Radu Moldovan: Primăria Bistrița funcționează după alte legi. Eu nu înțeleg de ce nu se poate finanța activitatea sportivă

Atacul, unul cât se poate de direct la adresa primarului Ovidiu Crețu, a fost făcut în timpul conferinței județene extraordinare pentru desemnarea delegației pentru congresul extraordinar al partidului din data de 10 martie.

El a vorbit despre acest fapt în timpul raportului de activitate prezentat în fața celor peste 150 de delegați prezenți în sala de ședințe a primăriei Bistrița, plecând de la faptul că în ultima ședință a Consiliului Județean a primit acordul de principiu pentru înființarea Clubului Sportiv ”Gloria Bistrița 2018”. Președintele Moldovan a apreciat că deși, există forme legale pentru finanțarea sportului, a oricărui fel de sport, primăria Bistrița nu o face: ” Din câte văd eu, primăria Bistrița funcționează după alte legi, parcă ar avea  o legislație numai a ei. Nu înțeleg de ce nu există o înțelepciune în căutarea unor soluții legale pentru a finanța sportul? Repet, aceste soluții există, mai ales că posibilitatea bugetului municipal este mult mai mare decât a Consiliului Județean. Noi, am găsit această soluție legală, poate că suntem ceva mai sus, la etajul doi, însă nu pricep de ce primăria Bistrița este singura din România care refuză să ajute sportul”, a punctat Radu Moldovan.

Ce spune primarul Crețu?

Potrivit celor spuse de edilul Bistriţei, municipalitatea, atît timp cât legea a fost permisivă a finanţat cu bani grei fotbalul bistriţean cu sume importante: „ Vreau doar să reamintesc tuturor că primăria a alocat milioane de lei pentru susţinerea  Gloriei Bistriţa când această echipă făcea performanţă în prima ligă. De asemenea, hai să nu uităm că noi am înfiinţat echipa de handbal, CSM, pentru a valorifica potenţialul sportiv al liceului de profil din oraş, însă, repet, însă modificările aduse legii, practica Curţii de Conturi în conexiune cu DNA, ne-au pus pe gânduri şi ne-au demonstrat că dacă legea nu se modifică şi să se scrie explicit că o unitate administrativ-teritorială poate să finanţeze activitatea sportivă, riscul este unul cât se poate de mare”, spune primarul Creţu.

El recunoaşte faptul că sunt municipii, sunt consilii judeţene care „îşi asumă, spun eu, un risc foarte mare (…) E o chestiune demnă de admirat că fac asta pentru cetăţeni, pentru sport, dar în stilul meu de-a face administraţie, să pun un funcţionar să semneze un document sub ameninţarea că dacă nu o face, îl dau afară, aşa ceva eu nu fac. Un lucru trebuie să fie foarte clar: vom finanţa orice fel de sport atunci când legea va spune cu subiect şi predicat acest lucru, dar că noi deja finanţăm sportul în cadrul permis de lege: în cadrul unor asocieri, aici fiind vorba de banii pe care i-am alocat pentru susţinerea Campionatului Mondial de Culturism şi Fitness, prin bazele sportive create sau modernizate”, mai arată Ovidiu Creţu.

Întrebat ce se va întâmpla dacă legislaţia va continua să fie ambiguă, primarul Bistriţei a precizat următoarele: „ În primăria municipiului Bistriţa nu există nicio persoană care să impună semnături care nu sunt asumate. Am avut multe discuţii pe această temă a finanţării sportului, cu Gabriela Szabo, am tot recomandat în mod explicit cum ar trebui modificată Legea 69, dar eu cred că nu se doreşte acest lucru, se dă doar impresia, nimeni nu vrea aceste modificări. Ar trebui să cereţi Curţii de Conturi să vină ei cu o rezoluţie în care să scrie negru pe alb: Consiliul Local şi primăria Bistriţa poate să finanţeze dacă doreşte Gloria Bistriţa doar prin hotărâre de consiliu local. Din acel moment vă garantez că vom bugeta atât Gloria cât şi CSM Bistriţa”.

Frica de DNA blochează finanţările pentru sport?

„ Nu vine DNA din prima, primii vin cei de la Curtea de Conturi, ăştia transmit rezultatele controlului inclusiv la DNA, după care vine procurorul şi spune: ai finanţat ilegal şi toată tevatura de rigoare. Sunt riscuri pe care nu mi le pot asuma”, susţine edilul Bistriţei.

Comentarii

03/03/18 11:34
Gavrilă N.Moldovan

Nu este primarul meu, dar are dreptate. Vorba olteanului „frica păzește pepenii”. Dacă tot îl susțineți pe Liviu Dragnea, cereți-i să scoată în Parlament o lege scurtă și clară despre sponsorizarea activităților sportive locale sau Curtea de Conturi să vină cu o rezoluție la nivel național.

04/03/18 10:31
Comentator

Domnu' Raducu, "activitate sportiva " nu inseamna a da bani unui club falimentar, in care sa faca " sport " 22 de sportivi ( si exclusiv fotbalisti ca doar de aia va plac domniilor voastre ) si populatia unei urbe care sta in tribune sa sparga semintze si sa injure fel si chip . Pricepeti Dvs, numai ca vreti sa "fortzati" ceva care este ilegal si de care domnul primar "sufla si-n iaurt" ... ca stie d.lui de ce, nu ca nu i-ar place si n-ar vrea sa faca acest lucru ... si domnia sa ...

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5