Rugăciune pentru Lucian Valea

La dorinţa soţiei scriitorului Lucian Valea, Mădălina Valea, stabilită în Italia, care s-a întors pentru câteva zile la Bistriţa, scriitorul şi preotul Ioan Pintea a săvârşit un parastas la mormântul scriitorului.

Personaj emblematic pentru Bistriţa, poet, istoric literar, memorialist, foarte ataşat de scriitorii tineri, Lucian Valea a trăit ultimii ani ai vieţii la Bistriţa, unde a înfiinţat revistele „Minerva” şi „Săptămâna”. A editat volume de poezii şi de evocări literare, fiind cunoscut ca autorul celei mai elocvente cărţi despre „Viaţa şi opera poetului George Coşbuc”, care ar trebui reeditată printr-un proiect cultural pentru generaţiile actuale.

Din păcate, pentru scriitorii plecaţi dintre noi nu se fac multe lucruri. Există o iniţiativă a Societăţii Scriitorilor din Bistriţa-Năsăud care doreşte, în colaborare cu Filiala Cluj a Uniunii Scriitorilor din România, să aşeze plăci comemorative pe imobilele unde au locuit cei mai importanţi scriitori bistriţeni. Până atunci, părintele Pintea a înălţat, la mormânt, o rugăciune pentru Lucian Valea.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5