Sâmburi cu ... adevăr din cartea lui Simion Adam - „Din lecturile mele - Maxime și cugetări”

„Nu este alta mai frumoasă și mai de folos zăbavă în toată viața omului, decât cetitul cărților”. (Miron Costin)
Sensul îndemnurilor așternute în paginile cărților, dacă le pătrunzi, constituie o mulțumire, o înălțare spre cunoaștere și folos. Din paginile lor, profesorul Simion Adam a adunat cu grijă, însemnându-le, ca să nu le uite, adevăruri de care erau convinși cei care le-au scris. Și ce este deosebit, la aceste adevăruri a adăugat concluzii din experiența vieții sale, de opt decenii, petrecută în cea mai mare parte într-un sat din Câmpia Transilvaniei, alături de oamenii de aici, de comunitate în viața căreia s-a integrat perfect, devenind unul de-al locului. Simbolic vorbind, din coaja tare a unor sâmburi, a scos adevăruri pe care le împărtășește cu plăcere în discuțiile cu oamenii, și prin colaborare cu un vechi prieten le-a tipărit într-o culegere, din care am extras ceva ...
1. Oamenii se împart în două categorii ... cei ce caută sensul vieții fără să-l găsească și cei care l-au găsit fără să-l caute. (E. Cioran)
2. Omul nu mai e om când uită de ai săi, de părinți, de moșii și strămoșii lui. Ei sunt rădăcinile și noi frunzișul. Fără rădăcini și fără trunchi, frunzele mor și se împrăștie în vânt (I. D. Bălan)
3. Nepăsarea ne omoară mai repede de a fi murit! (S. Adam)
4. Scopul istoriei ca știință este căutarea adevărului (I. A. Pop)
5. Tot ceea ce astăzi e prezent, mâine va fi istorie (S. Adam)
6. Toți oamenii sunt la fel ca și anatomie. Diferența o face numai cultura lor (S. Adam)
7. Niciodată nu se minte așa de mult ca înaintea unor alegeri, în timpul unui război sau după o vânătoare (G. Clemenceau)
8. Greșelile politicianului sunt crime, căci în urma lor suferă milioane de oameni nevinovați, se împiedică dezvoltarea unei țări întregi și se împiedică pentru zeci de ani înainte viitorul ei (M. Eminescu)
9. Am aflat că în România durerile se alină cu frecția Diana ! (Prințul Charles)
10. În politică prostia nu este un handicap (N. Bonaparte)
11. Am învățat că poți continua încă mult timp după ce ai spus că nu mai poți (I. D. Bălan)
12. Un popor se cunoaște după felul în care își educă copii și își îngrijește bătrânii (S.Adam)

Prof. Rus Augustin

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5