„RENUNŢĂ LA FUMAT PENTRU O ZI! ÎN FIECARE ZI!”

În conformitate cu Hotărârea de Guvern nr. 1270/ 2002, a treia joi din luna noiembrie este declarată „Ziua Naţională fără Tutun” şi este dedicată încurajării renunţării la fumat. O zi tocmai buna de inclus in programul activitatilor din „Saptamina Solidaritatii si Tolerantei”!

Cei mai mulţi dintre fumătorii români afirmă că şi-ar dori să renunţe la tutun, însă când trebuie să treacă la fapte... foarte mulţi „renunţă să renunţe”! Motivele sunt multiple: pentru cã le este greu sã deprindã alte obiceiuri, pentru cã se îngrijoreazã de tot felul de cauze dar, mai ales, pentru că la început se pot simţi rãu. Şi astfel tot amână Ziua din care vor spune “Stop fumat!”…

Deoarece primul pas este greu de facut, le propunem bistritenilor ca, cu ocazia Zilei Naţionale fără Tutun, să-şi aleagă o zi în care să nu fumeze deloc. Şi pentru ca să-i şi ajutăm pe cei care decid să întrerupă relaţia cu ţigara, fie şi pentru o zi, vă invităm joi, 19 noiembrie 2009, la ora 14.00 pe pietonalul „Liviu Rebreanu” unde reprezentanti ai Centrului de Consiliere si Evaluare Antidrog Bistrita si Directia de Sanatate Publica va vor ajuta la elaborarea propiei strategii de renuntare la fumat.

Sperăm că ne veţi fi alături, şi acum ca şi în alte ocazii, pentru a transmite celor care încă fumează:

„RENUNŢĂ LA FUMAT PENTRU O ZI! ÎN FIECARE ZI!”

Iata si citeva rezultate importante ale Studiului de evaluare a cunoştinţelor, atitudinilor şi practicilor legate de fumat realizat de Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din Bucuresti: bărbaţii continuă să fumeze mult: aproximativ 34,5% dintre bărbaţi fumează zilnic, cei mai mulţi fiind cei din grupa de vârstă 25 - 44 de ani. În schimb, cel mai mult fumează femeile din grupa de vârstă 15 - 24 de ani (27,9% comparativ cu media de 21,9%).

Cei mai mulţi fumători consumă într-o zi între 10 şi 20 de ţigări (47,1%) astfel încât cei mai mulţi români (32,6%) cheltuiau în luna august pentru procurarea ţigărilor mai mult de 200 lei - ceea ce reprezintă mai mult de o treime din venitul minim lunar.

În ultimul an, 51,1% dintre fumătorii zilnici au încercat să abandoneze ţigara, jumătate dintre ei încercând doar o dată. Important este faptul că 77,1% ei au rezistat cel puţin o săptămână, ajungând chiar până la mai multe luni. Motivul principal pentru care oamenii reiau fumatul este încrederea că se pot limita la „doar o ţigară!” în momente de stress sau de bucurie, neglijând faptul că fumatul înseamnă consum de drog - nicotina - iar o doză cât de mică după o perioadă de abstinenţă expune la reluarea consumului.

Studiul demonstrează că suntem pe drumul cel bun, al scăderii numărului de fumători, iar dacă oamenii încearcă, chiar au şanse mari să renunţe definitiv la tutun. De aceea, le propunem românilor să-şi aleagă o zi în care să nu fumeze. Chiar au şanse să renunţe defintiv!

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5