Rebrişorenii, în carte

Volum impresionant, atât ca număr de pagini, cât şi ca format, este dedicat rebrişorenilor de cunoscuţii animatori culturali Ioan Mititean şi Leon Catarig. Monografia „Sătenii”, din ciclul „În vârful peniţei”, apărută la Editura Venus Star, aduce în prim plan rezultatele remarcabile din cultura rebrişoreană, un sprijin important în apariţia ei avându-l regretatul primar Nicolae Bodiu. Articolele şi studiile prezente aici înseamnă bucurie, optimism, speranţă, după cum spune în Prefaţă prof. Ioan Seni, preşedinte Astra Năsăud.
Cunoscutul scriitor Ioan Mititean, alături de distinsul cărturar Leon Catarig aduc, prin cele cinci capitole, cinste comune Rebrişoara, una dintre cele mai mândre de pe plaiurile Năsăudului. O istorie mare cât inima rebrişorenilor, de 636 de ani. Capitolul I vorbeşte despre acţiunile de cercetare locală şi Muzeul Sătesc, un preţios fond de vestigii ale civilizaţiei păstrat şi acum cu dragoste de rebrişoreni. Adevărate comori, uitate într-un pod, readuse la lumină de Leon Catarig, spre nemurirea rebrişorenilor. Citind acest volum ne adăpăm la izvorul frumuseţilor acestor plaiuri, cultura, singura sursă a unei culturi permanente vorbind peste ani de o adevărată emulaţie de trăiri. Nu sunt uitaţi meseriaşii din Rebrişoara, care creează şi acum veşminte şi podoabe care înfrumuseţează portul someşan. Rebrişoara de ieri şi de azi ne este adusă în cifre şi cuvinte, cu date istorice scoase pentru prima dată la lumină, dar şi cu fotografii care ilustrează frumuseţea chipului acestor bravi oameni. Nu lipsesc tradiţiile populare, strigăturile, remarcându-se, între creaţiile rebrişorenilor, cântecul de război al lui Ionică Acu. Apoi, fiecare personalitate care a luat drumul ţării de aici are un portret bine conturat de către cei doi autori, amintind aici doar pe scriitorul Radu Băeş, Acu Ioan, Acu Emil şi lista continuă în ordine alfabetică, cu toţii oameni de seamă care au făcut cinste rebrişorenilor de-a lungul timpului. Dintre artişti menţionăm pe Cristian Pomohaci, Oniţa Ciuta, Bianca Pop şi lista poate continua.
Cu siguranţă, un coordonator al activităţii culturale din această zonă este profesorul Ioan Seni, care este şi el rebrişorean de cinste. Monografia este una dintre lucrările din judeţ care adună cei mai mulţi oameni, dar şi cele mai diverse preocupări ale acestora. Ioan Mititean şi Leon Catarig reuşesc, prin această carte, să cinstească pe rebrişoreni, sătenii în mijlocul cărora au activat ani de zile, dându-le o strălucire aparte.
O carte care merită a fi aşezată în biblioteca fiecărui rebrişorean.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5