Sărbătoare a Cărții, la Rodna

          Un eveniment deosebit, inedit, s-a derulat duminică 15 august, de Praznicul Adormirii Maicii Domnului, cu participarea a peste 30 de oameni de cultură, scriitori din Liga Scriitorilor Români, filiala Năsăud, jurnaliști, militari, profesori, preoți, ingineri, medici, membrii ai ASTREI năsăudene, la inițiativa și organizarea prietenei noastre profesoara de litere și scriitoarea Ana Berengea și sub patronajul Ligii Scriitorilor Români, filiala Năsăud.

          Evenimentul a început de dimineață la ora zece la Biserica Ortodoxă din Rodna unde oaspeții au participat la săvârșirea Sfintei Liturghii de Ziua Adormirii Maicii Domnului, de către preoții Nechita Lazăr, Gheorghe Ganea și Ioan Grapini. Au fost în jur de două sute de credincioși, unii dintre ei îmbrăcați în costume populare tradiționale.

          Partea a doua a evenimentului s-a desfășurat în minunata și duioasa grădină cu meri a casei unde au locuit pictorul Florea Gușă, fratele Anei Berengea și mama sa Maria, grădină botezată de mine ,,Livada cu meri”, că tot avea Cehov Livada lui cu vișini. Aici în această splendidă livadă cu meri și iarbă multă, se respiră mai adânc și mai frumos, iar privirea cade pe piscurile veșnicului Ineu. Oaspeții au luat loc la  Masa comuniunii, un butuc mai gros în jurul căruia tronau alți optsprezece butuci mai mici, s-au mai adus scaune și măsuțe și uite așa s-a stat în mijlocul naturii sub protecția unui nuc bătrân, pe o vreme admirabilă.

          Au venit la Rodna oameni din lumea bună a culturii, Rodica și soțul său reputatul profesor și scriitor Mircea Daroși, scriitorii Ioana Lăpușneanu, Ioan Seni, Lucreția și Ioan Mititean, președintele filialei Năsăud al Ligii Scriitorilor Români, Otilia și Pavel Berengea, președintele ASTREI ilvene dânșii dau o deosebită culoare tradițiilor ilvene, Maria și pictorul verde Nechita Bumbu,muzeograf Leon Catarig, colonelul Ioan Boțan, președintele ASTREI năsăudene, Maghiar Ovidiu, scriitorul Romulus Berceni, avocatul Pavel Știrbu, soții dr. în fizică nucleară Lidia Purghel și dr. chirurg ortoped Florin Purghel, ing. drd. Gherasim Domide,bibliotecar Sabina Gălan, Cornel Domide, folclorist Rodna,ing. Dina și prof.Iosif Anca, vărul primar al pictorului Florea Gușă, prof. Mari și Dan Popescu din Rodna, gazdele noastre prof. și scriitoarea Ana Berengea, vicepreședintele Ligii Scriitorilor Români, filiala Năsăud, soțul său preotul Ionel Berengea, ing. Ionela-Maria, fata dânșilor și soțul ing. Claudiu Sasu, cu micuța lor fiică, Mara.

          S-a ținut un moment de reculegere pentru scriitorii Alexandru Cristian Miloș, Gheorghe Pleș,pictorul Florea Gușă și mama sa Maria. Domnul Ioan Mititean a venit la Rodna cu ,,Cartea pe roți” și a condus lucrările lansărilor de carte, atmosfera a fost destinsă, a fost dată o palmă zdravănă pandemiei nenorocite, aici, în Livada cu meri, zâmbetul a fost larg, buna dispoziție la ea acasă, un fir de vânt mângâia obrajii oamenilor și frunzele nucului cel bătrân care ne protejea cu umbra lui verde. Profesoara și scriitoarea Ana Berengea, sora pictorului Flore, ne-a spus, ,,Mama era primul critic al lui Florea” și ne-a povestit despre monografia sa ,,Ilva Mare plai cu dor”, care i-a folosit la susținerea lucrării pentru gradul întâi didactic. ,,Mama iubea cărțile și citea foarte mult„„, se confesează Ana. ,,Flore îi zicea Măgurii, adică zonei acelea în care locuia, Sfânta Măgură.”. Domnul Ioan Mititean, cel mai cunoscut scriitor  în viață din Năsăud, a transmis mulțumirile și felicitările sale pentru organizarea excepțională a evenimentului, felicitări pe care le-am transmis gazdelor noastre. ,,Au fost oameni frumoși, atmosfera a fost încărcată de frumusețe, ne-am simțit admirabil, mai rar așa ceva.” Domnul Mititean a închinat acest eveniment literar împlinirii a 15 ani de la înființarea Ligii Scriitorilor Români și a 8 ani de la nașterea filialei Năsăud a Ligii.

          S-au lansat cărțile ,,Florea Gușă.Pictor și poet”, ediția a doua, antologie îngrijită de Ana Berengea și Ionela Maria Berengea, Editura Napoca-Star din Cluj, 2021, romanul ,,Călugărița”, al lui Dan Popescu, Editura Napoca-Star din Cluj, 2020, ,,Lacrimi și aripi”, autor Emil Bălăi, Editura Cetatea Romei din Baia Sprie, 2021, și ,,Istoria Rodnei în date”, autor folcloristul local Cornel Domide, carte pe care și-a prezentat-o, cartea a mai fost susținută de Ana Berengea, Ioan Mititean și Gherasim Domide.

