Sanatate, stress, boala

Factorii care determina modificari la organismul bolnav si sanatos sunt de natura cosmica, telurica, meteorologica si biologica. Suntem, cu alte cuvinte, mai mult decit ne imaginam, prizonierii unor conjuncturi exterioare dar si interioare, ca inlantuire a unor tipare de gindire negative. Cuvintele prosper si prosperitate isi au radacina in cuvintul latin prosperus, care inseamna “norocos”. A prospera inseamna a ne merge bine , a inflori, a avea succes, a trai in belsug, intr-un flux continuu al resurselor si evenimentelor favorabile, a avea relatii benefice. Prosperitatea devine reala atunci cind toate componentele vietii – spirituala, mentala, fizica si cea referitoare la mediu-sunt integrate in mod armonios.

Suntem cu adevarat prosperi in urmatoarele situatii: cind suntem sanatosi mental, emotional si fizic, cind avem relatii reciproc armonioase cu oamenii pe care ai intilnim, cind suntem capabili sa ne armonizam cu natura si principiile ei, cind avem intotdeauna resurse psihice si fizice care sa ne ajute sa traim viata din plin.

Prosperitatea pare ca ar fi o resursa la indemina tuturor dar cursul grabit al vietii deruteaza fiinta umana iar aceasta alege de multe ori la intimplare iar alteori nu alege de loc. Si atunci se produc dezechilibre …Dezechilibrele pot fi de natura evident fizica sau evident psihica , dar cele doua nu pot fi tratate decit complementar. Este momentul in care putem vorbi deja de boala si sanatate, determinanta uneia sau alteia fiind modul de viata.

Boala si sanatatea nu pot fi definite decit prin raportare la fiinta umana privita ca un tot unitar, ca fiinta biologica, psihica si sociala in acelasi timp. “Sanatatea este inteleasa in mod diferit de patolog, clinician sau bolnav! Ea este privita de patolog ca o stare de integritate, de catre clinician ca o lipsa de simptome iar de bolnav o stare de bien-etre”(A. Athanasiu, 1983).

Din punct de vedere psihic, sanatatea poate fi inteleasa ca “armonia dintre corpul cotidian si valorile fundamentale ale vietii asimilate de individ”. Ea reprezinta acea stare a organismului in care capacitatea lui de a munci, de a studia sau de a desfasura activitati preferate in mod rodnic si cu placere, este optima. Ea presupune capacitatea de a ne intelege emotiile si de a sti cum sa facem fata problemelor cotidiene. Presupune capacitatea de a ne stapini si de a rezolva problemele si situatiile stresante, fara sa ajungem sa depindem de substante chimice cum sunt alcoolul si medicamentele psihoactive, pentru a face fata acestora. Presupune capacitatea de a munci productiv, de a iubi, de a ne preocupa de soarta celorlalti si de a avea un grad rezonabil de autonomie personala.

In ultima instanta ea presupune o viata cu sens, care merita sa fie traita!

Din punct de vedere social, sanatatea este acea stare a organismului in care capacitatile individuale sunt optime pentru ca persoana sa-si indeplineasca in mod activ rolurile sociale. Rolurile de prieten, de vecin, cetatean, iubit, sot, sotie, parinte etc. Sanatatea, spune Parsons, poate fi definita drept capacitatea optima a unui individ de a indeplini eficient rolurile si sarcinile pentru care acesta a fost socializat.

Atit biologic cit si social, sanatatea reprezinta nu doar un scop in sine, ci si un mijloc pentru o existenta plenara, o forma optima pentru a duce o viata rodnica , creatoare.

Notiunea de boala are sens si ea, numai in functie de omul privit ca un tot : fiinta biologica, psihologica si sociala.

Din punct de vedere biologic, boala este o stare a organismului sau a unei parti din organism, in care functiile sunt afectate sau deranjate datorita unor agenti din mediul intern sau extern. Ea reprezinta un proces care, chiar daca nu duce la modificari marcante structurale sau functionale , afecteaza viata psihica a individului, ca o reactie a acestuia la boala.

Ca stare nedorita, involuntara, boala creeaza sub aspect psihic o anumita anxietate, o incertitudine atenuata sau suprimata prin diagnostic. Etichetata prin diagnostic, starea de boala este “legitimata”, iar comportamentul bolnavului se structureaza in jurul acestei stari.

Constiinta bolii cu anxietatea, nelinistea, supraincarcarea, anticiparea suferintei fizice (la debutul bolii) sau trairea ei directa, ecoul social pe care il are boala asupra individului , determina la orice bolnav aparitia unor stresuri psihice majore si de lunga durata. Aceasta constiinta se exprima printr-un registru larg de manifestari si reactii, in functie de natura bolii(exista diferente de reactii in cazul unei raceli sau a unui ifarct) si de trasaturile de personalitate ale bolnavului.

Consecintele starii de boala depasesc disfunctiile biologice si psihologice, afectind intreaga viata sociala a persoanei. Persoana bolnava pierde controlul activitatii sociale normale, cu particularitati un diferite tipuri de imbolnavire.

O stare premergatoare bolii propiu-zise este acumularea de stres. Fara a fi un fenomen recent, stresul a capatat in ultimii ani o amploare nemaipomenita datorita noilor conditii de viata si de munca/nemunca ale oamenilor. Evolutia accelerata a societatii, computerizarea activitatilor de cunoastere, asocierea dintre telecomunicatie si telecomputerizare, noile tehnologii care cer performanta tot mai ridicata chiar si in cele mai simple segmente de viata, mobilitatea tot mai accentuata, schimbarile bruste din viata oamenilor solicita un plus de consum nervos, eforturi suplimentare de adaptare a oamenilor la conditiile schimbatoare ale vietii.Toate acestea depasesc sistemele adaptative ale omului si impun luarea frecventa a unor decizii rapide si neprevazute.

Stresul afecteaza inca de la virste fragede viata individului prin inducerea unor stari de boala cu grave consecinte fizice, psihice, sociale. Din acest motiv cunoasterea problematicii stresului este importanta pentru evitarea anumitor situatii, pentru eliminarea unor factori de risc si adaptarea unui stil de viata sanatos. Stilul de viata sanatos se bazeaza pe obiceiuri sanatoase si diminuarea factorilor de risc iar neglijarea cotidiana a obtiunilor sanatoase permite instalarea bolii. Un stil de viata sanatos mai inseamna a ramine sanatosi atit cit permite materialul genetic.

Sociolog, Mirela Parker

DSP - Bistrita

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5