Sărbătoare cu cireşe

N-am mai fost la Cireşoaia de „Serbarea cireşelor” de foarte mult timp. Mi-a rămas în amintire poarta de intrare în zona satului, împodobită, la ceas de sărbătoare, cu multă verdeaţă şi cireşe făcute ciorchine. Am avut un sentiment acut de trecere a timpului. Schimbările au poposit şi aici. Doar împrejurimile au rămas, oarecum, neschimbate. Dealurile dimprejur înconjoară cu afecţiune localitatea, oferindu-i protecţie. Ele sunt pline cu pomi ce produc fructe pentru consumul nostru: cireşe, vişine, mere, pere etc. Natura este, de regulă, darnică, vine cu mâinile larg deschise către noi, dar, de cele mai multe ori, nu ştim s-o preţuim cum se cuvine, o rănim, voit sau nu, intervenim brutal în mersul normal al lucrurilor.

La şcoală au fost făcute toate pregătirile. Ideea de şcoală ca şi centru de manifestare m-a făcut să mă simt bine. Pe scena construită special în acest scop au urcat, unele după altele, ansambluri folclorice din Bistriţa, Luduş, Cluj şi din Ungaria. De la Beclean a participat ansamblul folcloric „Someşul” al Casei orăşeneşti de Cultură „Radu Săplăcan”, coordonat de George Harosa, director şi Ioachim Lari, instructor de dans. Artiştii amatori de la Beclean sunt prezenţi la majoritatea manifestărilor ce au loc în judeţul nostru, cu prietenie şi profesionalism. Au cântat, au dansat şi ne-au făcut să ne simţim bine. Tot de la Beclean a fost prezentă şi d-na prof. Reghina Poenar, care a pregătit o trupă de dans modern cu copiii din Cireşoaia, ce a avut mare priză la public, dansul ţigănesc culegând aplauzele celor prezenţi.

Unguri şi români, gazde şi musafiri, s-au simţit bine împreună. Invitaţii au fost serviţi cu cireşe, oferite gratuit la fiecare masă, iar cei care au pregătit partea artistică au mâncat gulaş unguresc făcut la ceaun. În şcoală s-au putut vizita două expoziţii, una de fotografie, iar cea de-a doua pictură semnată de Piroska Hortvath din Austria.

Cireşele sunt fructe pline de nobleţe şi frumuseţe. Cireşoaia reprezintă un punct pitoresc pe harta judeţului. Recolta de anul acesta a fost bună. Vă dorim tuturor s-aveţi parte de sănătate şi mulţumire sufletească.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5