SĂPTĂMÂNA EUROPENANĂ A MOBILITĂŢII, sprijinită de Comisia Europeană

Mirela Parker, Compartiment Promovarea Sănătății al DSP BN

Mersul pe jos este cea mai simplă modalitate de a face mișcare în mod regulat, la îndemână inclusiv pentru persoanele care suferă de diverse afecțiuni sau carte nu beneficiază de o condiție fizică optimă.
Este o activitate sigură, cu un risc minim de accidentare, ușor de practicat chiar în drumul de zi cu zi spre serviciu sau școală, iar impreună cu alţii, poate fi extrem de agreabil.
Activitatea fizică contribuie la menținerea unei greutăți optime, îmbunătăţeşte circulaţia sanguină la nivelul picioarelor, menţine tonusul muscular şi întreține sănătatea oaselor, stimulează activitatea cardiacă şi reduce tensiunea arterială, îmbunataţeşte apărarea imunitară, menţine sănătatea creierului, diminuează stresul și îmbunătățește calitatea somnului, stimulează metabolismul glucozei si previne diabetul zaharat tip II, precum si alte alte bolil cronice (ex. cancer de colon, cancer de sân, etc).
Este demonstrat faptul că mergând pe jos în ritm alert, cel puțin 30 de minute pe zi, de cinci ori pe săptămână, se reduce semnificativ riscul bolilor cronice (ex. riscul de a face un atac de cord sau alte boli cardiovasculare este mai scăzut la persoanele care merg 3 km pe zi). În plus, chiar şi plimbările scurte sunt eficiente, îmbunătăţesc calitatea vieţii şi contribuie la recreerea corpului şi a minţii!
Efectele lipsei de mișcare.
Obezitate. Efectul direct al unui stil de viață sedentar este un corp supraponderal, ca urmare a stocarii caloriilor, fără ca acestea să fie arse. Caloriile care sunt depozitate în organism se vor transforma in grasimi si vor contribui la cresterea numarului de kilograme.
Afectarea posturii și a coloanei vertebrale. Statul îndelungat pe scaun, în poziții incorecte și lipsa activității fizice vor conduce la slăbirea mușchilor care sprijină coloana vertebrală, dar și la scurtarea flexorilor soldului și a tendoanelor genunchilor.
Mușchi mai puțin tonifiați. Mușchii au nevoie de exercițiu în mod regulat pentru a fi în formă bună și pentru a vă susține suficient pentru a desfășura activitățile zilnice. Totuși, dacă duceți o viață sedentară, mușchii vor fi mai greu de folosit. Această lipsă de mișcare și exercițiu va reduce forța și puterea organismului dumneavoastră.
Boli cardiovasculare. Sedentarismul predispune la apariția bolilor cardiovasculare. Cercetările au demonstrat faptul că oamenii care stau mai mult de șase ore pe zi la birou au un risc mai mare de a dezvolta hipertensiune arterială, ateroscleroză și rigidizarea arterelor, angina pectorală, tromboză profundă și formarea de cheaguri de sânge la nivelul membrelor inferioare, dar și boli coronariene.
Osteoporoza. Inactivitatea prelungită și lipsa de solicitare a oaselor poate duce la scăderea rezistenței acestora. Unul dintre rezultate ar putea fi osteoporoza, boală caracterizată de fragilitatea și slăbirea oaselor.
Tulburări de somn. Un stil de viață sedentar nu reprezintă nicio provocare pentru organism. Prin urmare, scade nevoia organismului de a se odihni și apar tulburările de somn, dar mai ales insomnia.
Risc crescut de diabet zaharat. Nivelul de zahar din sânge poate fi ținut sub control prin activitate fizică regulată. Totuși, dacă nu faceți niciun fel de activitate fizică și consumați calorii, crește nivelul de zahar din sânge. Cantitatea marită de glucoză din sânge va suprasolicita pancreasul , care va influența secreția de insulină, amplificându-se probabilitatea dezvoltării diabetului zaharat.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5