Săptămâna educaţiei globale „HRANĂ PENTRU TOŢI” în şcolile din Rebrişoara

În perioada 16-20 noiembrie 2009, în unităţile şcolare din Rebrişoara, în care învaţă 518 elevi, s-a derulat Săptămâna educaţiei globale „Hrana pentru toţi”. Grupul ţintă l-a constituit elevii claselor I-VIII, părinţii, membrii comunităţii locale iar ca parteneri ai proiectului au fost dispensarul comunal, biserica ortodoxă şi biserica penticonstală din localitate, primăria, consiliul local Rebrişoara. Echipa de proiect formată din învăţători şi diriginţi a fost coordonată de director prof. Ilovan Macedon, director adjunct prof. Rusu Vasile şi director educativ, prof. Ciuta Rodovica.

Proiectul „Hrană pentru toţi” apare drept structură logică în condiţia actualului an, declarat ca An al Libertăţii de Alegere între elementul autohton şi cel importat. Viziunea Reprezentanţei UNICEF în România asupra PROIECTULUI PENTRU „SĂPTĂMÂNA EDUCAŢIEI GLOBALE”, având ca temă generală „HRANĂ PENTRU TOŢI”, este aceea a unei platforme care, dincolo de a asigura o participare efectivă a elevilor în procesele decizionale ale şcolii, oferă posibilitatea acestora de a se implica într-un exerciţiu de solidaritate, de acţiune civică, pentru promovarea şi protejarea comună a drepturilor lor, inclusiv ale colegilor din cele mai vulnerabile segmente ale comunităţii, urmând principiile Convenţiei pentru Drepturile Copilului: principiul interesului superior al copilului, principiul nediscriminării, principiul participării, principiul supravieţuirii şi dezvoltării copiilor.

Pentru fiecare clasă s-au propus activităţi specifice: expoziţii de fotografii şi desene, reţete culinare, piramida alimentelor pentru clasele I-IV, iar pentru ciclul gimnazial, activităţi practice de pregătire a diferite meniuri, fotografii şi afişe (clasele a V-a), concurs de reţete culinare sănătoase (clasele a VI-a), „hrană pentru semenii noştri” – ce a constat în colectarea de cartofi necesari alimentaţiei bolnavilor de la Spitalul din Năsăud (clasele a VII-a) şi, „cel mai bun prânz de criză” (clasele a VIII-a). Aceste activităţi au fost finalizate în ziua de vineri, 20 noiembrie 2009 cu o miniexpoziţie de produse agricole tradiţionale din zona Rebrişoarei, cu o activitate de preparare în comun – cadre didactice şi elevi – a unei „tocăniţe de post”, în aer liber şi consumarea acesteia în comun, prilej de întărire a spiritului de încredere reciprocă, colaborare, toleranţă şi închegare a colectivelor de elevi.

A fost o activitate reuşită, concretizată şi prin expoziţii de produse culinare sănătoase, prezentări în power point despre alimentaţia echilibrată, o expoziţie de fotografii, desene şi afişe, sau de prezentare a unor reţete specifice altor ţări, cum ar fi Italia, Spania, Portugalia şi Irlanda, ţări unde părinţii multor elevi rebrişoreni se află la muncă.

Cei doi medici de familie, Alina Echim şi Marius Ţeranu, le-au prezentat elevilor lista alimentelor de conţin E-uri, a celor care măresc colesterolul şi glicemia, care provoacă obezitatea şi bolile cardiace. S-a argumentat cu exemple ce înseamnă şi ce presupune o alimentaţie sănătoasă, elevii au adresat întrebări legate de consecinţele consumului de chips-uri, sucuri, conserve, salamuri, etc. Cei doi specialişti au subliniat rolul sportului şi a activităţilor distractiv-recreative în aer liber, pentru menţinerea sănătăţii tineretului. S-a adresat îndemnul de a se renunţa la sedentarism.

În dezbateri s-a insistat asupra celor două componente ale conceptului de hrană – materială şi spirituală, pentru acest ultim domeniu, prezenţa preotului ortodox Nicolae Hoha şi a pastorului penticostal Ionel Bădiţa fiind deosebit de utilă, expozeurile acestora abordând problematica sufletului, a curăţeniei acestuia, necesitatea unui trai, a unei existenţe cumpătate în care bunătatea, cinstea, iubirea faţă de semeni, dreptatea, frumosul, răbdarea, iertarea, înţelepciunea, milostenia să domine în activitatea tuturor, să constituie virtuţi cotidiene. S-au înfierat lenea, minciuna, păcatul, mândria deşartă, invidia, ipocrizia, egoismul, orgoliul, neascultarea părinţilor şi a dascălilor, care conduc la alterarea calităţii de om şi supără pe Dumnezeu..

Aceste dezbateri au avut un efect pozitiv asupra atitudinii elevilor faţă de cei nevoiaşi şi aflaţi în suferinţă, elevii colectând peste 1200 kg cartofi ce au fost oferiţi Spitalului orăşenesc „George Trifon” din Năsăud, managerul acestuia, dr. Adrian Trifon, aflat la Bucureşti la un curs de perfecţionare, adresând telefonic mulţumiri sincere elevilor şi părinţilor rebrişoreni pentru acest gest mărinimos. Totodată, elevii claselor VII-a au asigurat, pentru zece familii nevoiaşe rebrişorene, diferite alimente: fasole, ceapă, cartofi, zacuscă, varză, morcovi, usturoi, etc.

În concluzie, putem afirma că proiectul întreprins în Săptămâna educaţiei globale „Hrană pentru toţi” şi-a atins obiectivele, elevii conştientizând că e benefic pentru toţi să ducem o viaţă sănătoasă, atât din punct de vedere al alimentaţiei cât şi spiritual, ne/a declarat prof. Leon Muti, de la Şcoala Generală „Iacob şi Ioachim Mureşanu” Rebrişoara.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5