Sărbătoarea limbii germane, la Bistriţa

Curtea Colegiului Naţional „Liviu Rebreanu” freamătă în soare, de nerăbdare, de copii, îndrumaţi de dascălii lor, Cristina Armean şi Isabela Popescu, dornici să intre în scenă cu frumoasele şi coloratele costume săseşti.
Deschiderea oficială a Olimpiadei de Limbă Germană Maternă ( Bistriţa, 7- 11 aprilie, 2014) are loc în Sala Festivă a Şcolii Centenare. Încă o dată emoţii pentru fiinţa acestei clădiri, pentru sufletul ei, alcătuit din profesori, din elevi, din părinţi.
Pe coridoare, în aşteptare, se aud frânturi de propoziţii, fraze în limba germană, exprimând încântarea celor ce se reîntâlnesc, într-o odă a bucuriei simţită pe chipurile radiind lumină.
O expoziţie cu texte prezintă importanţa limbii germane pentru multe personalităţi, din domenii diferite. Claudiu Bleonţ declară: „Dacă ar fi să compar germana cu o casă, aş compara-o cu o construcţie din sfera Bauhaus: spaţiu, echilibru, armonie, răceală, care îndeamnă la trăire lăuntrică”.
Doamna Director Adjunct, profesor Gabriela Mucea, organizator de excepţie al Olimpiadei de Limba Germană Maternă, faza naţională, rosteşte un cuvânt frumos, în limba lui Goethe, de bun venit în oraşul ce poartă mărturii şi urme ale civilizaţiei germane. De asemenea, vorbeşte despre instituţia de învăţământ din al cărei colectiv director face parte, insistând asupra importanţei secţiei germane în cuprinsul planului şcolar, prin rezultatele şi perspectivele pe care le conţine.
În continuare, sunt invitaţi oaspeţii de onoare să adreseze câteva gânduri în deschiderea importantului eveniment.
Preşedinta Comisiei de Evaluare a Olimpiadei, conferenţiar universitar doctor Galter Sunhild, de la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, Facultatea de Litere, exprimă un sentiment de mulţumire că se află la Bistriţa, speră într-o bună inspiraţie din partea elevilor în scrierea lucrărilor, astfel încât corectorii să nu se plictisească, să găsească reale talente în a formula idei în limba germană şi doreşte „o zi creatoare” pentru proba scrisă.
Din partea Ministerului Educaţiei Naţionale, doctor Alexandru Szepesi, Director la Direcţia Minorităţi, vorbeşte despre legendarele locuri ale Bistriţei, pe care le revede după mulţi ani, ( constatând, în plimbare matinală, că Liceul Rebreanu din Bistriţa nu se află pe strada Rebreanu), despre ediţia de anul acesta a Olimpiadei, conectată la amintirea celei de anul trecut de la Suceava, despre continuitate, despre oportunităţi şi progres internaţional, anticipând frumoase rezultate pentru olimpicii de anul acesta, mulţi dintre ei cunoştinţe vechi, participanţi constanţi la această olimpiadă.
Reprezentantul Inspectoratului Şcolar Judeţean Bistriţa- Năsăud, inspectorul adjunct, profesor Mihai Mureşan, prezintă în cuvinte potrivite elogiul şcolii în limba germană din Bistriţa, afirmând că nu se putea o alegere mai bună decât acest oraş pentru Olimpiada de Germană Maternă, având în vedere aspectul de burg medieval al urbei, cu tot ce implică păstrarea tradiţiei în modernitate.
Tot despre tradiţie, ca un leitmotiv al discursurilor, vorbeşte şi Preşedintele Forumului Democrat German, Eckehard Zaig, fost elev al Liceului „Liviu Rebreanu”, amintind despre severitatea şcolii de altădată, benefică pentru formarea tinerei generaţii.
În aceeaşi linie, a legăturilor în timp, continuă la cuvânt preotul evanghelic Dieter Johann Krauss, cu referire la citate din B. Brecht, „Vorwarts und nicht vergessen”, şi din Max Frisch, despre trecut, viitor şi păstrarea elementelor comune care ne asigură mersul înainte, printre care limba, în general, şi limba germană maternă, în cazul de faţă, sunt definitorii.
Viceprimarul municipiului Bistriţa, George Avram, transmite salutul primarului Ovidiu Teodor Creţu, cu prilejul acestei manifestări şcolare, şi îi invită pe oaspeţi să viziteze obiective de referinţă, bucurându-se că este alături de acest eveniment, pe care îl sprijină aşa cum se cuvine.
Reprezentanta Ambasadei Germane, Eva Vlad, vorbeşte despre expoziţia de personalităţi şi experienţele lor personale cu limba germană, arătând prietenia cu această limbă, atât de mult promovată prin instituţiile de cultură, prin şcolile superioare cu linie germană, care asigură un viitor mai bun pentru mulţi tineri.
Din partea Comitetului de Părinţi, onorează invitaţia de a participa la Deschiderea Festivă a Olimpiadei de Limbă Germană Maternă Eleonora Lanţoş, preşedinta Asociaţiei „Rebris”, care le doreşte, „părinteşte”, participanţilor în concurs mult succes şi rezultate frumoase.
Alocuţiunile sunt interesante, convingătoare, bogate în conţinut, rostite atât în limba germană, cât şi în limba română. Programul artistic este prezentat de elevii Beatrice Gyorgy (clasa a XII-a) şi Sergiu Rus (clasa a XI-a). Urmează momente muzicale susţinute de Vlad Maior şi Eliza Mic (vioară), de Paul Strugariu (chitară).
În încheiere, trupa de dansuri „Regenbogen”, cu un palmares impresionant, naţional şi european, (îndrumător, profesor, Ioan Arcălean), susţine un moment antrenant de dansuri săseşti, primit cu sincere aplauze.
Toate acestea, la timpul prezent. Pentru că limba germană este mereu printre noi, în gândurile şi sentimentele noastre. Paginile de mâine abia aşteaptă să fie mângâiate de frumuseţea şi expresivitatea, de originalitatea şi creativitatea, de corectitudinea şi compunerea în limba germană.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5