La noi

REBUS / BURSE (sau seducția anagramării)

Cornel Cotuțiu

De câte ori trec hotarele țării noastre, între bagaje am, desigur, cărți dar (și... mai ales) reviste din domeniul rebusului, mai cu seamă cele cu anagrame, diagrame și scarturi, depinde cât e să stau unde mă duc să zăbovesc.
De pildă, când trec Atlanticul, o fac pentru o vară întreagă și iau cu mine câte 1 kg. de astfel de... celuloză isteață.
Mi-am început mărturisirea astfel, în ideea că nu sunt singurul care, scârbit de climatul socio-politic administrativo-pandemic, mă uit cu dispreț la ecranul închis al televizorului, găsind compensație, nu numai în întâlnirile de pe rafturile cărților, ci și în singurele, onorabilele încrucișări, acelea din lumea rebusului.
Cuvintele încrucișate din careuri au pentru mine un efecte terapeutic, efortul de găsire a celor soluțiilor potrivite mă îndepărtează de posomorala, mereu iritantă, a preajmei diurne; pe de altă parte, îmi curăță, îmi înviorează gândirea (câtă... o mai am), încât, astfel, la rezolvarea finală a unui careu, revin „în lume” măcar cu un psihic „bandajat”.
Uneori, definițiile au, în laconismul lor, o tentă ironică sau amuzantă prin rezolvarea lor; provoacă uneori mirări admirative. De exemplu, la întâmplare: „Întinsă la pământ” - 3 litere. Bineînțeles, în primul moment, ești blocat. Ar fi corespuns cuvântul „LATĂ” - dar are 4 litere. Ca apoi să ți se releve cuvântul necesar: „ERĂ”. Anagrama e cea mai... inventivă, mai surprinzătoare: ORICE dă EROIC, LEPRE duce la PERLE, OMAGIAL dă... MILOAGĂ; alteori, rezultă un cuvânt... rezonabil: VICAR / VRACI. Sau anagrame contrastante de genul: ARTIST - RĂSTIT; ATRACȚII - RĂTĂCIȚI.
Metagrama îți cere să schimbi o literă din cuvântul dat, încât, să iasă altul, cu sens neașteptat. Concret: În „ÎNSENINAT” singura rezolvare e să schimbi pe „s” cu „v”. Și iese astfel neașteptaul... „ÎNVENINAT.” Tot așa, metagrama te invită să construiești din OARBE - SÂRBE (Iată cum o particulă din sensul inițial -„o” -, schimbat cu „s”, a dus la un cuvânt cu totul discrepant).
Scartul, care-ți cere să elimini o literă, devine, de asemenea, nostim: CRÂNGURI / RANGURI; FAPTĂ / APTĂ; DINAMIC / INAMIC.
Încât, uneori îți vine să fii patetic: Oare viața noastră câte momente de anagrame, metagrame și scarturi are?

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5