Romeo Florian (primar Lechinţa): Vom investi în restaurarea bisericilor evanghelice din Lechinţa, doar dacă vor fi donate Primăriei

Primarul comunei Lechinţa, Romeo Florian, susţine că în mandatul trecut a reuşit să aloce fonduri pentru restaurarea a trei monumente istorice de pe raza comunei, iar dacă alte trei unităţi de cult vor fi donate Consiliului Local, atunci va promova proiecte similare şi pentru acestea.

         „În patru ani, am reuşit să reabilităm trei monumente istorice la Lechinţa. (...) Eu sunt dispus să scriem proiecte, pe care să le suporte Primăria şi Consiliul Local, în condiţiile în care cele două biserici (n.n. – bisericile evangelice din Vermeş şi Lechinţa) vor fi donate Primăriei. La Lechinţa a fost o comunitate importantă de saşi, ei au venit, şi-au revendicat fostele proprietăţi, păduri, terenuri ş.a.m.d., le-am retrocedat. Postul de Poliţie este retrocedat, grădiniţa-retrocedată, căminul de la Sâniacob – retrocedat, dar am reuşit să-l cumpărăm. Grădiniţa a fost vândută unei persoane juridice, la care plătim chirie 3200 lei în fiecare lună, cu toate că acolo condiţiile sunt jalnice.

Practic, comunitatea săsească şi-a luat ce a avut de luat, în schimb s-au găsit să facă donaţii, monumente istorice. (...)   Sunt dispus să susţin investiţii la cele două biserici cu condiţia ca ele să intre în patrimoniul comunei, nu al parohiei”, a precizat Romeo Florian.

         Primarul Lechinţei a precizat că săptămâna viitoare va merge la Sibiu pentru a discuta despre Biserica Evanghelică de la Chiraleş, asta pentru că Institutul Naţional al Patrimoniului ar putea susţine financiar un proiect de restaurare.

În ceea ce priveşte Biserica Evanghelică din Lechinţa – donată parohiei reformate maghiare – va fi avansată o discuţie cu episcopul de la Cluj, propunându-se donarea acelui imobil sau edificare unui alt lăcaş de cult, cu bani de la bugetul local.

Şi la Vermeş doresc ca biserica să iasă de la Parohia Ortodoxă. În condiţiile în care cele trei monumente intră în patrimoniul comunei, sunt dispus să fac proiecte. Câtă vreme sunt ale altora, nu cred că vom avea susţinere”, a completat acesta.

        

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5