Sânziene măierene- sărbătoarea Văii Someşului Mare

De Sânziene, caravana aniversară „30 de ani de la înfiinţarea Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud” a poposit pe Valea Someşului, la Maieru. Nu întâmplător a fost aleasă această comună pentru că aici ritualul străvechi al Sânzienelor se păstrează până în zilele noastre. La fel ca în fiecare localitate unde ajunge caravana, mai întâi s-a participat la Sfânta liturghie.

La Muzeul „Cuibul visurilor”, denumire pe care Liviu Rebreanu a dat-o satului copilăriei, Maieru, a avut loc un eveniment cultural. Evenimentul a fost deschis de primarul Vasile Borş, iar mai apoi managerii celor trei instituţii culturale ale judeţului au vorbit despre reperele culturale ale zonei: „Muzeul vine la tine” – Alexandru Gavrilaş, „Biblioteca vine la tine” – Ioan Pintea, iar „Despre portul popular” – Alexandru Pugna. Gazdă a fost muzeograful Daniel Partene care a pregătit şi câteva expoziţii pentru sărbătoare.

Spectacolul, prezentat de Menuţ Maximinian, a debutat pe scena din curtea liceului cu elevii clasei a III-a care au prezentat obiceiul Sânzienelor, sub coordonarea învăţătoarei Lenuţa Pui.

Ansamblul folcloric „Cununa someşană” din Maieru a venit pe scenă, în coregrafia lui Adi Salvan, cu o suită de jocuri din Câmpia Transilvaniei, dar şi cu obiceiul de nuntă de pe Valea Someşului, solişti vocali Violeta Encean, Ruxandra Mihuţ (eleve ale Şcolii de Arte, prof. Cristina Bălan) şi Alexandra Ban.

Sub genericul „Solişti vocali ai Someşului Superior”, au urcat pe scenă Roberta Rebrişorean, Valerica Croitor, Lucreţia Pomohaci, Dănilă Filipoi, Viorica Hojda, Silviu Avram, Alexandru Pătrăşcan, dar şi Viorica Telcean de la „Junii Sibiului”, fiică a satului prin căsătorie.

Ansamblul profesionist „Dor Românesc” a prezentat, sub bagheta dirijorului Horaţiu Cigu, în coregrafia lui Adrian Paşcu, suite de jocuri din Maramureş, Moldova şi Someş, la sărbătoarea măiereană participând artiştii Veronica Bălan, Anamaria Marti, Oana Matei Coruţi, Anuţa Motofelea, Domnica Dologa. Invitat special a fost Alexandru Pop care a prezentat câteva din şlagărele lui, în duet cu primarul Vasile Borş.

La Maieru, au venit, pentru a fi alături de primarul Vasile Borş şi de comunitate, vicepreşedintele Consiliului Judeţean – Camelia Tabără, fiică a satului, senatorul Ioan Deneş, deputaţii Daniel Suciu şi Bogdan Ivan Gruia, primarul oraşului Beclean – Nicolae Moldovan.

„Este o zi importantă pentru comuna Maieru, de naşterea Sfântului Ioan Botezătorul. Măierenii au fost obişnuiţi ca în această zi să aibă şi sărbătoarea Sânzienelor. Este foarte important să nu uităm de istoria unei localităţi, de tradiţiile noastre, de cultură”, a transmis primarul Vasile Borş.

„Cu multă bucurie vin la Maieru care este satul copilăriei mele. Am venit să aduc salutul Consiliului Judeţean şi al preşedintelui Emil Radu Moldovan. Sunt o serie de activităţi pe care noi ne-am propus să le facem în judeţ după pandemie, să marcăm şi bucuria normalităţii, să ne reîntâlnim. Sărbătoarea Sânzienelor are un farmec deosebit la Maieru. Suntem foarte mândri de domnul primar, pentru că faţa Maierului se schimbă”, a spus vicepreşedintele CJ, Camelia Tabără.
sursa foto: Maieru de Astăzi

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5