Salariul minin pe economie ar putea fi majorat de anul viitor. Valoarea punctului de pensie şi salariile bugetarilor, indexate

Ministrul delegat pentru dialog social, Adriana Doina Pană, a anunţat, în cadrul unei conferinţe de presă, că salariile bugetarilor ar putea creşte, la fel şi valoarea punctului de pensie va fi indexată cu rata inflaţiei, în perioada următoare având loc discuţii şi pentru majorarea salariului minim pe economie.

         „Veştile bune din economie se vor resimţi anul viitor. Noi intenţionăm ca până la mijlocul lunii octombrie să ajungem cu proiectul de buget în Parlament şi plecăm deja de la ideea, cel puţin pentru sectorul bugetar, să încercăm o creştere a salariului în funcţie de inflaţie. Avem în vedere ca tot ce aceste veşti bune pot genera în bugetul de anul viitor să se reflecte. Evident, şi o indexare a punctului de pensie”, a precizat ministrul Pană.

         Oficialul guvernamental a menţionat că, în opinia sa, există şanse ca salariul minim brut pe economie să crească. „Salarriul minim pe economie eu cred că va suferi modificări, vom discuta la nivel de Consiliu Naţional Tripartit, pentru că aşa spune legea şi aşa am făcut şi anul trecut. Vreau să vă spun că anul trecut am discutat circa două săptămâni şi cu patronatele şi cu sindicatele, au venit ele cu propuneri, am făcut simulări în sensul acesta, iar în momentul în care s-a hotărât cuantumul lui, a fost acceptat de ambele părţi. Se va întâmpla la fel şi în acest an, şi da, eu aşa estimez că va fi mai mare”, a explicat ministrul Adriana Doina Pană.

         Aceasta a recunoscut că „saltul la energie electrică a fost foarte mare”, dar „datorită hotărârii pe care a luat-o ministrul Nica de listare la bursă, avem o scădere de 6% a preţului energiei electrice”. În plus, a precizat ministrul delegat Doina Pană, prin alte măsuri – de creştere a plafonului până la care se acordă alocaţie de susţinere a familiei, măsuri economice, fiscale– Guvernul compensează aceste majorări ale facturilor la utilităţi.

*** 

Ministrul Doina Pană a prezentat, în cadrul conferinţei de presă, un set de „15 veşti bune din economie”, „bazate pe cifre care vin din foruri specializate”. Pe scurt, este vorba despre maximul atins de indicele de încredere macroeconomică din ultimele 16 luni, creşterea numărului de firme  - cu circa 6200 – în 2013 faţă de 2012, despre cea mai mare creştere în domeniul construcţiilor din UE sau despre cereşterea cu  10% a contractelor de muncă încheiate ( un plus de 27.000 angajaţi faţă de 2012). Pe lista „ştiirlor bune” punctate de ministrul Pană figurează „nivelul record al exporturilor din luna iulie, de 4,5 miliarde euro”, scăderea cuantumului datoriei publice, creşterea dinamicii plăţilor, creşterea credibilităţii externe (inclusiv dobânzi minime la împrumuturi). Producţie recor de grâu, secară, floarea soarelui, creşterea ratei absorbţiei fondurilor europene la 21,35%, dar şi o creştere economică de 2,5% în 2013 întregesc „veştile bune”.

         

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5