„Sărbătoarea narciselor”, ediţia a VIII-a, în Parcul Naţional Munţii Rodnei

Biol. dr. Iuşan Claudiu, Ranger Timoftei Filipoiu

Administraţia Parcului Naţional Munţii Rodnei a organizat, în perioada 16-18 mai, evenimentul „Sărbătoarea narciselor din Masivul Saca”, cu o săptămână mai devreme decât în alţi ani, datorită înfloririi acestei specii cu puţin timp mai devreme decât în alţi ani. Poiana cu narcise din Masivul Saca reprezintă o splendidă destinaţie turistică ce oferă vizitatorilor un peisaj de basm cu mirosul parfumului a 5 hectare de narcise.

Sărbătoarea narciselor din Saca a ajuns la ediţia a VIII-a, iar la eveniment au participat elevi şi profesori din cadrul Şcolilor Generale „Plumbiu Alex” din Sângeorz-Băi, Clubul Elevilor din Sângeorz-Băi şi Liceul Tehnologic ,,Liviu Rebreanu" din Maieru. Elevi au concurat pe diferite teme de mediu în cadrul unor competiţii desfăşurate în Poiana cu narcise din Saca, fiind răsplătiţi cu premii şi diplome de participare de către reprezentanţii Parcului Naţional Munţii Rodnei.

Sărbătoarea narciselor din acest an constitue şi o activitate importantă de monitorizare a narciselor cu ajutorul tinerilor în cadrul proiectului „Monitorizarea participativă a speciilor ţintă de floră şi faună dn Parcul Naţional Munţii Rodnei” susţinut în cadrul Programului Spaţii Verzi – Componenta Arii Protejate de Fundaţia pentru Parteneriat Miercurea Ciuc şi MOL România.

Comentarii

20/05/14 09:43
Vizitator

Poiana Narciselor din arealul Parcului Naţional Munţii Rodnei, nu este singura singura rezervatie naturala de acest fel din tara.Cea mai mare rezervaţie naturală de narcise din Europa, se afla în satul braşovean Vad, unde in fiecare an, la sărbătoarea Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena,se organizează Festivalul Narciselor. Si totusi, rezervatia de narcise din Muntii Rodnei are o serie de particularitati, intre care si faptul ca este situata la cea mai mare altitudine din tara (1600 m), ceea ce a favorizat o asociatie floristica aparte. De aceea, ar trebui sa fie mai mult promovata de catre Administratia Parcului Naţional Munţii Rodnei. De altfel, diversitatea floristica din Muntii Rodnei, face zona atractiva tot timpul anului. In acest sens, exista o lucrare a regretatului profesor Livius Gubesch, intitulata „Excursii botanice în Munţii Rodnei” aparuta in revista „Natura” seria biologie-nr. 3/1968. In aceasta lucrare sunt prezentate speciile de plante din Muntii Rodnei cu perioada lor de inflorire, intre care si narcisele sălbatice de pe Masivul Saca. Ar fi un gest frumos din partea Administratiei Parcului National Muntii Rodnei (APNMR) ar publica pe site-ul sau acest articol, care se gaseste din ce in ce mai greu datorita numarului redus de exemplare din colectia revistei Natura.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5