Sărbătoare pentru prozatoarea de la malul mării

Dora Alina Romanescu s-a întors acasă, într-o sărbătoare a literaturii. Scriitoarea stabilită de 35 de ani la Mangalia, educatoarea Elisabeta Georgescu, autoarea a şase volume: „Dealul Comorii”, „Distanţe”, „Elmira Mahmudi - o lacrimă pentru eternitate”, „Gara Centrală”, „Blestem” şi „Mărturii de iubire” s-a bucurat pentru prima dată de întâlnirea cu publicul de acasă.

Artizanul acestei manifestări, cel care a făcut ca visul scriitoarei să se împlinească, a fost scriitorul Menuţ Maximinian. Se ştie că întotdeauna la manifestările organizate de Menuţ este foartă multă lume. El reuşeşte să adună cel mai mult public la manifestările literare, fapt dovedit şi de această dată, când Clubul Artelor, care găzduieşte Teatrul de Vară, s-a dovedit a fi un spaţiu insufficient pentru cei peste 200 de oameni care au răspuns invitaţiei tânărului jurnalist. Dacă oamenii din Mangalia vorbesc cu respect despre prozatoarea Dora Alina Romanescu, era vremea s-o cunoască şi cei de acasă, cei din mijlocului cărora a pornit cu ani în urmă spre ţărmuri nevisate. Laureată a mai multor festivaluri de literatură, membră a Filialei Dobrogea a Uniunii Scriitorilor şi a Clubului Artelor Solteris, Dora Alina Romanescu prezintă în romanele ei povestea vieţii şi a morţii, a inimii preapline de dorinţa de a dărui, chiar şi în clipele grele, dragoste.

Manifestarea a debutat cu cuvântul de bun venit al directorului Centrului Cultural Municipal, scriitorul Dorel Cosma, care a subliniat importanţa întâlnirii cu ai noştri, plecaţi în ţară, unde ne fac cinste. Preşedinta Societăţii Scriitorilor Bistriţeni “Conexiuni”, scriitoarea Elena M. Cîmpan, a prezentat activitatea scriitorilor de pe aceste meleaguri, propunându-i scriitoarei de la mare să devină membră a grupării de litere de acasă, lucru acceptat cu bucurie. “Având obârşii în Ţara academicienilor năsăudeni, Dora Alina Romanescu scrie precum respiră, precum îi curge prin vene, departe de casă, sângele urmaşilor lui Liviu Rebreanu şi George Coşbuc, a sfântului martir Tănase Todoran. „Boala” scrisului a fost ursită încă de la naştere, de către vrednicele moaşe someşene, care au scăldat-o în busuioc, dându-i puterea slovei. Acum scriitoarea este mesagerul, pe coarda sensibilă a inimii, a frumuseţilor ancestrale dobrogene, a apei nemuritoarea mării, a vântului hoinar, a lunii singuratice, a soarelui strălucitor. Romanele ne arată că dintr-un fir de praf îţi cresc aripi până la cer, acolo unde întâlneşti minunile lumii”, a spus în discursul său Menuţ Maximinian. Apoi, i-a dăruit invitatei de onoare un buchet de sânzăiene, întâlnirea emoţionantă având loc sub patronajul Sfântului Ioan Botezătorul.

Rebreanca Dora Alina Romanescu a mulţumit tuturor celor care au făcut posibilă sărbătoarea întâlnirii cu oamenii de acasă, începând cu scriitorul Menuţ Maximinian, cu care corespondează de cinci ani. Nu a uitat de Mircea Daroşi, Olga Lucuţa, Vasile Tutula, cei care au scris de domnia sa, invitând Societatea “Conexiuni” într-un schimb de experienţă cu scriitorii de la mal de mare. Apoi, în semn de respect pentru spectatori, a citit un fragment în care se regăseşte Rebra natală. Primarul comunei Rebra, Ştefan Danci, a spus că Dora Alina Romanescu este cetăţean de onoare al comunei şi că în viitorul apropiat ne vom întâlni într-o lansare fastuoasă şi în satul natal. Profesorul Viorel Rusu, profesoara Viorica Sava, învăţătoarea Dora (Furdui) Rus au vorbit despre anii petrecuţi împreună cu scriitoarea la şcoala din Rebra, unde Saveta Georgescu a predat în primii ani, apoi Mircea Daroşi, directorul Şcolii din Nepos, care a spus că scriitoarea merita această întâlnire. Artista Cornelia Ardelean Archiudean, care s-a întâlnit cu scriitoarea şi la Mangalia, într-un spectacol al Cercului Militar Bistriţa, i-a dedicat doina “Peste Someş, peste tău”, lacrimile înfiripându-se pe obrajii scriitorilor. Scriitoarea a acordat autografe mai bine de o oră, semn de apreciere şi respect din partea oamenilor de acasă, care au stat la coadă pentru achiziţionarea romanelor. O întâlnire care va rămâne în inima scriitoarei, dar şi a bistriţenilor.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5