Salva, prezentă la Simpozionul "Satul românesc- Sat europen"

La Arcani şi Baia de Fier s-a derulat Simpozionul "Satul românesc- Sat europen", ajuns la ediţia a XXI-a, sub patronajul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Gorj şi a Consiliului Judeţean Gorj.

Simpozionul şi-a desfăşurat lucrările în prezenţa a peste 30 de participanţi din ţară (Bucureşti, Bistriţa –Năsăud, Timişoara, Oradea) şi din Gorj în două dintre centrele rurale reprezentative pentru manifestarea culturii tradiţionale gorjeneşti. În prima zi în sala de şedinţe a Primăriei Arcani, manifestările au debutat cu alocuţiunile rostite de Ion Călinoiu, preşedinte CJ Gorj, Ion Cepoi, director CJCPCT Gorj şi viceprimarul Dan Pupăză din Arcani, care au reliefat bogăţia frumuseţiilor româneşti din această zonă binecuvântată de Dumnezeu. Lucrările cu o vastă tematică referitoare la aspectele trecutului şi prezentului satului românesc au captat interesul publicului. Au susţinut teze recunoscuţi oameni de cultură din România, printre care prof. univ. dr. Grigore Smeu, prof. dr. ing Gheorghe Ţiclete, scriitoarea Claudia Voiculescu, prof. univ. dr. Gheorghe Mecu, scriitor Aurelian Goci, prof. dr Ion Mocioi, prof. dr. Petru – Demetru Popescu, cu lucrări precum „Atitudini şi mentalităţi contemporane – pro şi contra tradiţiei populare”, „Despre speranţe, iluzii, dezamăgiri”, „Aspecte ale păstrării şi îmbogăţirii tradiţiei populare în contextul europenizării”, „Starea tradiţiei săteşti în prezent şi perspective în vederea europenizării”, „Novaci – vatră de civilizaţie montană”, „Visul unei biserici, Baia de Fier, Gorj”, „Cula oltenească – documente peste vreme”- Cula de la Glogova.

Judeţul nostru a fost reprezentat de prof. Ana Filip, din Salva, care a vorbit despre „Păstoritul-străveche îndeletnicire la români”, cunoscut fiind faptul că domnia sa este unul dintre truditorii pe altarul tradiţiilor, reliefând obiceiurile ancestrale din Salva. Ana filip a fost însoţită în Gorj de Genuca ceuca, meşter popular şi rapsod, care a impresionat prin doinele şi baladele ancestrale pe care le-a interpretat. Tot din judeţul nostru, de loc din Spermezeu, stabilit de ani buni la Oradea, este şi cercetătorul Teofil Bradea, cu lucrarea „Pe urmele celui mai străvechi Sfinx alcătuit de mâna omului”.

„Costumul popular, element al culturii populare din comuna Salva, Bistriţa Nãsãud” – prof. Romana Fetti şi "Cununa grâului, la Salva"-prof. Luminiţa Cuceu, sunt alte două studii folclorice din judeţ, care au apărut în revista „Crinul satelor”, Ed. CJCPCT Gorj, serie nouă, nr. 22.

În acelaşi context au fost lansate cărţile – „Trecerea” de Grigore Zmeu, „Catrene Populare” de Ion Mocioi, „Arcani – o străveche vatră românească”, de Constantin Cheznoiu , „Învăţătorul” de Aurel Bardan.

A doua zi participanţii au fost prezenţi la Baia de Fier, asistând şi la Festivalul interjudeţean de folclor pastoral “Coborâtul oilor de la munte”. Două zile încărcate de trăiri româneşti, în care tradiţiile someşene au fost aşezate la loc de cinste.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5