S-a încheiat „recensământul” speciilor strict protejate! Vezi câţi urşi şi lupi se plimbă prin pădurile judeţului!

Acţiunea de evaluare a efectivelor pentru speciile de animale sălbatice strict protejate, respectiv urs brun, lup, râs şi pisică sălbatică pentru anul 2015, a fost finalizată, anunţă directorul executiv Sever Roman de la Agenţia pentru Protecţia Mediului Bistriţa-Năsăud.   

În urma centralizării datelor din teren, la nivelul judeţului Bistriţa – Năsăud, a fost inventariat un număr de 484 exemplare din specia urs, 211 exemplare din specia lup, 65 exemplare din specia râs şi 325 exemplare din specia pisică sălbatică. Comparativ cu anii precedenţi, în judeţ avem...cu un urs în plus, mai puţin cu 8 lupi, un râs mai puţin, şi cu 20 de pisici sălbatice mai mult!!!

***

Odată cu încheierea sezonului de vânătoare 2014-2015 a fost realizată şi centralizarea datelor referitoare la exemplarele de specii strict protejate recoltate de gestionarii de fonduri cinegetice de pe raza judeţului. Astfel, din plafonul maxim de intervenţie pentru sezonul de vânătoare 2014-2015 aprobat prin Ordinului nr. 1575/2014 pentru aprobarea derogărilor în cazul speciilor urs, lup şi pisică sălbatică, respectiv 41 exemplare din specia urs, 25 exemplare din specia lup şi 23 exemplare din specia pisică sălbatică, la nivelul judeţului Bistriţa Năsăud a fost recoltat un număr de 38 exemplare de urs, 16 exemplare de lup şi 12 exemplare de pisică sălbatică.

***

Evaluarea efectivelor de specii protejate a fost realizată de către cei 24 de gestionari ai fondurilor cinegetice de pe raza judeţului în baza unui program prestabilit de către aceştia, conform metodologiei de evaluare transmisă de Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor. La aceste acţiuni pe lângă gestionarii fondurilor cinegetice şi personalul de specialitate au participat şi reprezentanţi ai Serviciului Calitatea Factorilor de Mediu din cadrul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Bistriţa – Năsăud. Pe suprafeţele fondurilor cinegetice care se suprapun peste arii naturale protejate evaluarea a fost realizată separat, iar administratorii/custozii ariilor naturale protejate au avizat evaluările efectuate în aceste zone. 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5