Sărbătoarea presei literare

Spaţiul ART Galeria al Centrului Judeţean pentru Cultură, de pe pietonal, găzduieşte în aceste zile expoziţia “Presa literară românească de la începuturi până la 1944”, aparţinânt Bibliotecii criticului Andrei Moldovan.

Bistriţenii sunt invitaţi să admire ziare din secolele XIX-XX de o valoare inestimabilă. Andrei Moldovan, preşedintele Societăţii Scriitorilor din Bistriţa-Năsăud, deţine o colecţie impresionantă a unor ediţii de ziare şi reviste precum „Convorbiri literare" (unde s-au format intelectuali precum Eugen Lovinescu şi au publicat scriitori ca Liviu Rebreanu), „Bilete de papagal", „Gândirea", „Revista Fundaţiilor Regale" (înfiinţată de Carol al II-lea), „Convorbiri critice", „Curierul de ambele sexe" a lui I.H. Rădulescu, „Albina românească" a lui Gheorghe Asachi, „Gazeta de Transilvania" a lui George Bariţiu, "Gazeta de Transilvania" a lui George Bariţiu (Braşov 1838-1944); "Curierul de ambe sexe"(1829-1859), I. H. Rădulescu; "Transilvania" de la Sibiu începând cu 1868; "Literatorul" (1880-1919)-Alexandru Macedonski; "Ţara Nouă" a lui Ioan Neniţescu în care Veronica Micle publica poezia "Nu plânge că te dau uitărei", "Revista Ilustrată" (fondată 1898, de I.P. Reteganul şi preotul Ioan Baciu), cu poze de excepţie, tipărite la Viena, a cărei serie nouă a fost reiniţiată de preotul Ioan Pintea şi are ca redactor şef pe Emilia Ometiţă, "Foia Scolastică" (Blaj, 1873-1881), "Albina" în a cărei redacţie a fost şi George Coşbuc, "Semănătorul" (Bucureşti, 1901 - 1910, directori G. Coşbuc şi Al. Vlahuţă), "Masca", număr unic în 1911 la care a semant Rebreanu, "Sburătorul" lui E. Lovinescu etc. Vizitând această colecţie de ziare şi reviste se poate urmări evoluţia în timp a limbii române, folosindu-se alfabetul de tranziţie.

Vernisajul a început prin cuvântul scriitorului Ioan Pintea, şef serviciu Tradiţii şi Artă al Centrului Judeţean pentru Cultură, care a adus un adevărat omagiu dascălului Andrei Moldovan şi preocupărilor sale literare. Pintea le-a deconspirat celor prezenţi bucuria nopţilor petrecute pe când era elev la liceul din Beclean în biblioteca profesorului Moldovan, unde a luat contactul cu presa literară, îndrăgostindu-se definitive de latura scrisă a cultuii naţionale.

Cu dragoste pentru lucrul de calitate, scriitorul Andrei Moldovan a avut răbdarea necesară de a explica, cu date concrete, fiecare revistă expusă, pentru o oră având impresia că suntem în redacţie cu Eliade, Coşbuc, Rebreanu sau Vlahuţă.

Au fost prezenţi deputatul Ioan Oltean, care a admirat exponatele, scriitorii Al, C. Miloş, Liviu Păiuş, Icu Crăciun, Olimpiu Nuşfelean, Niculae Vrăşmaş, Virgil Raţiu, Victor Ştir, David Dorian, Maria Oltean, Gavril Moldovan, George Vasile Dâncu ş.a.

În toamnă Andrei Moldovan ne va bucura sufletele cu o expoziţie de carte rară.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5