          Ing. drd. și scriitorul Gherasim Domide, rodnean de origine, acum locuiește în Baia Mare, bun prieten cu pictorul Gușă, ne va face o plăcută surpriză cu un Album pentru Florea, ,,Umbra arsă”, splendid efect metaforic acest titlu. Cu puțin timp înainte să plece la Domnul, Flore i-a cerut prietenului Gherasim Domide, ,,Adu-mi două-trei tuburi cu umbră arsă”...De asemenea, a prezentat cartea profesorului Emil Bălăi ,,Lacrimi și aripi”, precum aspecte din activitatea folclorică a lui Cornel Domide. Domnul profesor Romulus Berceni ne-a potențat zâmbetele cu poezia despre Gâscă, iar doamna Lucreția Mititean ne-a recitat cu multă duioșie, o poezie din partea mamei pentru fiul Flore, apoi o poezie scrisă de Flore, ,,Florile se trezesc sub razele de soare” și ,,Iarba se spală cu boabe de rouă”.

Rafinatul profesor și scriitor Mircea Daroși ne spune, ,,Iubesc oamenii care iubesc pe Dumnezeu...Florea Gușă a fost cineva, a trăit în ambianța aceasta minunată, sub petecul acesta de cer...Umbra arsă este o metaforă deosebit de valoroasă. Dânsul mi-a prezentat  cu finețea sa binecunoscută romanul meu ,,Călugărița”. ,,Am fost foarte surprins, o lucrare deosebit de semnificativă , am citit cartea cu drag, așteptam finalul cu pasiune. Este o luptă cu sine, cu dragostea lui. Din punct de vedere artistic este o lucrare extrem de valoroasă, autorul realizează cu mare ușurință dialogul, fraza curge liniștit, este un scriitor de valoare. Lucrarea aceasta este un poem epic.„ Mulțumesc. Au mai susținut romanul Ana Berengea și Ioan Mititean, ambii cu deosebită eleganță și profesionalism. Avocatul Barbu Știrbei ne spune, ,,Scriitorul transmite un element de mesaj care să ajungă la sufletul cititorului, scriitorul nu trebuie să scrie doar pentru el, ci și pentru alții...nu trebuie să facem doar literatură cultă, din orice scriere ceva se poate alege.”

          A mai vorbit despre Florea Gușă vărul lui primar prof.Iosif Anca, cu amintiri despre copilăria lor, de asemenea, folcloristul Cornel Domide ne-a spus,,Bătrânii îi ziceau lui Flore, Floricel”, venind cu detalii despre prietenia lor. Profesorul și scriitorul Ioan Seni, președintele de onoare al ASTREI năsăudene, a vorbit despre astriști și scriitori, cu eleganță fiind încântat de atmosfera de acolo. Dr. Lidia Purghel ne-a spus,,,Mă bucur că am văzut atâtea lucruri frumoase aici„„ și a recitat poezia ,,Testament” a lui Florea Gușă. ,,N-o să ucid o pasăre în zbor/iubitele nu le voi prinde-n cuie/Căci un apostol rău, ucigător,/Pe cruce dureros mă suie.” Dr. chirurg Florian Purghel ne-a vorbit despre Nichita Stănescu pe care l-a cunoscut personal la spitalul unde profesa. Florea are o poezie despre Nichita. ,,Mi-e tare dor de tine/bunule Nichita,/de când plecat-ai/dintre noi,/întrebător și singur/peste-un altar de zei.”

          Colonelul Ioan Boțan, președintele ASTREI năsăudene este impresionat și dânsul  de frumusețea și atmosefera  de aici din Livada cu meri de pe Sfânta Măgură. ,,Mă încântă că există oameni buni. O depresie l-a măcinat tot timpul pe Flore. Trebuie să lăsăm ceva după noi.”

          Pictorul și poetul Florea Gușă, plecat dintre noi acum 24 de ani, la vârsta de doar 41 de ani, a fost elevul soției mele Mari Popescu, pentru care avea o prețuire deosebită.Prezență inimitabilă și singulară, Gușă sparge canoanele oficializate producând mutațiile din imaginarul ei, prin aceasta îmbogățind cu siguranță limbajul artei. Gușă ne dă impresia de viață, de vibrație, de fluturare, de mișcare, simțim vibrația aerului plecată asupra luminii care transformă, se descompune lumina așa cum cade ea pe obiecte, ea poate fi doar sugerată, reprezentată aproximativ prin culoare. Opera lui Flore este o rafinată tristețe care însă nu l-a copleșit. Sunt în continuare impresionat de dragostea prin care și acum este înconjurat Flore, de către sora sa Ana, nepoata Ionela-Maria, care, iată, scot ediția a doua a acestei emoționante antologii, în amintirea celui care a fost fratele și respectiv unchiul lor drag.

          În Livada cu meri au fost sărbătorite trei Marii, Ionela Maria Berengea Sasu, Mara Sasu, Maria Bumbu și Mariana Popescu. În continuare s-a trecut la un grătar bine garnisit de către gazde, la aceeași masă rotundă și cu acceași butuci, cele mai bune și mai rafinate scaune pe care am stat vreodată. Domnul Mititean a oferit din partea Ligii Scriitorilor Români, câte  cutie cu ciocolată și un coș cu mere de vară aduse din grădina sa. La final oaspeții au vizitat expoziția de pictură a lui Florea Gușă, tablourile sale au fost expuse în mai multe camere ale casei în care a locuit. Felicităm organizatorii, Ana Berengea, Ionel Berengea, Ionela Maria Berendea Sasu, dânsa a făcut eforturi deosebite privind organizarea, Claudiu Sasu, Cornel Domide, Liga Scriitorilor Români filiala Năsăud și ASTRA Năsăud. Am părăsit Livada cu meri și nucul sub care ne-am fericit câteva ore, cu nostalgie și zâmbet, eram mai buni mai curați, mai frumoși...


 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5