Cel mai tânăr ansamblu din judeţ

„ROATA” din Runcu Salvei – în Serbia

Cel mai „tânăr” ansamblu folcloric din judeţ, înfiinţat cu sprijinul şi la insistenţa primarului Anchidim Pavelea din Runcu Salvei, a avut prima lui ieşire peste hotare. În perioada 4-10 august, componenţii ansamblului „Roata” de la Runcu Salvei au reprezentat România la Festivalul folcloric de la LOZNICA – Serbia, alături de artişti din încă şapte ţări. Contrar faptului că ar fi putut avea „trac” la prima lor confruntare cu alte ansambluri cu state vechi în domeniu, tinerii artişti de la „Roata” s-au comportat extraordinar, fiind apreciaţi şi aplaudaţi la scenă deschisă. Au avut un repertoriu specific comunei Runcu Salvei : „Roata”, „Dansul socăciţelor”, dar şi dans de Someş, dans de Şieu şi „Bărbuncul”.

Grupul a fost însoţit de „sufletul ansamblului” (cum ne-a informat Liviuţa Istrate) – primarul Anchidim Pavelea care, alături de contabila Verginia Zăgrean, a purtat cu cinste şi mândrie steagul tricolor şi, respectiv, pancarta pe care scria „ROMÂNIA”. Instructori au fost Florin Persecă şi Liviuţa Istrate, muzica fiind asigurată de profesorii Gabriel Nechiti şi Leon Scridon, iar translator domnişoara Valentina Vlaşin.

Mai amintim că duminică, 7 august, toate ţările participante la festival au pregătit preparate specifice zonei lor de provenienţă.

„România”, prin cei de la ansamblul „Roata”, s-a prezentat cu tradiţionala „tocană la ceaun” şi „balmoşul”, la pregătirea cărora s-a aliniat chiar primarul Anchidim Pavelea. Brânza, jântuitul, făina şi condimentele le-au luat de acasă prin grija primarului, iar carnea şi legumele le-au primit de la gazdele din Loznica. Deoarece preparatele noastre au fost foarte gustoase, au fost preferate de ceilalţi participanţi, epuizându-se în câteva minute…

La întoarcerea în ţară, imediat după ce am trecut graniţa, primarul – de o extraordinară omenie, ţinând cont că nu am reuşit să gustăm şi noi din preparatele noastre oferite ţărilor participante la festival, a repetat meniul la primul popas, dar şi aici am avut „oaspeţi”, la masă alăturându-ni-se un grup de străini atraşi de miresmele ieşite din ceaun” – ne-a informat Liviuţa Istrate – instructor ansamblu.

Menţionăm faptul că pe 21 august ansamblul „Roata” va participa la „Zilele Runcului Salvei”. De asemenea, vor participa şi la Zilele comunei Telciu, de Sfânta Maria.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5