Radu Moldovan: Un pas până la înfiinţarea unei universităţi la Bistriţa

La inagurarea noi clădiri din curtea Bibliotecii Judeţene, preotul Nicolae Feier i-a solicitat preşedintelui Consiliului Judeţean ca în mandatul următor să ia iniţiativa înfiinţării unei universităţi proprii a judeţului: „Domnule preşedinte, vă rugăm ca în mandatul următor să înfiinţaţi, la Bistriţa, o universitate, mai micuţă, dar să fie a noastră. Numai noi şi Sălajul nu avem universităţi. Dacă vom avea o instituţie de învăţământ superior acasă, Bistriţa va creşte frumos”.
„Unul dintre proiectele la care lucrăm este acela al unui centru universitar, însă lucrurile nu se mişcă foarte uşor. Am făcut eforturi extraordinare, ducând bătălii cu mai multe instituţii a statului pentru aducerea clădirii fostului Tribunal în patrimoniul judeţului. Nu a fost simplu, dar am reuşit, Am făcut câţiva paşi împreună cu Universitatea Tehnică, urmând a o reabilita şi a o transforma într-un mic campus. Avem clădirea de la Apollo, şi ea râvnită în acele vremuri de mulţi, dar salvată de actualul vicepreşedinte Dorin Popescu. Suntem în bătălie cu Uniunea Comunelor Grănicereşti pentru clădirile spitalului de pe B-dul Independenţei, unde dorim să funcţioneze un Centru de Cercetare şi Inovare unic în Transilvania. Sper ca instanţa să dea judeţului şi comunităţii care le-a construit aceste clădiri. Lupte am dus şi cu universităţile, pentru că oamenii noştri au fost lăsaţi la nivelul de asistenţi universitari, nefiindu-le acordate gradele universitare mai mari pentru a venit profesorii de la Cluj să predea. În acest moment, se creează resursa umană proprie, fiind doar un pas până la înfiinţarea unei universităţi. Sper că acest lucru se va înfăptui cu înţelegerea unui premier şi a unui ministru al Educaţiei, care vor vedea necesitatea universităţii într-un oraş cu mulţi tineri care au nevoie de învăţământ superior la ei acasă”.

Comentarii

26/04/16 15:14
vizitator

Solutia cea mai eficienta este construirea unui campus universitar modern la Bistrita care sa uneasca laolalta Extensiile Universitare imprastiate in prezent prin tot orasul in spatii improvizate. De aceea, influenta vietii studentesti la nivelul locuitorilor orasului este practic inexistenta. Cu toate astea, autoritatile locale nu si-au aratat interesul ca impreuna cu universitatile-mama sa creeze un campus universitar modern cu spatii de invatamant prevazute cu sali de curs si laboratoare, camine studentesti, cantina, biblioteca, sala de sport, terenuri de sport, parcuri cu alei, etc care sa aduca impreuna toate extensiile universitare prezente la Bistrita. Acest Campus Universitar ar putea sa includa si cladiri de laboratoare cu spatii functionale pentru activitate de cercetare organizata pe langa catedre. Toate acestea ar fi de natura sa creeze un climat academic si o mai buna stabilitate a invatamantului universitar la Bistrita. Asadar, nu cladirile de orice fel pot reprezenta o solutie pentru un centru universitar. Si cu atat mai putin cand e vorba de cladiri vechi ce necesita adaptari si extinderi pentru a corespunde cerintelor actuale ale invatamantului superior.

26/04/16 22:15
Hottongue

Delir.
Un oraș cu populația în scădere are nevoie de șosea de mare viteză spre Cluj, nu de universitate. Orașele mici scad, Clujul crește. Se numește ”fenomenul de polarizare metropolitană”.
Peste 20 de ani, Bistrița va fi jumătate din cât e acum, Clujul dublu.

27/04/16 10:03
Vizitator

Chelnerul Raducu nu are notiunea de "CAMPUS". El spune despre cladirea vechiului tribunal situata in centrul orasului ca a intrat in patrimoniul judetului: "urmând a o reabilita şi a o transforma într-un mic campus". Conform definitiei din DEX, CAMPUS inseamna un ansamblu de clădiri aparținând uneia sau mai multor instituții de învățământ superior în afara orașelor. Este vorba de un Complex Universitar cuprinzând construcții și dotări pentru învățământ, cercetare, locuit, agrement etc. Asadar o cladire nu inseamna campus.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5