Rămas bun, doamna profesoară Voichiţa Cocan!

Obștea profesorilor de matematică din județul Bistrița-Năsăud a pierdut pe unul dintre vechii săi membri, pe doamna Cocan Paraschiva Voichița (născ. Buzan), care la vârsta de 71 de ani, după o scurtă și grea suferință, a trecut „dincolo”, în veșnicie.

   Născută în Sânmihaiu de Câmpie, a simțit încă de când era elevă înclinarea spre „socoteli”, înclinare ce s-a desăvârșit prin studii ce i-au permis să dobândească calitatea de profesoară de matematică. Și-a desfășurat activitatea în mai multe școli, dar a venit, atunci când s-a ivit ocazia, ca profesoară de matematică, la Școala Gimnazială din satul natal, unde a îndrumat spre descifrarea tainelor matematicii multe generații de elevi. Spiritul întreprinzător i-a adus și calitatea de director de școală, funcție pe care a îndeplinit-o mulți ani, formând un colectiv didactic prestigios și cu bune rezultate.

   Alături de inginerul Cocan Valer a devenit o soție grijulie, o mamă iubitoare pentru cei doi fii –Mircea și Călin -, o bună gospodină, o credincioasă nelipsită de la slujbele din biserica satului, un exemplu demn de urmat pentru cei mai tineri.

   Cei care au cunoscut-o, regretă plecarea sa din această lume, dar poate că „dincolo”, pe Cassiopeea, se va alătura altor spirite luminate de științele matematice și vor continua rezolvarea unor noi probleme cărora nu li s-au găsit încă soluții pe acest pământ.

   …   Și totuși, rămâne întrebarea: 

 „Pământ hain, i-așa puțin din tine-n noi/ Și-ți ceri puținul înapoi ?”.

 

Prof.  Rus  Augustin

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5