Săptămâna Europeană a Vaccinării

- 22-26 aprilie 2014 -

Direcţia de Sănătate Publică a Judeţului Bistrita-Nasaud, impreuna cu toti cei implicati in actul medical,celebrează în în perioada 22-26 aprilie 2014, Săptămâna Europeană a Vaccinării.
Săptămâna Europeană a Vaccinării este o iniţiativă regională condusă şi coordonată de Biroul Regional OMS Europa şi este implementată de Statele Membre ale Regiunii europene.
Săptămâna Europeană a Vaccinării promovează ca mesaj cheie faptul că vaccinarea fiecărui copil este esenţială pentru prevenirea bolilor şi protejarea vieţii.
În perioada 22-26 aprilie, în ţara noastră, sub sloganul „Prevenire. Protecţie. Imunizare.”, se deruleaza activităţi de informare şi implicare a publicului ţintă și de abordare a provocărilor legate de vaccinare.
Tema Săptămânii Europene a Vaccinării în acest an, este „Vaccinare pentru viaţă”, campania promovând vaccinarea pe tot parcursul vieţii, din copilărie până la vârstele înaintate.
Scopul campaniei este creşterea acoperirii vaccinale prin creşterea gradului de conştientizare al populaţiei în privinţa importanţei vaccinării şi consolidării sistemelor de vaccinare. Un accent deosebit se pune pe activitățile de accesare a grupurilor vulnerabile sau slab deservite.
Activităţile se concentreaza asupra tuturor grupelor de vârstă, reamintindu-le părinţilor să-şi vaccineze copii, dar, de asemenea, se va pune accent şi pe menţinerea protecţiei personale faţă de bolile care pot fi prevenite, pe tot parcursul vieţii.
Vaccinarea previne între două şi trei milioane de decese în fiecare an. Se estimează că, în fiecare an, în Europa, 32.000 de copii mor încă din cauza bolilor care pot fi prevenite prin vaccinare.
Fără vaccinuri, eradicarea globală a variolei şi eliminarea poliomielitei şi a rujeolei în multe zone ale lumii ar fi fost imposibile. Vaccinuri noi şi îmbunătăţite sunt disponibile în prezent, nu doar pentru a proteja copiii, ci şi adolescenţii şi adulţii.
Cu toate acestea, unul din cinci copii şi mulţi adulţi, nu sunt vaccinaţi corespunzător.
Lipsa cunoştinţelor privind vaccinarea este un motiv cheie pentru care, mulţi adulţi decid, în mod conştient, să nu se vaccineze sau să nu-şi vaccineze copiii.
Implementarea pe scară largă a programelor de vaccinare în ultimii 30 de ani a condus la realizări remarcabile. Regiunea europeană a OMS este declarată „polio-free”/ fără poliomielită încă din 2002, iar în ultimul deceniu numărul de cazuri de rujeolă din regiune a fost redus cu peste 90%.
Cu toate acestea, mai sunt multe de făcut. Lacune în acoperirea vaccinală persistă în toate ţările. În toate ţările există persoane vulnerabile sau greu accesibile nevaccinate, iar focarele de boli infecţioase continuă să se răspândească în regiune.

În România, Campania de celebrare a Săptămânii Europene a Vaccinării este coordonată de Ministerul Sănătăţii prin Institutul Naţional de Sănătate Publică.
La nivel judeţean, coordonarea este asigurată de Direcţia de Sănătate Publică a Judeţului Bistrita-Nasaud.
Prevenire. Protecţie. Imunizare.

Director Adj. de Programe de Sanatate, Dr. Doina Petri

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5