau fiecaruia cate un apartament gata utilat cu toate cele... in blocurile de locuintze ANL... !

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5